Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  29,917,561
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

76

Hoá dược học

BB

Nguyễn Thị Linh Tuyền(1), Bùi Chí Công, Trần Hồng Ngân, Võ Minh Khoa

Khảo sát quy trình chiết xuất, bào chế và đánh giá hoạt tính kháng oxy hóa gel rửa mặt từ khổ qua (Momordica c-harantia L.)

Effect of the process of extraction, formulation and evaluation of antioxidant activity of face wash gel f-rom bitter melon (Momordica c-harantia L.)

Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên

2023

09

227-233

1859-2171

Khổ qua (Momordica c-haranta L.) được sử dụng phổ biến ở Việt Nam với nhiều công dụng liên quan đến sức khỏe và chăm sóc sắc đẹp. Nghiên cứu này nhằm khảo sát quy trình chiết xuất, bào chế và đánh giá hoạt tính kháng oxy hóa của gel rửa mặt từ Khổ qua. Dược liệu Khổ qua được chiết bằng phương pháp đun hồi lưu. Khảo sát sự ảnh hưởng đến quy trình chiết xuất như dung môi (nước, ethanol 40%, ethanol 60%), tỷ lệ dược liệu/dung môi (1/9, 1/10, 1/11), nhiệt độ chiết (50oC, 60oC, 70oC) đến hiệu suất cao đặc tạo thành. Khảo sát các yếu tố ảnh hưởng đến công thức bào chế gel rửa mặt như cao đặc Khổ qua (5%; 10%; 15%); chất tạo đặc hydroxyethyl cellulose (1%; 1,2%; 1,4%); chất tạo bọt cocamidopropyl betain (1%, 2%, 3%) đến một số chỉ tiêu kiểm nghiệm như cảm quan, pH, khả năng phân tán bẩn, độ nhớt, khả năng tạo bọt và ổn định bọt. Quy trình chiết xuất dược liệu Khổ qua gồm dung môi chiết xuất là nước, tỉ lệ dược liệu/dung môi 1/10, nhiệt độ chiết 60oC và công thức gel rửa mặt gồm cao đặc Khổ qua 10%, hydroxyethyl cellulose 1,2%, cocamidopropyl betain 3%. Nghiên cứu đã xác định được quy trình chiết xuất, bào chế và đánh giá được hoạt tính kháng oxy hóa của gel rửa mặt từ dược liệu Khổ qua.

Bitter melon (Momordica c-haranta L.) is commonly used in Vietnam with many benefits related to health and skin care. The study aims to investigate the process of extraction, formulate and evaluate antioxidant activity of face wash gel f-rom bitter melon. Medicinal herbs was extracted by heat reflux method. The extraction parameters were investigated such as solvent (distilled water, ethanol 40%, ethanol 60%), medicinal herbs/solvent ratio (1/9, 1/10, 1/11), extraction temperature (50°C, 60°C, 70°C). The factors affecting the formulation of face wash gel were se-lected for the survey, including bitter melon extract (5%; 10%; 15%); hydroxyethyl cellulose (1%; 1.2%; 1.4%); cocamidopropyl betaine (1%, 2%, 3%). Then, the face wash gel was evaluated some parameters such as appearance, pH, dirt dispersibility, viscosity, foaming ability and foam stability. The results showed that the extraction process using distilled water as the solvent, medicinal herbs/solvent ratio of 1/10, extraction temperature of 60oC, were determined. The face wash gel formula consists of 10% bitter melon extract; 1.2% hydroxyethyl cellulose; 3% cocamidopropyl betaine. The face wash gel f-rom bitter melon was evaluated antioxidant activity.

TTKHCNQG, CTv 178

  • [1] C. Oresajo et al. (2012), Antioxidants and the skin: Understanding formulation and efficacy,Dermatol. Ther.
  • [2] G. Petruk et al. (2018), Antioxidants from Plants Protect against Skin Photoaging,Hindawi
  • [3] C. L. Burnett et al. (2012), Final Report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel on the Safety Assessment of Cocamidopropyl betaine (CAPB),Int. J. Toxicol.
  • [4] Y. Oishi et al. (2007), Inhibition of Increases in Blood Glucose and Serum Neutral Fat by Momordica charantia Saponin Fraction,Biosci. Biotechnol. Biochem.
  • [5] T. T. H. Vo et al. (2022), Investigation of extraction, and determination polyphenol content of dried bitter melon fruit formulation,Cantho J. Med. Pharm.
  • [6] Z. A. Syahariza et al. (2016), Optimisation of pressurised liquid extraction for antioxidative polyphenolic compound from Momordica charantia,Int. J. Food Sci. Technol.
  • [7] E. S. Tan, A. Abdullah, N. K. Kassim (2015), Extraction of steroidal glycoside from small-typed bitter gourd,J. Chem. Pharm. Res.
  • [8] A. R. Abubakar, M. Haque (2020), Preparation of Medicinal Plants: Basic Extraction and Fractionation Procedures,J. Pharm. Bioallied Sci.
  • [9] O. P. Sharma et al. (2009), DPPH antioxidant assay revisited,Food Chem.
  • [10] D. S. Solanki et al. (2020), Formulation, Development and Evaluation of Instant Whitening Face Wash,World J. Pharm. Res.
  • [11] P. K. Mane, A. Dangare (2020), Herbal Face Wash Gel of Cynodon Dactylon having Antimicrobial, Anti–Inflammatory action,Pharm. Resonance
  • [12] M. A. Shahtalebi et al. (2018), Formulation of Herbal Gel of Antirrhinum majus Extract and Evaluation of its Anti-Propionibacterium acne Effects,Adv. Biomed. Res.
  • [13] A. T. Kola-Mustapha et al. (2020), Design, formulation and evaluation of Chasmanthera dependens and Chenopodium ambrosioides based gel,Heliyon
  • [14] Erika Ricter et al. (2023), The Effects of Momordica charantia on Type 2 Diabetes Mellitus and Alzheimer’s Disease,Int. J. Mol. Sci.
  • [15] M. Doosti-Moghddam et al. (2022), Effect of unripe fruit extract of Momordica charantia on total cholesterol, total triglyceride and blood lipoproteins in rats with hyperlipidemia,Cell. Mol. Biomed. Rep.
  • [16] T. H. Y. Nguyen et al. (2014), Determination of charantin content, antioxidant and antimicrobial activity in vitro of the bitter melon in Thua Thien Hue,J. Medicine and Pharmacy
  • [17] S. Jia et al. (2017), Recent Advances in Momordica charantia: Functional Components and Biological Activities,Int. J. Mol. Sci.
  • [18] P. R. Dandawate et al. (2016), Bitter melon: a panacea for inflammation and cancer,Chinese J. Nat. Med.
  • [19] S. F. Oyelere et al. (2022), A detailed review on the phytochemical profiles and anti-diabetic mechanisms of Momordica charantia,Heliyon
  • [20] (2018), Vietnamese Pharmacopoeia V,