Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,176,046
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

76.33.35

Dịch tễ học

Nghiên cứu thực trạng ngộ độc thực phẩm do độc tố tự nhiên tại tỉnh Điện Biên từ năm 2007 đến 2010

Current situation of food poisoning caused by natural toxin in Dien Bien province in the period of 2007-2010

Tạp chí Y học Dự phòng

2012

2

67-72

0868-2836

In this study, the author use review study method and epidemiological analysis on the situation of food poisoning caused by natural toxic pathogens in the period from 2007 to 2010 in Dien Bien province, a mountainous province in the Northern part of Vietnam. Results were shown that: among 70 food poisoning outbreaks, 55.7 percent (39 ones) were caused by natural toxic pathogens. The mortality rate was 5 percent (highest one) out of acquired cases. Poisonous fungi is the most cause of all poisoning cases (accounts for 75.7 percent); wild fruits account for 8.4 percent, Gelsemium elegans (la ngon) (8 percent), Datura metel (ca doc duoc) (5.3 percent) and finally Manihot esculenta (san) (2.6 percent).

TTKHCNQG, CTv29