Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,928,259
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Kỹ thuật thực phẩm

Phạm Hải Vũ, Đào Thế Anh(1)

Hệ thống thực phẩm khái niệm, mục đích và triển vọng áp dụng ở Việt Nam

Food system - Concept, purpose and application potential in Vietnam

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam

2020

10

5 - 13

1859 - 1558

Tổng hợp các tài liệu khoa học xung quanh khái niệm Hệ thống thực phẩm. Hệ thống thực phẩm khái quát sự liên kết giữa các khâu sản xuất nông sản, chế biến thực phẩm, phân phối và tiêu dùng. Thị trường nông thực phẩm không phải là một thị trường hoàn hảo. Cách tiếp cận qua hệ thống cho phép nhìn thấy những khiếm khuyết của thị trường này. Đặc biệt, hai vấn đề vĩ mô lớn nhất khi các chủ thể kinh tế chạy theo lợi nhuận là vấn để sức khỏe con người và biến đổi khí hậu. Cải thiện hệ thống thực phẩm để giải quyết hai vấn để này nhưng vẫn đảm bảo an ninh lương thực, dinh dưỡng là thách thức của các quốc gia trong tương lai. Tại Việt Nam, tiếp cận hệ thống thực phẩm cần được ưu tiên vì ba chương trình lớn (1) duy trì an ninh lương thực, dinh dưỡng (2) đảm bảo an toàn thực phẩm và (3) thích ứng với biến đổi khí hậu. Nhưng các nghiên cứu hiện tại chưa có nhiều. Việc kết nối chúng để có cái nhìn toàn cảnh ở cấp quốc gia là một việc làm cần thiết.

This paper reviews the scientific literature over the concept of food system. The food system has been difined as the link among agricultural production, food processing, distribution and consumption. The food system is built f-rom 4 components farming, food processing, food distribution and consumption. The market of agro-food products is not perfect. A systemic approach allows to observe its failures. In particular, two most preoccupying problems when food operators pursuit their own interest are bad impacts of food on public health, and the climate change that goes with the destruction of our ecosystem. Changing the food system to deal with the problems while ensuring food security is a challenge of many countries in the future. In Vietnam, the food system approach should become a priority because of 3 issues (1) to maintain the food security (2) to ensure food safety and (3) to adapt with climate change. But studies on the issues are still limited. Connecting researchers and databases to handle nationally the problem is a necessity.

TTKHCNQG, CVv 490

  • [1] (2015), Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development.,UN document A/RZS/70/1.
  • [2] (2017), Food safety risk management in Vietnam: Challenges and opportunities.,Technical report.
  • [3] Weber Christopher.; Scott Matthews (2008), Quantifying the Global and Distri-butional Aspects of American Household Carbon Footprint.,Ecological Economics 66, nos. 2-3: 379-91.
  • [4] Pham Hai Vu; Dinh Tuong Lan (2020), The Vietnam’s food control system: Achievements and remaining issues.,Food Control, Vol. 108 https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106862.
  • [5] (2019), Rising Seas will erase more cities by 2050, New research shows, by Denise Lu and Christopher Flavelle on 29th October 2019.,New York Times
  • [6] Malassis; Louis (1996), LES TROIS ÂGES DE L'ALIMENTAIRE.,Agroalimentaria.
  • [7] Kulp; S. A.; Strauss; B. H. (2019), New elevation data triple estimates of global vulnerability to sea-level rise and coastal flooding.,Nature Communications, Vol. 10, article number 4844, https://doi.org/10.1038/ S41467-019-12808-z.
  • [8] Ingram; J. (2011), A food systems approach to researching food security and its interactions with global environmental change.,Food Security, Vol. 3, 417 - 431, https://doi.org/10.1007/s12571-011-0149-9.
  • [9] Inger; R.; Gregory; R.; Duffy; J. P.; Stott; I.; Vorisek; P.; Gaston; K. J. (2015), Common European birds are declining rapidly while less abundant species’ numbers are rising.,Ecology Letters, Vol. 18, Issue 1. pp 18-36 https://doi.org/10.1111/ele.12387.
  • [10] (2017), Nutrition and Food Systems.,In A report by The High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security.
  • [11] Hallmann Caspar; Sorg Martin; Jongejans Eelke; Siepel Henk; Hofland Nick; Schwan Heinz; Mueller Andreas; Sumser Hubert; Horren Thomas; Goulson Dave; De Kroon Hans (2017), More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas.,PLoS ONE, Vol. 12. No. 10, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0185809.
  • [12] Davis; J. H.; Goldberg; R. A. (1957), A concept of Agribusiness (Division o).,
  • [13] Chandler; R.; Rougier; J.; Collins; M. (2010), Climate change: A risk assessment.,Significance, Vol.7, Issue 1., pp. 9-12 https://doi.org/10.1111/j.1740- 9713.2010.00403.x.
  • [14] (2020), Project document Agroecology and Safe food System Transitions (ASSET) in Southeast Asia.,
  • [15] (2018), Partial Food Systems Baseline Assessment at the Vietnam Benchmark Sites.,Working document.
  • [16] (2020), Food system profile Mochau, rural area Vietnam.,Flagship Programme Food System for Healthier Diets, funded under the CGIAR Research Program Agriculture for Nutrition and Health (A4NH).
  • [17] Carson Rachel (1962), Silent spring.,
  • [18] Botor; Francis (1958), The Anatomy of Market Failure.,The Quarterly Journal of Economics, Vol.72, Issue 3, pp 351-379, https://doi.org/10.2307/1882231.
  • [19] Badgley; Catherine; Moghtader; Jeremy; Quintero; Eileen; Zakem; Emilie; Chappell; M. Jahi; Aviles- Vazquez; Katia; Samulon Andrea; Perfecto Ivette (2007), Organic agriculture and the global food supply.,Renewable Agriculture and Food Systems. https://doi.org/10.1017/S1742170507001640. Vol. 22, Issue 2.
  • [20] Altieri; Michel (1983), Agroecology: the scientific basis of al-ternative agriculture.,In Agroecology: the scientific basis of al-ternative agriculture.
  • [21] Phạm Hải Vũ; Marie Hélène Vergote; Đào Thế Anh (2016), Hệ thống an toàn thực phẩm của Liên minh châu Âu.,Trong sách An toàn thực phẩm nông sản. 210 trang.
  • [22] Phạm Hải Vũ; Đào Thế Anh (2016), ATTP nông sản: Một số hiểu biết về sản phẩm, hệ thống sản xuất phân phối và chính sách nhà nước.,210 trang.
  • [23] Đào Thế Anh (2020), Nghiên cứu xây dựng mô hình quản lý và chính sách phát triển bền vững chuỗi nông sản thực phẩm an toàn.,Báo cáo tổng kết đề tài cấp Bộ 2017-2019.