Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,403,716
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Bảo quản và chế biến nông sản

Trịnh Thị Chung, Phạm Bằng Phương(5), Tạ Thị Lương, Lưu Hồng Sơn(3)(2), Trần Văn Chí(4), Đinh Thị Kim Hoa, Vi Đại Lâm(1)

Nghiên cứu ảnh hưởng của độ tuổi thu hoạch đến chất lượng quả chuối tây Bắc Kạn sau quá trình dấm chín bằng khí ethylene ngoại sinh

Study the effect of harvesting maturity on the quality of Backan’s tay banana fruit after ripening applied exogenous ethylene

Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên

2020

8

176-181

1859-2171

Bài báo trình bày kết quả nghiên cứu xác định thời điểm thu hoạch để rấm chín chuối tây Bắc Kạn giúp chuối có chất lượng chín đồng đều và nâng cao chất lượng chuối sau rấm chín bằng phương pháp sử dụng khí ethylene ngoại sinh. Nghiên cứu này đã thực hiện trên chuối tây được thu hoạch ở 4 độ chín khác nhau gồm 100, 110, 120 và 130 ngày kể từ khi chuối trổ hoa tới khi thu hoạch để rấm chín và được xử lý xông khí ethylen ngoại sinh 0,02% trong 24 giờ và đưa vào buồng ủ cùng mức nhiệt độ 18 ± 1°C, độ ẩm 90 ± 2 %. Nghiên cứu ban đầu cho thấy ở các độ già thu hoạch khác nhau cho chất lượng chuối sau rấm chín khác nhau. Độ già thích hợp là 120 ngày khi đạt độ chín 6 với hàm lượng đường tổng số 12,57%, hàm lượng axít hữu cơ 0,48%, hàm lượng tanin 0,07%, hàm lượng tinh bột 3,39% và tổng điểm cảm quan đạt tốt 19,6. Như vậy, chuối tây với độ chín 120 ngày cho chất lượng chuối tây sau rấm chín có chất lượng tốt nhất.

This paper presents results of determining the fruit maturity (after flower first appear) to ripen Tay bananas in Bac Kan to help bananas have uniform quality and improve the quality of bananas after ripening by using exogenous ethylene. This study was conducted on 4 different maturity levels of 100, 110, 120 và 130 days since flower first appear and treated with exogenously ethylene vapor 0.02% for 24 hours and put into the incubator at the same temperature 18±1°C, humidity 90±2%. Initial research has shown that different harvest ages induced different ripe banana qualities. The optimal banana maturity was 120 days allowed when reaching maturity 6 with a total sugar content of 12.57%, organic acid content of 0.48%, tannin content of 0.07%, starch content of 3.39% and total sensory score was 19.6. Hence, the initial study identified 120-day maturity after flower first appear for best quality of the ripe bananas applied exogenous ethylene.

TTKHCNQG, CTv 178

  • [1] M. B. Etana (2018), Review on the effects of ethylene (C2H4 ) on quality of fresh fruit and vegetable. The case of banana and tomato,Basic Research Journal of Agricultural Science and Review, vol. 6 no. 5, pp. 34-38 August 2018
  • [2] T. T. Vu; T. H. Doan; G. T. Do; K. T. Giang, (2001), Compounds in tea and some common analytical methods in tea production in VieCTam,Hanoi Agriculture Publisher, 2001
  • [3] (1988), TCVN4594:88 Methods for determination of total sugar”, 1988,TCVN4594:88
  • [4] (1988), TCVN4589:1988: Methods for the determination of total axít and volatile axíts”, 1988,TCVN4589:1988:
  • [5] S. Maduwanthi; R. Marapana (2019), Induced Ripening Agents and Their Effect on Fruit Quality of Banana,International Journal of Food Science, vol. 2, pp. 1-8, 2019
  • [6] D. H. Nguyen (2005), Practical curriculum for sensory evaluation,Hanoi technology University – Ho Chi Minh publication, 2005
  • [7] S. D. T. Maduwanthi; R. A. U. J. Marapana (2019), Induced Ripening Agents and Their Effect on Fruit Quality of Banana,Int J Food Sci., 2019
  • [8] T. D. Chu (2008), More on the effects of ethylene in fruit ripening”, 2008,
  • [9] (2019), An important boost for banana farmers in Bac Kan”, 2019.,
  • [10] A. K. Thompson; S. Supapvanich; J. Sirison, (2019), Banana ripening science and technology,Springer Briefs in Food, Health, and Nutrition, 2019.