



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Cây lương thực và cây thực phẩm
NguyễnThị Nguyệt Anh, Vũ Văn Liết, Phạm Quang Tuân, Nguyễn Trung Đức(1)
Đặc điểm nông học, năng suất và chất lượng của các tổ hợp ngô lai giữa ngô nếp tím và ngô ngọt
Agronomic c-haracteristics, yield and quality ofthe hybrids crossed between purple corn and sweet corn
Nông nghiệp & Phát triển nông thôn
2022
03+04
11 - 21
1859-4581
TTKHCNQG, CVv 201
- [1] Zhang; S. H.; Cai; Z. R.; Yang; H.; Xu; H. Z. (2004), Study on breeding of sweet-wax maize with two recessive sweet genes.,Journal of Maize Sciences. 4.
- [2] Wrolstad R. E.; R. W. Durst; J. Lee (2005), Tracking Color and Pigment Changes in Anthocyanin Products.,Trends in Food Science & Technology. 16 (9): 423-428.
- [3] Tracy W. F.; Shuler S. L.; Dodson-Swenson H. (2019), The use of endosperm genes for sweet corn improvement.,Plant Breeding Reviews. 215-241.
- [4] Simla; S.; Lertrat; K.; Suriharn; B. (2016), Combinations of multiple genes controlling endosperm c-haracters in relation to maximum eating quality of vegetable waxy corn.,SABRAO Journal of Breeding and Genetics. 48(2): 210-218.
- [5] Simla; S.; Lertrat; K.; Suriharn; B. (2009), Gene effects of sugar compositions in waxy corn.,Asian Journal of Plant Sciences, 8(6): 417.
- [6] Ruanjaichon V.; Khammona K.; Thunnom B.; Suriharn K.; Kerdsri C.; Aesomnuk W.; Yongsuwan A.; Chaomueang N.; Thammapichai P.; Arikit S.; Wanchana S.; Toojinda T. (2021), Identification of Gene Associated with Sweetness in Corn (Zea mays L.) by Genome-Wide Association Study (GWAS) and Development of a Functional SNP Marker for Predicting Sweet Corn.,Plants (Basel). 10(6).
- [7] (2021), R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria.,https://www.R-project.org/.
- [8] Phạm Quang Tuân; Nguyễn Thế Hùng; Nguyễn Việt Long; Vũ Văn Liết; Nguyễn Trung Đức; Nguyễn Thị Nguyệt Anh (2018), Cải thiện độ ngọt của các dòng ngô nếp bằng phương pháp lai trở lại.,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 16(3): 197- 206.
- [9] Park; K. J.; Sa; K. J.; Koh; H. J.; Lee; J. K. (2013), QTL analysis for eating quality-related traits in an F2: 3 population derived f-rom waxy corn x sweet corn cross.,Breeding science. 63(3): 325-332.
- [10] Olivoto T.; Nardino M. (2021), MGIDI: Toward an effective multivariate se-lection in biological experiments.,Bioinformatics. 37(10): 1383- 1389.
- [11] Nguyễn Trung Đức; Phạm Quang Tuân; Nguyễn Thị Nguyệt Anh; Vũ Văn Liết (2020), Nghiên cứu tuyển chọn một số dòng ngô ngọt phục vụ chọn tạo giống ngô trái cây dựa trên kiểu hình và chỉ thị phân tử.,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18(12): 1102-1113.
- [12] Mock; J. J.; Pearce; R. B. (1975), An ideotype of maize.,Euphytica. 24, 613-623.
- [13] Mahan; A. L.; Murray; S. C.; Rooney; L. W.; Crosby; K. M. (2013), Combining ability for total phenols and secondary traits in a diverse set of colored (red, blue, and purple) maize.,Crop Science. 53(4): 1248-1255.
- [14] Lertrat; K.; Thongnarin; N. (2006), Novel approach to eating quality improvement in local waxy corn: Improvement of sweet taste in local waxy corn variety with mixed kernels f-rom super sweet corn.,XXVII International Horticultural Congress-IHC2006: International Symposium on Asian Plants with Unique Horticultural 769 (pp. 145-150).
- [15] Lao; F.; Sigurdson; G. T.; Giusti; M. M. (2017), Health benefits of purple corn (Zea mays L.) phenolic compounds.,Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 16(2): 234-246.
- [16] Kleinhenz; M. D.; Bumgarner; N. R. (2012), Using Brix as an indicator of vegetable quality. Linking measured values to crop management. Fact Sheet. Agriculture and Natural Resources.,
- [17] Ketthaisong; D.; Suriharn; B.; Tangwongchai; R.; Lertrat; K. (2014), Combining ability analysis in complete diallel cross of waxy corn (Zea mays var. ceratina) for starch pasting viscosity c-haracteristics.,Scientia Horticulturae. 175, 229-235.
- [18] Huỳnh Thị Kim Cúc; Phạm Châu Quỳnh; Nguyễn Thị Lan; Trần Khôi Uyên (2004), Xác định hàm lượng Anthocyanin trong một số nguyên liệu rau quả bằng phương pháp pH vi sai.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Đà Nẵng. 3(7): 47-54.
- [19] Hu; Q. P.; Xu; J. G. (2011), Profiles of carotenoids, anthocyanins, phenolics, and antioxidant activity of se-lected color waxy corn grains during maturation.,Journal of Agricultural and Food Chemistry. 59(5): 2026-2033.
- [20] He; J.; Giusti; M. M. (2010), Anthocyanins: natural colorants with health-promoting properties.,Annual review of food science and technology. 1, 163- 187.
- [21] Harakotr; B.; Suriharn; B.; Tangwongchai; R.; Scott; M. P.; Lertrat; K. (2014), Anthocyanins and antioxidant activity in coloured waxy corn at different maturation stages.,Journal of functional foods. 9, 109- 118.
- [22] Harakotr; B.; Suriharn; B.; Tangwongchai; R.; Scott; M. P.; Lertrat; K. (2014), Anthocyanin, phenolics and antioxidant activity changes in purple waxy corn as affected by traditional cooking.,Food chemistry. 164, 510-517.
- [23] Dong L.; Qi X.; Zhu J.; Liu C.; Zhang X.; Cheng B.; Mao L.; Xie C. (2019), Supersweet and waxy: meeting the diverse demands for specialty maize by genome editing.,Journal of Plant Biotechnology. 17(10): 1853-1855.
- [24] Dermail; A.; Suriharn; B.; Lertrat; K.; Chankaew; S.; Sanitchon; J. (2018), Reciprocal cross effects on agronomic traits and heterosis in sweet and waxy corn.,SABRAO Journal of Breeding and Genetics. 50(4): 444-460.
- [25] Choe; E. (2010), Marker assisted se-lection and breeding for desirable thinner pericarp thickness and ear traits in fresh market waxy corn germplasm.,Doctoral dissertation.
- [26] (2011), Quy chuẩn kỹ thuật Quốc gia về khảo nghiệm tính khác biệt, tính đồng nhất và tính ổn định của giống ngô.,QCVN 01-66 : 2011/BNNPTNT
- [27] (2011), Quy chuẩn kỹ thuật Quốc gia về khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống ngô.,QCVN 01-56 : 2011/BNNPTNT