Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  30,070,136
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

34.33.27

Động vật học

Ngô Thái Lan, Đặng Huy Phương, Trần Đại Thắng, Nguyễn Thị Hằng, Nguyễn Thị Hạnh, Hoàng Mai Hà(1)

Nghiên cứu đặc điểm dinh dưỡng của rùa núi vàng Indotestudo elongata (Blyth, 1853) và rùa sa nhân (Coura mouhotii (Gray, 1862) nhân nuôi tại trạm đa dạng sinh học Mê Linh

Study on nutional characteristics of the Indotestudo elongata (Blyth, 1853) and Coura mouhotii (Gray, 1862) breeding in Me Linh stations for biodiversity

Báo cáo khoa học về sinh thái và tài nguyên sinh vật (Hội nghị khoa học toàn quốc lần thứ năm)

2013

1433-1439

Vietnam is a country which has rich turtle fauna in the world, this is a extremely valuable resources need to be focused on protect, research and development. However, in recent years many species are threatened with extinction in which they are Indotestudo elongata and Coura mouhotii. The authors conducted studying on nutrional characteristics of 16 individuals Indotestudo elongata (8 males and 8 females) and 12 individuals Coura mouhotii (7 males, 5 females) carried from the Soc Son Rescue Center animal, Hanoi to Me Linh Stations for Biodiversity. The results showed that Indotestudo elongata and Coura mouhotii are omnivores. They eat: fresh fruits (ripe bananas, watermelon, ripe papaya, pear, apple), spinach, cabbage, mushroom, worm, snail, grass but bananas and ripe papaya are the most favorite. The volume of food for an individual in a month (PTA) and feed demand for a gram of body weight in a month (RTA percent) of Indotestudo elongata and Coura mouhotii in semi-natural conditions increase in the active months and reach to the peak at March, April, May, September, October, down slightly on the month with high temperatures in June, July, August and largest decline in the month of December, January. In conclusion, the food demand and volume of Indotestudo elongata and Coura mouhotii are influenced by weather conditions and physiological characteristics of the body.

TTKHCNQG, Vd 1136/2014