Lọc theo danh mục
liên kết website
Lượt truy cập
- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
76
Dinh dưỡng; Khoa học về ăn kiêng
BB
Nguyễn Thị Hồng Hạnh(1), Nguyễn Kim Anh, Dương Thị Anh Đào(2), Lê Thị Huế
Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của học sinh trường trung học cơ sở Phụng Thượng, huyện Phúc Thọ, Hà Nội
Assessment of the nutritional status among students at Phung Thuong junior high school, Phuc Tho district, Hanoi
Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên
2023
01
161-168
1859-2171
Tỉ lệ mỡ cơ thể theo độ tuổi và giới tính được sử dụng rộng rãi để đánh giá tình trạng dinh dưỡng ở cả trẻ em và người trưởng thành. Nghiên cứu cắt ngang được tiến hành trên 312 học sinh tại trường Trung học cơ sở Phụng Thượng, huyện Phúc Thọ, Hà Nội nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng, phân loại theo giới ở từng độ tuổi. Kết quả của nghiên cứu là cơ sở để đưa ra khuyến cáo về chế độ dinh dưỡng phù hợp cho trẻ. Các chỉ số thành phần cơ thể của học sinh được đo bằng phương pháp trở kháng điện sinh học. Tình trạng dinh dưỡng của trẻ được đánh giá thông qua phân loại ngưỡng tỉ lệ mỡ cơ thể theo tuổi và giới dựa trên bách phân vị (percentile) theo tiêu chuẩn của Trung tâm kiểm soát và phòng ngừa dịch bệnh. Kết quả cho thấy, tỉ lệ thiếu cân ở học sinh trường Trung học cơ sở Phụng Thượng vẫn cao (10,3%), trong khi tỉ lệ thừa cân, béo phì lên đến 16,5%. Xét theo giới, tỉ lệ thiếu cân của nam có xu hướng cao hơn nữ; tỉ lệ thừa cân béo phì ở trẻ em nữ có xu hướng tăng dần theo tuổi. Tỉ lệ thiếu cân cao nhất ở nhóm tuổi 14. Ở độ tuổi 11 – 12, tỉ lệ thừa cân, béo phì ở trẻ nam cao gấp hơn 2 lần so với ở trẻ nữ. Do vậy, ở mỗi giới, cần xây dựng chế độ dinh dưỡng phù hợp với từng lứa tuổi.
Percentage of body fat by age and sex is widely used to assess nutritional status in both children and adults. A cross-sectional study was conducted on 312 students at Phung Thuong junior high school, Phuc Tho district, Hanoi to assess the nutritional status by gender at each age. The results of the study are the basis for making recommendations on dietary intake for children. The body composition indexes of the students were measured using the bioelectrical impedance method. The nutritional status of children was assessed through the threshold classification of body fat percentage by age and sex based on the percentile according to the standards of the Centers for Disease Control and Prevention. The results showed that the rate of underweight among students at Phung Thuong Secondary School was still high (10.3%) while the rate of overweight and obesity was up to 16.5%. By gender, the rate of underweight tended to be higher in boys than those in girls. The prevalence of overweight and obesity in girls tended to increase with age. The prevalence of underweight was highest in the 14-year-old age group. At the age of 11-12, the prevalence of overweight and obesity in boys was more than twice as high as those in girls. Therefore, in each sex, it is necessary to build a suitable diet for each age group.
TTKHCNQG, CTv 178
- [1] T. H. H. Nguyen; T. C. Do; T. T. Le (2022), The association of eating behaviors with high body fat percentage among 11 - 14 year old students in Tu Son city, Bac Ninh province,Proceeding of the 5th National Scientific Conference on Biological Research and Teaching in Vietnam
- [2] R. W. Taylor; I. E. Jones; S. M. Williams; A. Goulding (2002), Body fat percentages measured by dual-energy X-ray absorptiometry corresponding to recently recommended body mass index cutoffs for overweight and obesity in children and adolescents aged 3–18 y,The American Journal of Clinical Nutrition
- [3] R. Verovská; Z. Lacnák; D. Haluzíková; P. Fábin; P. Hájek; L. Horák; M. Haluzík; S. Svacina; M. Matoulek (2009), Comparison of various methods of body fat analysis in overweight and obese women,Vnitrni lekarstvi
- [4] N. T. Tuan; T. A. Nicklas (2009), Age, sex and ethnic differences in the prevalence of underweight and overweight, defined by using the CDC and IOTF cut points in Asian children,European Journal of Clinical Nutrition
- [5] T. V. A. Hoang; K. A. Nguyen; T. H. H. Nguyen (2019), Nutritional status and predictive model of underweight in adolescents at Phung Thuong Secondery School, Hanoi,HNUE Journal of Science, Natural Sciences
- [6] T. C. Do; T. Q. A. Nguyen; N. H. T. Do; T. N. T. Do; T. L. H. Nguyen; T. H. H. Nguyen (2021), Assessment of nutritional status using body fat percentage among 11 to 14 year-old students in in Tu Son town, Bac Ninh province in 2019,TNU Journal of Sciences and Technology
- [7] K. Lee; S. Lee; S. Y. Kim; S. J. Kim; Y. J. Kim (2007), Percent body fat cutoff values for classifying overweight and obesity recommended by the International Obesity Task Force (IOTF) in Korean children,Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition
- [8] L. G. Borrud; K. M. Flegal; D. S. Freedman; Y. Li; C. L. Ogden (2011), Smoothed percentage body fat percentiles for US children and adolescents, 1999-2004,European journal of clinical nutrition
- [9] A. V. Khadilkar; N. J. Sanwalka; S. A. Chiplonkar; V. V. Khadilkar; D. Pandit (2013), Body fat reference percentiles on healthy affluent Indian children and adolescents to screen for adiposity,International Journal of Obesity
- [10] G. Rodríguez; L. A. Moreno; M. G. Blay; V. A. Blay; J. M. Garagorri; A. Sarria; M. Bueno (2004), Body composition in adolescents: measurements and metabolic aspects,International Journal of Obesity
- [11] J. C. K. Wells (2003), Body composition in childhood: effects of normal growth and disease,Proceedings of the Nutrition Society
- [12] C. S. Yajnik; J. S. Yudkin (2004), The YY paradox,The Lancet
- [13] J. Słowik; E. Grochowska-Niedworok; I. Maciejewska-Paszek; M. Kardas; E. Niewiadomska; M. Szostak-Trybuś; M. Palka-Słowik; T. Irzyniec (2019), Nutritional status assessment in children and adolescents with various levels of physical activity in aspect of obesity,Obesity facts
- [14] Centers for Disease Control and Prevention (2019), Defining Childhood Obesity,https://www.cdc.gov/
- [15] V. T. Nguyen (2008), Evidence-based medicine,Medical Publishing House
- [16] R. Ramírez-Vélez; J. E. C. Bautista; G. D. E. Cardozo; E. G. Jimenez (2016), Percentiles of body fat measured by bioelectrical impedance in children and adolescents from Bogotá (Colombia): The FUPRECOL study,Sociedad Argentina de Pediatria
- [17] D. S. Freedman; J. Wang; L. M. Maynard; J. C. Thornton; Z. Mei; R. N. Pierson; W. H. Dietz; M. Horlick (2005), Relation of BMI to fat and fat-free mass among children and adolescents,International Journal of Obesity
- [18] N. T. Nguyen; D. T. Chu; T. H. H. Nguyen (2019), Percentage body fat is as a good indicator for determining adolescents who are overweight or obese: a cross-sectional study in Vietnam,Osong public health and research perspectives
- [19] K. Widhalm; K. Schönegger; C. Huemer; A. Auterith (2001), Does the BMI reflect body fat in obese children and adolescents? A study using the TOBEC method,International Journal of Obesity
- [20] D. Gallagher; M. Visser; D. Sepulveda; R. N. Pierson; T. Harris; S. B. Heymsfield (1996), How useful is body mass index for comparison of body fatness across age, sex, and ethnic groups?,American Journal of Epidemiology
- [21] P. Deurenberg; M. Yap; W. A. Van Staveren (1998), Body mass index and percent body fat: a meta analysis among different ethnic groups,International Journal of Obesity
- [22] M. A. Jun; F. E. N. G. Ning; S.-W. Zhang; P. A. N. Yong-Ping; Y.-B. Huang (2009), Comparison of changes in body composition during puberty development of obese and normal-weight children in China,Biomedical and Environmental Sciences
- [23] S. R. Daniels (2006), The consequences of childhood overweight and obesity,The future of children
- [24] Ministry of Health (2021), The Ministry of Health announces the results of the Nutrition Census 2019-2020,https://moh.gov.vn/tin-noi-bat/-/asset_publisher/3Yst7YhbkA5j/content/boy-te-cong-bo-ket-qua-tong-ieu-tra-dinh-duong-nam-2019-2020
- [25] National Institute of Nutrition (2018), Current status of undernutrition in children under 5 years old,http://viendinhduong.vn/vi/tin-tuc/thuc-trang-suy-dinh-duong-tre-em-duoi-5-tuoihien-nay.html
- [26] T. N. Bui; T. H. Le; Q. B. Tran; N. B. K. Le; B. M. Le; D. V. A. Nguyen; T. L. Nguyen; D. H. Nguyen; T. N. Tran; V. T. Duong; T. P. Pham; T. T. L. Pham; T. H. H. Nguyen; T. T. Le (2013), Nutritional status of primary school students in inner city of Hanoi capital in 2011,Journal of Preventive Medicine
