



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Chế tạo máy nói chung
Trần Nguyễn Phương Lan(1), Huỳnh Quốc Khanh, Văn Minh Nhựt, Lê Phan Hưng, Mai Vĩnh Phúc, Bùi Văn Hữu, Nguyễn Thành Công, Lê Thành Công, Nguyễn Thái Sơn
Tối ưu hóa hiệu suất trích ly tinh dầu bưởi của thiết bị trích ly dạng pilot
Optimization of pomelo essential oil yield from extraction equipment at a pilot scale
Khoa học (ĐH Cần Thơ)
2020
5A
10-19
1859-2333
TTKHCNQG, CVv 403
- [1] Tran, T. H; Nguyen, P. T. N.; Nguyen, D. T.; Van, T. T. H.; Long, G. B. (2018), Optimizing the pomelo oils extraction process by microwave-assisted hydrodistillation using soft computing approaches,Solid State Phenomena. 279: 217–221
- [2] Trần Thị Phả; Vũ Văn Biển; Nguyễn Thị Hảo; Hứa Văn Đáo; Vương Văn Ánh (2014), Kết quả bước đầu nghiên cứu xây dựng mô hình chưng cất tinh dầu cam, bưởi phục vụ xử lý rác thải xốp,Tạp chí Khoa học & Công nghệ - Đại học Thái Nguyên. 122(08): 117-123
- [3] Thanh, N. D. B.; Trung, D. N.; Ta, D. H. (2018), Modeling of essential oil extraction process: Application for orange, pomelo, and lemongrass,Vietnam Journal of Science and Technology. 56(4A): 182-189
- [4] Maiti, S.; Bhatt, C.; Patel, P.; Ghosh, P. K. (2012), Use of solar thermal energy in the hydrodistillation of essential oil,Journal of Renewable and Sustainable Energy. 4(6): 063106-1-14
- [5] Lâm Thuỳ Duyên (2017), Đánh giá khả năng kháng khuẩn và chống oxy hóa của tinh dầu trích ly từ vỏ bưởi Năm Roi (Citrus grandis),Luận văn Cao học. Trường Đại học Cần Thơ. Thành phố Cần Thơ
- [6] Hoshino, R.; Wahyudiono, Machmudah, S.; Kanda, H.; Goto, M. (2014), Simultaneous extraction of water and essential oils f-rom citrus leaves and peels using liquefied dimethyl ether,Journal of Nutrition & Food Sciences. 4(5): 1-6
- [7] Hà Duyên Tư (2009), Phân tích hóa học thực phẩm,
- [8] Farhat, A.; Fabiano-Tixier, A.S.; Maataoui, M. E.; Maingonnat, J.F.; Romdhane, M.; Chemat, F. (2011), Microwave steam diffusion for extraction of essential oil f-rom orange peel: Kinetic data, extract’s global yield and mechanism,Food Chemistry. 125 (1): 255-261
- [9] Desai, M. A.; Parikh, J. (2015), Extraction of essential oil f-rom leaves of lemongrass using microwave radiation: optimization, comparative, kinetic, and biological studies,ACS Sustainable Chemistry & Engineering. 3(3): 421-431
- [10] Darjazi, B. B. (2014), Comparison of peel components of Pummelo (Citrus Grandis) obtained using cold-press and hydrodistillation method,Journal of Life Science and Biomedicine. 4(2): 71-77
- [11] Dawen, S.; Zeng, X.; Zhong, H.; Xu, Z.; Fan, R. (2015), Pomelo peel essential oil extraction method by peel icing and breaking,
- [12] Chen, Q.; Hu, Z.; Yao, F. Y. D.; Liang, H. (2016), Study of two-stage microwave extraction of essential oil and pectin f-rom pomelo peels,LWT - Food Science and Technology. 66: 538-545
- [13] Bustamante, J.; Stempvoort, S.; García-Gallarreta, M. et al. (2016), Microwave assisted hydro-distillation of essential oils f-rom wet citrus peel waste,Journal of Cleaner Production. 137: 598-605
- [14] Balti, M. A.; Hadrich, B.; Kriaa, K.; Kechaou, N. (2018), Lab-scale extraction of essential oils f-rom Tunisian lemongrass (Cymbopogon flexuosus),Chemical Engineering and Processing: Process Intensification. 124: 164-173
- [15] Ayala, J. R.; Montero, G.; Campbell, H. E. et al. (2017), Extraction and c-haracterization of orange peel essential oil f-rom Mexico and United States of America,Journal of Essential Oil Bearing Plants. 20(4): 897 – 914