Lọc theo danh mục
liên kết website
Lượt truy cập
- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Thực vật học
Cao Phi Bằng(1), Trần Thị Thanh Huyền, Lê Thị Mận, Chu Thị Bích Ngọc, Phùng Thị Lan Hương
Tác động của acid salicylic đến một số chỉ tiêu sinh lí của cúc mai vàng cắt cành
Effect of salicylic acid on some physiological indices of Chrysanthemum cv “mai vang” cut flowers
Khoa học (Đại học Sư phạm Hà Nội)
2021
1
96-103
2354-1075
TTKHCNQG, CVv 157
- [1] I. Rahmani, N. Ahmadi, F. Ghanati, and M. Sadeghi, (2015), Effects of salicylic acid applied pre- or post-transport on post-harvest c-haracteristics and antioxidant enzyme activity of gladiolus cut flower spikes.,New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, Vol. 43, No. 4, pp. 294-305.
- [2] L. Chalker-Scott, (1999), Environmental significance of anthocyanins in plant stress responses.,Photochemistry and Photobiology, Vol. 70, No. 1, pp. 1-9.
- [3] Y.-E. Chen et al., (2020), Salicylic acid protects photosystem II by alleviating photoinhibition in Arabidopsis thaliana under high light.,International Journal of Molecular Sciences, Vol. 21, No. 4, pp. 1229
- [4] E. H. Murchie and T. Lawson, (2013), Chlorophyll fluorescence analysis: a guide to good practice and understanding some new applications.,J Exp Bot, Vol. 64, No. 13, pp. 3983-98.
- [5] S. T. Moharekar, S. D. Lokhande, T. Hara, R. Tanaka, A. Tanaka, and P. D. Chavan, (2003,), Effect of salicylic acid on chlorophyll and carotenoid contents of wheat and moong seedlings.,Photosynthetica, Vol. 41, No. 2, pp. 315.
- [6] Trần Thị Thanh Huyền, Nguyễn Thị Phương Thảo và Cao Phi Bằng, (2019), Ảnh hưởng của điều kiện hạn nhân tạo đến các chỉ tiêu sinh lí của 6 giống lạc (Arachis hypogea L.) trong giai đoạn cây con.,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Sư phạm Hà Nội (ISSN:2354-1059). tập 64, số 10A, tr. 90-97.
- [7] J. A. T. da Silva, (2006,), Ornamental cut flowers: physiology in practice, in "Floriculture, Ornamental and Plant Biotechnology". Advances and Tropical Issues, Vol. 1, J. E. da Silva Ed.,London: Global Science Books, chapter 14, pp. 124-140.
- [8] B. Pogson, H. Rissler, and H. Frank, (2005), The role of carotenoids in energy quenching, in Photosystem II, Vol. 22, T. Wydrzynski, K. Satoh, and J. Freeman Eds., (Advances in photosynthesis and respiration),,Springer Netherlands, chapter 24, pp. 515-537.
- [9] A. L. Mancinelli, C. P. Yang, P. Lindquist, O. R. Anderson, and I. Rabino, (1975), Photocontrol of anthocyanin synthesis: III. The action of streptomycin on the synthesis of chlorophyll and anthocyanin,. Plant Physiol, Vol. 55, No. 2, pp. 251-257.
- [10] Nguyễn Văn Mã, La VIệt Hồng, và Ông Xuân Phong, (2013), Phương pháp nghiên cứu Sinh lí học Thực vật.,
- [11] H. Bayat and M. H. Aminifard, (2017), Salicylic acid treatment extends the vase life of five commercial cut flowers.,Electronic Journal of Biology, Vol. 13, No. 1, pp. 67-72.
- [12] D. Ataii, R. Naderi, and A. Khandan-Mirkohi, (2015), Delaying of postharvest senescence of Lisianthus cut flowers by salicylic acid treatment.,Journal of Ornamental Plants, Vol. 5, No. 2, pp. 67-74.
- [13] M. Mehdikhah, R. Onsinejad, M. N. Ilkaee, and B. Kaviani, (2016), Effect of salicylic acid, citric acid and ascorbic acid on post-harvest quality and vase life of gerbera (Gerbera jamesonii) cut flowers.,Journal of Ornamental Plants, Vol. 6, No. 3, pp. 181-191.
- [14] A. Ramtin, S. Kalatejari, R. Naderi, and M. Matinizadeh, (2016), Effect of benzyladenine and salicylic acid on biochemical traits of two cultivars of carnation.,Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, Vol. 4, No. 4, pp. 427-434.
- [15] M. Kazemi and A. Ameri, (2012), Response of vase-life carnation cut flower to salicylic acid, silver nanoparticles, glutamine and essential oil.,Asian J Animal Sci, Vol. 6, No. 3, pp. 122-131.
- [16] S. Hayat, B. Ali, and A. Ahmad, (2007), Salicylic acid: biosynthesis, metabolism and physiological role in plants, in "Salicylic acid: A plant hormone",,Springer, p. 1-14.
- [17] L. Popova, T. Pancheva, and A. Uzunova, (1997), Salicylic acid: properties, biosynthesis and physiological role, Bulg.,J. Plant Physiol, Vol. 23, No. 1-2, pp. 85-93.
- [18] V. E. Emongor, (2004), Effects of gibberellic acid on postharvest quality and vaselife life of gerbera cut flowers (Gerbera jamesonii).,Journal of Agronomy, Vol. 3, No. 3, pp. 191-195.
- [19] M. Sajid, N. Amin, and H. A. A. K. Khan, (2016), Effect of gibberellic acid on enhancing flowering time in Chrysanthemum morifolium.,Pak. J. Bot, Vol. 48, No. 2, pp. 477-483.
- [20] Trần Thị Hoa Hồng và Bùi Trang Việt, (2016), Nghiên cứu kéo dài đời sống hoa cắt cành ở cây Hoa Hồng vàng ánh trăng (Rosa hybrida L.).,Tạp chí Phát triển Khoa học và Công nghệ, tập 19, số T2, tr. 48-57.
- [21] H. Shimizu-Yumoto and K. Ichimura, (2010), Postharvest physiology and technology of cut Eustoma flowers.,Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, Vol. 79, No. 3, pp. 227-238.
- [22] A. E.-K. O. M, M. M.El-Saka, A. A. Helaly, and H. S. El-Batrawi, (2014,), Physiological studies on post harvest of Chrysanthemum morifolium L. cv "Flyer" cut flowers.,Mansoura Journal of Plant Production, Vol. 5, No. 5, pp. 837-851.
- [23] J. A. Teixeira da Silva, H. Shinoyama, R. Aida, Y. Matsushita, S. K. Raj, and F. Chen, (2013,), Chrysanthemum Biotechnology: Quo vadis?.,Critical Reviews in Plant Sciences, Vol. 32, No. 1, pp. 21-52.
- [24] Y. Xia, X. Deng, P. Zhou, K. Shima, and J. A. T. da Silva, (2006), The World Floriculture Industry: dynamics of production and markets.,Floriculture, Ornamental and Plant Biotechnology, Vol. IV, Global Science Books UK.
- [25] P. L. Liu, Q. Wan, Y. P. Guo, J. Yang, and G. Y. Rao, (2012), Phylogeny of the genus Chrysanthemum L.: evidence f-rom single-copy nuclear gene and chloroplast DNA sequences,,PLoS One, Vol. 7, No. 11, p. e48970
