Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  28,136,358
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thực vật học

Cao Phi Bằng(1), Trần Thị Thanh Huyền, Lê Thị Mận, Chu Thị Bích Ngọc, Phùng Thị Lan Hương

Tác động của acid salicylic đến một số chỉ tiêu sinh lí của cúc mai vàng cắt cành

Effect of salicylic acid on some physiological indices of Chrysanthemum cv “mai vang” cut flowers

Khoa học (Đại học Sư phạm Hà Nội)

2021

1

96-103

2354-1075

 Cây Hoa cúc (Chrysanthemum sp.) là loại cây có giá trị kinh tế và dược liệu lớn. Loại cây này đứng thứ hai về sản lượng hoa cắt cành trên thế giới. Acid salicylic (SA) là chất điều hòa sinh trưởng đa tác động tới các đặc điểm sinh lí của thực vật. Trong nghiên cứu này, chúng tôi tìm hiểu tác động của SA ở các nồng độ khác nhau (0,0; 0,25; 0,5; 0,75; 1,0; 1,5 và 2,0 mM) đến các đặc điểm sinh lí của hoa cúc mai vàng cắt cành. Kết quả nghiên cứu chỉ ra rằng SA có tác động tới hàm lượng sắc tố quang hợp và huỳnh quang diệp lục của lá cũng như hàm lượng anthocyanin trong mô cánh hoa cúc mai vàng cắt cành. SA ở các nồng độ 0,25 - 0,5 mM làm tăng hàm lượng diệp lục a, diệp lục b, diệp lục tổng số và carotenoid trong mô lá ở các ngày 2 đến thứ 5 so với ngày 1. Hàm lượng các sắc tố quang hợp này không biến đổi qua các ngày thí nghiệm ở các công thức xử lí SA nồng độ 0,75 - 1,0 mM. Trong khi đó, SA ở nồng độ 1,5 - 2,0 mM làm giảm hàm lượng sắc tố quang hợp ở ngày 3 - 5 so với ở ngày 1. Giá trị Fv/Fm giảm từ ngày 1 đến ngày 5 ở tất cả các công thức thí nghiệm, mức độ giảm nhỏ nhất ở các công thức 0,25 và 0,50. Anthocyanin được tích lũy trong cánh hoa cúc mai vàng cắt cành ở tất cả các công thức thí nghiệm nhiều hơn ở các ngày 2 - 4 so với ở ngày 1. Ở ngày 5, hàm lượng sắc tố này vẫn cao hơn ở ngày 1 ở các công thức có xử lí SA nồng độ 0,25 - 0,75 mM.

Chrysanthemum (Chrysanthemum sp.) has an important economic and medicinal value. This plant is the second most important cut flower produced in the world. Salicylic acid is a growth regulator with multifunction that is involved in plant physiology. In this works, the effect of salicylic acid at different concentrations (0.0; 0.25; 0.5; 0.75; 1.0; 1.5 and 2.0 mM, respectively) on physiological characteristics of Chrysanthemum "mai vang" cut flowers was investigated. Research results indicated that salicylic acid affected the content of photosynthetic pigments and chlorophyll fluorescence of leaves as well as anthocyanin content in the petals Chrysanthemum cv. “mai vang” cut flowers. Salicylic acid at concentrations of 0.25 - 0.5 mM increases the content of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, and carotenoids in leaf tissue at days 2 to 5 compared to day 1. The content of these photosynthetic pigments did not change through the experiments under influence of 0.75-1.0 mM salicylic acid. Meanwhile, salicylic acid at the concentration of 1.5 - 2.0 mM reduced photosynthetic pigment content at days 3 - 5 compared to day 1. A decrease of Fv/Fm value from day 1 to day 5 was observed in all experimental formula, the smallest reduction was found in the 0.25 and 0.5 mM treatments. Anthocyanins were higher accumulated in Chrysanthemum "mai vang" petals in all experimental formulas at days 2 to 4 than at day 1. At day 5, the anthocyanin content was still higher than at day 1 under salicylic acid treatments with concentrations of 0.25 - 0.75 mM.

TTKHCNQG, CVv 157

  • [1] I. Rahmani, N. Ahmadi, F. Ghanati, and M. Sadeghi, (2015), Effects of salicylic acid applied pre- or post-transport on post-harvest c-haracteristics and antioxidant enzyme activity of gladiolus cut flower spikes.,New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, Vol. 43, No. 4, pp. 294-305.
  • [2] L. Chalker-Scott, (1999), Environmental significance of anthocyanins in plant stress responses.,Photochemistry and Photobiology, Vol. 70, No. 1, pp. 1-9.
  • [3] Y.-E. Chen et al., (2020), Salicylic acid protects photosystem II by alleviating photoinhibition in Arabidopsis thaliana under high light.,International Journal of Molecular Sciences, Vol. 21, No. 4, pp. 1229
  • [4] E. H. Murchie and T. Lawson, (2013), Chlorophyll fluorescence analysis: a guide to good practice and understanding some new applications.,J Exp Bot, Vol. 64, No. 13, pp. 3983-98.
  • [5] S. T. Moharekar, S. D. Lokhande, T. Hara, R. Tanaka, A. Tanaka, and P. D. Chavan, (2003,), Effect of salicylic acid on chlorophyll and carotenoid contents of wheat and moong seedlings.,Photosynthetica, Vol. 41, No. 2, pp. 315.
  • [6] Trần Thị Thanh Huyền, Nguyễn Thị Phương Thảo và Cao Phi Bằng, (2019), Ảnh hưởng của điều kiện hạn nhân tạo đến các chỉ tiêu sinh lí của 6 giống lạc (Arachis hypogea L.) trong giai đoạn cây con.,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Sư phạm Hà Nội (ISSN:2354-1059). tập 64, số 10A, tr. 90-97.
  • [7] J. A. T. da Silva, (2006,), Ornamental cut flowers: physiology in practice, in "Floriculture, Ornamental and Plant Biotechnology". Advances and Tropical Issues, Vol. 1, J. E. da Silva Ed.,London: Global Science Books, chapter 14, pp. 124-140.
  • [8] B. Pogson, H. Rissler, and H. Frank, (2005), The role of carotenoids in energy quenching, in Photosystem II, Vol. 22, T. Wydrzynski, K. Satoh, and J. Freeman Eds., (Advances in photosynthesis and respiration),,Springer Netherlands, chapter 24, pp. 515-537.
  • [9] A. L. Mancinelli, C. P. Yang, P. Lindquist, O. R. Anderson, and I. Rabino, (1975), Photocontrol of anthocyanin synthesis: III. The action of streptomycin on the synthesis of chlorophyll and anthocyanin,. Plant Physiol, Vol. 55, No. 2, pp. 251-257.
  • [10] Nguyễn Văn Mã, La VIệt Hồng, và Ông Xuân Phong, (2013), Phương pháp nghiên cứu Sinh lí học Thực vật.,
  • [11] H. Bayat and M. H. Aminifard, (2017), Salicylic acid treatment extends the vase life of five commercial cut flowers.,Electronic Journal of Biology, Vol. 13, No. 1, pp. 67-72.
  • [12] D. Ataii, R. Naderi, and A. Khandan-Mirkohi, (2015), Delaying of postharvest senescence of Lisianthus cut flowers by salicylic acid treatment.,Journal of Ornamental Plants, Vol. 5, No. 2, pp. 67-74.
  • [13] M. Mehdikhah, R. Onsinejad, M. N. Ilkaee, and B. Kaviani, (2016), Effect of salicylic acid, citric acid and ascorbic acid on post-harvest quality and vase life of gerbera (Gerbera jamesonii) cut flowers.,Journal of Ornamental Plants, Vol. 6, No. 3, pp. 181-191.
  • [14] A. Ramtin, S. Kalatejari, R. Naderi, and M. Matinizadeh, (2016), Effect of benzyladenine and salicylic acid on biochemical traits of two cultivars of carnation.,Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, Vol. 4, No. 4, pp. 427-434.
  • [15] M. Kazemi and A. Ameri, (2012), Response of vase-life carnation cut flower to salicylic acid, silver nanoparticles, glutamine and essential oil.,Asian J Animal Sci, Vol. 6, No. 3, pp. 122-131.
  • [16] S. Hayat, B. Ali, and A. Ahmad, (2007), Salicylic acid: biosynthesis, metabolism and physiological role in plants, in "Salicylic acid: A plant hormone",,Springer, p. 1-14.
  • [17] L. Popova, T. Pancheva, and A. Uzunova, (1997), Salicylic acid: properties, biosynthesis and physiological role, Bulg.,J. Plant Physiol, Vol. 23, No. 1-2, pp. 85-93.
  • [18] V. E. Emongor, (2004), Effects of gibberellic acid on postharvest quality and vaselife life of gerbera cut flowers (Gerbera jamesonii).,Journal of Agronomy, Vol. 3, No. 3, pp. 191-195.
  • [19] M. Sajid, N. Amin, and H. A. A. K. Khan, (2016), Effect of gibberellic acid on enhancing flowering time in Chrysanthemum morifolium.,Pak. J. Bot, Vol. 48, No. 2, pp. 477-483.
  • [20] Trần Thị Hoa Hồng và Bùi Trang Việt, (2016), Nghiên cứu kéo dài đời sống hoa cắt cành ở cây Hoa Hồng vàng ánh trăng (Rosa hybrida L.).,Tạp chí Phát triển Khoa học và Công nghệ, tập 19, số T2, tr. 48-57.
  • [21] H. Shimizu-Yumoto and K. Ichimura, (2010), Postharvest physiology and technology of cut Eustoma flowers.,Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, Vol. 79, No. 3, pp. 227-238.
  • [22] A. E.-K. O. M, M. M.El-Saka, A. A. Helaly, and H. S. El-Batrawi, (2014,), Physiological studies on post harvest of Chrysanthemum morifolium L. cv "Flyer" cut flowers.,Mansoura Journal of Plant Production, Vol. 5, No. 5, pp. 837-851.
  • [23] J. A. Teixeira da Silva, H. Shinoyama, R. Aida, Y. Matsushita, S. K. Raj, and F. Chen, (2013,), Chrysanthemum Biotechnology: Quo vadis?.,Critical Reviews in Plant Sciences, Vol. 32, No. 1, pp. 21-52.
  • [24] Y. Xia, X. Deng, P. Zhou, K. Shima, and J. A. T. da Silva, (2006), The World Floriculture Industry: dynamics of production and markets.,Floriculture, Ornamental and Plant Biotechnology, Vol. IV, Global Science Books UK.
  • [25] P. L. Liu, Q. Wan, Y. P. Guo, J. Yang, and G. Y. Rao, (2012), Phylogeny of the genus Chrysanthemum L.: evidence f-rom single-copy nuclear gene and chloroplast DNA sequences,,PLoS One, Vol. 7, No. 11, p. e48970