Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,408,250
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Bảo vệ thực vật

Đỗ Quang Trung(1), Nguyễn Thị Thu Hằng, Phạm Bích Ngọc, Đinh Mai Vân, Trần Thị Hằng, Lưu Thế Anh

Nghiên cứu in vitro các yếu tố ảnh hưởng đến sự phát triển của nầm Alternaria alternata gây bệnh thối ngọn cành trên cây thanh long (Hylocereus spp.)

In vitro assay of factors affecting the growth of Alternaria alternata, a casual of stem end rot disease on pitaya (Hylocereus spp.)

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2021

2

115-120

1859-2333

Biết được môi trường không thuận lợi cho sự phát triển của mầm bệnh có thể được sử dụng làm thông tin cơ bản để xây dựng các chiến lược thích hợp để ngăn ngừa sự xuất hiện của bệnh trên thanh long. Nghiên cứu nhằm đánh giá một số yếu tố môi trường bao gồm nhiệt độ, độ pH và độ mặn, cũng như yếu tố sinh học bao gồm các loài vi khuẩn nội sinh phân lập từ cây thanh long đối kháng với nấm gây bệnh, Alternaria alternata. Sự phát triển của sợi nấm A. alternata bị ức chế ở nhiệt độ 35°C, trong khi nhiệt độ 25°C khá thích hợp cho sự phát triển của chúng. Nhiệt độ 30°C là thuận lợi cho sự phát triển của A. alternata. Trong điều kiện pH khác nhau, sự phát triển của nấm A. alternata hầu hết bị ức chế cực đại ở pH 4. Hơn nữa, kết quả thử nghiệm độ mặn cho thấy A. alternata không bị ảnh hưởng nhiều bởi các nồng độ muối được thử nghiệm. Trong khi đó, việc kiểm tra vi khuẩn đối kháng trong ống nghiệm cho kết quả là cả EC120 và EC121 đều có hiệu quả cao trong việc ức chế sự phát triển của loại nấm được khảo sát. Các kết quả thí nghiệm cho thấy sự kết hợp thích hợp của việc điều chỉnh môi trường và chế độ chăm sóc có thể rất hữu ích cho sự phát triển của cây trồng trên đồng ruộng cũng như tuổi thọ của trái cây sau thu hoạch.

Knowing the environment that is unfavorable for the growth of pathogens can be used as basic information to develop appropriate strategies to prevent the occurrence of disease in dragon fruit. In this paper, a number of environmental factors including temperature, pH and salinity, as well as biological factors including endogenous bacteria species isolated from pitaya showing antagonistic activity on fungi, Alternaria alternata was studied. The growth of A. alternata mycelium is inhibited at 35°C, while 25°C is quite suitable for their growth. The temperature of 30°C is favorable for the development of A. alternata. Under different pH conditions, the growth of A. alternata is most inhibited at pH 4. Moreover, the salinity test results show that A. alternata is not significantly affected by salt concentrations tested. Meanwhile, in vitro testing of antagonistic bacteria showed that both EC120 and EC121 were highly effective in inhibiting the growth of the fungus under investigation. The results of the experiment show that the proper combination of environmental regulation and care regimen can be very beneficial for crop growth in the field as well as the longevity of fruit after harvest.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Xu, X.M., Guerin, L., & Robinson, J.D. (2001), Effects of temperature and relative humidity on conidial germination and viability, colonization and sporulation of Monilinia fructigena,Plant Pathol., 50, 561-568
  • [2] Tel Zur, N. (2015), Research and development of pitahayas - dragonfruit - vine cacti: limitations and challenges and the current global market,Acta Hortic. (Wagening.), 1067, 365-370
  • [3] Sijam, K., Awang, Y., & Satar, M.G.M. (2008), Fungi associated with diseases on dragon fruit (Hylocereus spp.) in Peninsular Malaysia,Proceedings of the Microbes: Biotechnology Engine for Health and Wealth Creation. Hyatt Regency Resort, Kuantan, Pahang Darul Makmur, Malaysia, Aug. 16-19, Malaysian Society for Microbiology, pp. 234-237
  • [4] Sijam, K., & Dikin, A. (2005), Biochemical and physiological c-haracterization of Burkholderia cepacia as biological control agent,Int. J. Agric. Biol., 7, 385-388
  • [5] Paull, R.E. (2007), Dragon Fruit,Department of Tropical Plant and Soil Sciences University of Hawaii, Manoa, Honolulu
  • [6] Palmateer, A.J., Ploetz, R.C., Van Santen, E., &Correll, J.C. (2007), First report of anthracnose caused by Colletotrichum gloeosporioides on Pitaya,Plant Dis., 91, 631-631
  • [7] Percich, J.A., Nyvall R.F., Malvick D.K., & Kohls C.L. (1997), Interaction of temperature and moisture on infection of wild rice by Bipolaris oryzae in the growth chamber,Plant Dis., 81, 1193-1195
  • [8] Nguyễn Như Nhứt, Nguyễn Thị Ngọc Bích, Nguyễn Thanh Trường, Võ Thị Xuyến (2019), Phân lập nấm bệnh Neoscytalidium dimidiatum trên cây Thanh long và nghiên cứu kiểm soát bằng vi sinh vật,Sci. Tech. Dev. J. - Nat. Sci., 3(4), 286-293.
  • [9] MacDonald, J.D. (1982), Effect of salinity stress on the development of Phytophthora root rot of Chrysanthemum,Phyopathology, 72, 214-219
  • [10] Luu, T.A., Phi, Q.T., Nguyen, T.T.H., Dinh, M.V., Pham, B.N. & Do, Q.T. (2021), Antagonistic activity of endophytic bacteria isolated f-rom weed plant against stem end rot pathogen of pitaya in Vietnam,Egyptian journal of pest biocontrol, 31(14), 1-8
  • [11] Le Bellec, F., Vaillant, F., & Imbert, E. (2006), Pitahaya (Hylocereus spp.): A new fruit crop, a market with a future,Fruits, 61, 237-250
  • [12] Jin, X.L., Ko, Y.Z., Siti Nordahliawate, M.S., Mohd, M.H., & Chiang, Y.C. (2020), First report of stem canker of dragon fruit caused by Al-ternaria spp. in Taiwan,New Disease Reports, 41, 35
  • [13] Hopkins, K.E., & McQuilken, M.P. (2000), C-haracteristics of Pestalotiopsis associated with hardy ornamental plants in the UK. Eur.,J. Plant Pathol., 106, 77-85
  • [14] Hodges, C.F. (1975), Comparative total and proportional rate of germination of Bipolaris sorokiniana and Curvularia geniculata conidia is influenced by culture age and temperature,Mycopathologia, 57, 9-14
  • [15] Gawai, D.U., & Mangnalikar, S.S. (2018), Effect of Temperature and pH on growth of Al-ternaria al-ternata, leaf spot pathogen of soyabean,Bioscience Discovery, 9(1), 162-165
  • [16] Fayzalla, E.S.A., Shabana, Y.M., & Mahmoud, N.S. (2008), Effect of environmental conditions on wilting and root rot fungi pathogenic to solanaceous plants,Plant Pathol. J, 7, 27-33
  • [17] Elmer, W.H. (2003), Local and systemic effects of NaCl on root composition, Rhizobacteria and Fusarium crown and root rot of Asparagus,Phyopathology, 93, 186-192
  • [18] Dikin, A., Sijam, K., Kadir, J., & Seman, I.A. (2007), Mode of action of antimicrobial substances f-rom Burkholderia multivorans and Microbacterium testaceum against Schizophyllum commune Fr.,Int. J. Agric. Biol, 9, 311-31
  • [19] Crane, J.H. & Balerdi, C.F. (2005), Pitaya growing in the Florida home landscape,IFAS Extension. HS1068, 1-9
  • [20] Bischoff, T.W., & Garraway, M.O. (1987), Effects of glycose on NADP and NAD glutamate dehydrogenase activities and their relation to ammonium and pH levels in cultures of Bipolaris maydis race T,Mycopathologia, 98, 141-148
  • [21] Barba, J.T., Reis E.M., & Forcelini, C.A. (2002), Effect of temperature and fungicide on the transmission of Bipolaris sorokiniana f-rom seeds to barley plants,Fitopatol. Brasileira, 27, 500-507
  • [22] Baird, R.E. (2004), Laboratory Exercises Illustrating Some Fungi in Deuteromycota,In: Plant Pathology, Concepts and Laboratory Exercises, Trigiano, R.N., Windham M.T. & Windham A.S. (Eds.). CRC Press, New York, pp. 141-149
  • [23] Al-Rokibah, A.A., Abdalla, M.Y., & El-Fakharani, Y.M. (1998), Effect of water salinity on Thielaviopsis paradoxa and growth of date palm seedlings,J. King Saud Univ. Agric. Sci., 10, 55-63