Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  24,654,793
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Hoàng Tùng, Trưng Ái Nguyên, Hồ Hải Cơ, Võ Thị Minh Thư(1)

Ảnh hưởng của độ mặn và chế độ cho ăn lên tốc độ tăng trưởng và tỉ lệ sống của tôm he Ấn Độ Penaeus indicus

Effects of salinity and feeding regime on growth and survival of Indian shrimp Penaeus indicus

Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản

2018

1

56 - 64

1859-2252

Nghiên cứu này kiểm chứng giả thuyết về tác dụng tích cực của việc cho tôm ăn 30% khẩu phần ăn vào ban đêm và ảnh hưởng của độ mặn lên tỉ lệ sống, tốc độ tăng trưởng và hệ số chuyển đổi thức ăn FCR của tôm he Ấn Độ Penaeus indicus. Thí nghiệm được thiết kế theo kiểu Split-plot với yếu tố chính là độ mặn (15 hoặc 30 ppt) và yếu tố phụ là chế độ cho ăn (ban ngày hoặc cả ngày lẫn đêm). Kết quả cho thấy độ mặn ảnh hưởng đến tất cả các thông số quan sát. Tôm được nuôi ở độ mặn 30 ppt có tỉ lệ sống, FCR và tốc độ tăng trưởng cao hơn so với độ mặn 15 ppt (P < 0,05). Trong khi đó, cho tôm ăn 30% khẩu phần vào ban đêm cải thiện tốc độ tăng trưởng (P < 0,05) nhưng không ảnh hưởng đến tỉ lệ sống và FCR của tôm thí nghiệm (P > 0,05). Kiểm định thống kê không ghi nhận tương tác giữa 2 yếu tố nghiên cứu là độ mặn và chế độ cho ăn (P > 0,05). Chúng tôi đề xuất nên nuôi tôm he Ấn Độ ở độ mặn 30 ppt và cho tôm ăn cả ban ngày lẫn đêm để cải thiện tốc độ tăng trưởng, rút ngắn thời gian nuôi và tiế t kiệm chi phí thức ăn.

In this study we examined possible effects of night feeding (30% of daily ration) and salinity on survival, growth and feed conversion ratio (FCR) of the Indian shrimp Penaeus indicus via a split-plot experiment with salinity as the main-plot factor (15 and 30 ppt) and feeding regime as the sub-plot factor (DO day only, and DAN day and night). Results show that salinity srongly affect all the observed parameters. Shrimps grown at 30 ppt had signifi cantly higher survival, FCR and growth than those grown at 15 ppt (P < 0.05). Feeding shrimp 30% of daily ration at night improved growth (P < 0.05), but had no effect on survival or FCR (P > 0.05). There was, however, no interaction between the two examined factors salinity and feeding regime (P > 0.05). We therefore suggest that salinity of 30 ppt and night feeding should be applied in farming Penaeus indicus for growth improvement, reduction of crop length and feed cost.

TTKHCNQG, CVv 400

  • [1] Zhang, Dong; Wang, Jiangang ; Huang, Ningyu Zhang, Dong (1989), The effect of low salinity on growth and survival of juvenile Penaeus monodon Fabricius.,Transactions of oceanology and limnology 2: 66-70
  • [2] Wyban, J.,Walsh,W.A., Godin, D.M. (1995), Temperature effects on growth, feeding rate and feed conversion of the Pacifi c white shrimp (Penaeus vannamei),Aquaculture 138: 267–279
  • [3] Wassenberg, T., Hill, B. (1993), Diet and feeding behaviour of juvenile and adult banana prawns Penaeus merguiensis in the Gulf of Carpentaria, Australia,Marine Ecology Progress Series 94: 287-295.
  • [4] Villarreal, H., Hinojosa, P., Naranjo, J. (1994), Effect of temperature and salinity on the oxygen consumption of laboratory produced Penaeus vannamei postlarvae.,Comp. Biochem. Physiol. 108A: 331–336.
  • [5] Vijayan, K., Diwan, A.D. (1995), Infl uence of temperature, salinity, pH and light on moulting and growth in the Indian white prawn Penaeus indicus (Crustacea: Decapoda: Penaeidae) under laboratory conditions,Asian Fish. Sci. 8, 63 – 72.
  • [6] Stern, S., Daniels, H., Letellier, E. (1990), Tolerance of post larvae and juvenile Penaeus vannamei to low salinity.,In: World Aquaculture 90, Halifax, Nova Scotia, Canada, T30. 12. National Research Council Canada, Ottawa, Canada, Abstract.
  • [7] Senapin, S ; Thaowbut, Y ; Gangnonngiw, W ; Chuchird, N ; Sriurairatana, S ; Flegel, T W (2010), Impact of yellow head virus outbreaks in the whiteleg shrimp, Penaeus vannamei (Boone), in Thailand,Journal of Fish Diseases 33: 421-430
  • [8] Robertson L., Lawrence A.L., Castil F.L (1993), Effect of feeding frequency and feeding time on growth of Penaeus vannamei (Boone),Aquaculture and Fisheries Management 24: 1-6
  • [9] Rajendran, K V and Vijayan, K K and Santiago, T C and Krol, R M (1999), Experimental host range and histopathology of white spot Syndrome virus (WSSV) infection in shrimp, prawns, crabs and lobsters f-rom India,Journal of Fish Diseases 22: 183-191
  • [10] Raj P.R., Raj P.J.S. (1982), Effect of salinity on growth and survival of three species of penaeid prawns,Proc. Symp. Coastal Aquaculture 1: 236-243
  • [11] Parade-Estepa F., Ferraris R.P., Ladja J.M., Dejesus F.G. (1987), Response of intermolt Penaeus indicus to large fl uctuations in environmental salinity,Aquaculture 64: 175-184
  • [12] Pante, M.J.R. (1990), Infl uence of environmental stress on the heritability of molting frequency and growth rate of the penaeid shrimp, Penaeus vannamei,University of Houston-Clear lake, Houston, TX, USA, M.Sc. Thesis.
  • [13] Ogle, J.T., Beaugez, K., Lotz, J.M. (1992), Effects of salinity on survival and growth of postlarval Penaeus vannamei.,Gulf Res. Rep. 8: 415–421
  • [14] Napaumpaiporn, T., Chuchird, N., Taparhudee, W. (2013), Study on the Effi ciency of Three Different Feeding Techniques in the culture of Pacifi c White Shrimp (Litopenaeus vannamei),Kasetsart University Fisheries Research Bulletin 37: 8-16.
  • [15] Kumlu, M. (1998), The effect of salinity on larval growth and survival of Penaeus indicus (Decapoda: Penaeidae),Turkish Journal of Zoology 22(2): 163-167
  • [16] Kumlu M. & Jones D.A (1995), Salinity tolerance of hatchery-reared postlarvae of Penaeus indicus H. Milne Edwards originating f-rom India,Aquaculture 130: 287-296
  • [17] Jiang Dong-Huo, Addison L. Lawrence, William H. Neill, Hui Gonga (2000), Effects of temperature and salinity on nitrogenous excretion by Litopenaeus vannamei juveniles,Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 253: 193–209.
  • [18] Huang, H.J. (1983), Factors affecting the successful culture of Penaeus stylirostris and Penaeus vannamei at an estuarine power plant site: temperature, salinity, inherent growth variability, damselfl y nymph predation, population density and distribution, and polyculture.,Texas A&M University, College Station, TX, USA, Ph.D. Dissertation
  • [19] Hill, B.J., Wassenberg, T.J. (1987), Feeding behaviour of adult tiger prawns, Penaeus esculentus, under laboratory conditions.,Marine and Freshwater Research 38: 183-190
  • [20] (2016), The state of world fi sheries and aquaculture 2016, contributing to food security and nutrition for all.,Rome. 200 pp
  • [21] Diwan, A ; Laxminarayana, A (1989), Osmoregulatory ability of Penaeus indicus H Milne Edwards in relation to varying salinities,Proceedings of Animal Sciences 98: 105-111
  • [22] Dall W (1992), The biology of the penaeid,Academic Press. 489 p.
  • [23] Cuzon, Gérard ; Hew, Meng ; Cognie, Daniel ; Soletchnik, Patrick (1982), Time lag effect of feeding on growth of juvenile shrimp, Penaeus japonicus Bate.,Aquaculture 29(1): 33-44.
  • [24] Chen J.C., Lin M.N., Lin J.L., Ting Y.Y. (1992), Effect of salinity on growth of Penaeus chinensis juveniles.,Comp. Biochem. Physiol. 102A: 343-346
  • [25] Bukhari F.A., Jones D.A., Salama, A.J (1994), Optimal salinities for the culture of Penaeus indicus f-rom the Red Sea,In: Proceedings of the First International Symposium on Aquaculture Technology and Investment Opportunities, Riyadh, Saudi Arabia, 1-14 April 1993, pp. 379-389.
  • [26] Bray W.A., A.L. Lawrence, J.R. Leung-Trujillo (1993), The effect of salinity on Growth and Survival of Penaeus vannamei, with observations on the interaction of IHHN virus and salinity,Shrimp Mariculture Project, Texas Agricultural Experiment Station, Texas A&M University System, 4301 Waldron Road, Corpus Christi, TX, USA.
  • [27] Akiyama & Anggawa (1999), Polyculture of shrimp and tilapia in East Java. American Soybean Association (ASA),Technical Bulletin AQ 47-1999, p. 7
  • [28] Hoàng Tùng, Trần Quang Đại, Trần Hoàng Anh Sử, Michael Leger, Nguyễn Thị Thùy Vân (2016), Nuôi tôm thẻ chân trắng bền vững hiệu quả,