Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,403,716
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Kỹ thuật hoá dược

Nghiên cứu bào chế curcumin dạng phytosome và dạng PEG hóa

Preparing phytosome curcumin and PEG-CUR complex

TC Khoa học Y dược – Đại học Quốc gia Hà Nội

2018

01

29-41

2615-9309

Curcumin có nhiều tác dụng dược lý quan trọng nhưng chưa được ứng dụng nhiều trên lâm sàng do sinh khả dụng thấp. Phytosome curcumin và PEG-CUR được nghiên cứu để tăng sinh khả dụng của curcumin. Phytosome curcumin được bào chế bằng phản ứng giữa curcumin và phosphatidylcholine. PEG-CUR được bào chế bằng phản ứng giữa curcumin và PEG. Phytosome curcumin và PEG-CUR được đánh giá hình thành liên kết thông qua kết quả phổ 1H NMR, FTIR and DSC. Một số đặc điểm hóa lý như thế zeta, độ phân bố kích thước, độ hòa tan và hàm lượng curcumin cũng được nghiên cứu. Hàm lượng curcumin trong phytosome curcumin là 25,71 ± 0,46% và trong PEG-CUR là 13.26 ± 1.25 %. Phytosome curcumin có kích thước nano là 131,8 nm và thế zeta là - 48,4 mV, trong khi đó PEG-CUR có kích thước tiểu phân là 96,3 nm và thế zeta là -44.5 mV. Phytosome curcumin và PEG-CUR có độ hòa tan cao hơn so với curcumin tự do trong một số môi trường khác nhau. Thí nghiệm in vivo cho thấy phytosome curcumin có tác dụng bảo vệ gan tốt hơn so với curcumin tự do. Phytosome curcumin làm giảm ezym gan, giảm lượng peroxy hóa lipid và tăng hoạt tính của enzym chống oxy hóa SOD, CAT, GPx tốt hơn so với curcumin trên gan chuột bị gây tổn thương do paracetamol liều cao. Ngoài ra, chúng tôi còn cho thấy PEG-CUR có tác dụng độc tính trên hai dòng tế bào ung thư HepG2 and HCT116 cao hơn nhiều so với curcumin tự do.

Despite curcumin’s numerous pharmacological effects, it has been limitedly used in clinical practice due its low bioavailability. In this study, phytosome curcumin and PEG-CUR complex were prepared to increase their bioavailability. Phytosome curcumin was prepared by reaction between curcumin and phosphatidylcholine; PEG-CUR was prepared by reaction between curcumin and PEG. Phytosome curcumin and PEG-CUR were c-haracterized by 1H NMR, FTIR and DSC analysis. The physicochemical parameters such as zeta potential, size distribution, solubility and curcumin content were also investigated. The amount of curcumin in phytosome curcumin was 25.71 ± 0.46 % and in PEG-CUR was 13.26 ± 1.25 %. Phytosome curcumin has the size of 131.8 nm and the zeta potential of -48.4 mV, while PEG-CUR has the size of 96.3 nm and the zeta potential of -44.5 mV. The solubility of phytosome curcumin and PEG-CUR in certain media was higher than that of free curcumin. The in vivo assay showed that phytosome curcumin had stronger hepatoprotective effect in comparison with free curcumin. The administration of phytosome curcumin effectively suppressed paracetamol-induced liver injury evidenced by a reduction in lipid peroxidation level, and elevated enzymatic antioxidant activities of superoxide dismutase, catalase, and glutathione peroxidase in mice liver tissues. The study results also show that the cytotoxicity effect of PEG-CUR was much greater than that of free curcumin in HepG2 and HCT116 cancer cell lines.

TTKHCNQG, CTv 182

  • [1] Howell B, Siler S, Shoda L, Yang Y, Woodhead J, Watkins PB. (2014), A Mechanistic Model of Drug‐Induced Liver Injury Aids the Interpretation of Elevated Liver Transaminase Levels in a Phase I Clinical Trial,CPT: pharmacometrics & systems pharmacology 3(2) (2014) 1
  • [2] Wichitnithad W, Nimmannit U, Callery PS, Rojsitthisak P. (2011), Effects of different carboxylic ester spacers on chemical stability, release c-haracteristics, and anticancer activity of mono‐PEGylated curcumin conjugates,Journal of pharmaceutical sciences 100(12) (2011) 5206
  • [3] Wichitnithad W, Jongaroonngamsang N, Pummangura S, Rojsitthisak P. (2009), A simple isocratic HPLC method for the simultaneous determination of curcuminoids in commercial turmeric extracts,Phytochemical Analysis 20(4) (2009) 314
  • [4] Tang H, Murphy CJ, Zhang B, Shen Y, Sui M, Van Kirk EA, et al. (2010), Amphiphilic curcumin conjugate-forming nanoparticles as anticancer prodrug and drug carriers: in vitro and in vivo effects,Nanomedicine 5(6) (2010) 855
  • [5] Murphy CJ, Tang H, Van Kirk EA, Shen Y, Murdoch WJ. (2012), Reproductive effects of a pegylated curcumin,Reproductive Toxicology 34(1) (2012) 120
  • [6] Maiti K, Mukherjee K, Gantait A, Saha BP, Mukherjee PK. (2007), Curcumin–phospholipid complex: Preparation, therapeutic evaluation and pharmacokinetic study in rats,International Journal of Pharmaceutics 330(1–2) (2007) 155
  • [7] Phạm Thị Minh Huệ, Bùi Văn Thuấn, Đặng Việt Hùng. (2015), Nghiên cứu bào chế phytosome curcumin,Tạp chí dược học467) (2015) 14
  • [8] Murphy CJ, Tang H, Van Kirk EA, Shen Y, Murdoch WJ. (2012), Reproductive effects of a pegylated curcumin,Reproductive toxicology 34(1) (2012) 120
  • [9] Pandey MK, Kumar S, Thimmulappa RK, Parmar VS, Biswal S, Watterson AC. (2011), Design, synthesis and evaluation of novel PEGylated curcumin analogs as potent Nrf2 activators in human bronchial epithelial cells,European Journal of Pharmaceutical Sciences 43(1–2) (2011) 16.
  • [10] Pasut G, Sergi M, Veronese FM. (2008), Anti-cancer PEG-enzymes: 30 years old, but still a current approach,Advanced drug delivery reviews 60(1) (2008) 69.
  • [11] Giori A, Franceschi F. (2007), Phospholipid complexes of curcumin having improved bioavailability,Google atents (2007)
  • [12] Bhattac-harya S. (2009), Phytosomes: the new technology for enhancement of bioavailability of botanicals and nutraceuticals,International Journal of Health Research 2(3) (2009) 225
  • [13] Choubey A. (2011), Phytosome: a novel approach for herbal drug delivery,International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research 2(4) (2011) 807
  • [14] Jantarat C. (2013), Bioavailability enhancement techniques of herbal medicine: A case example of curcumin,International J Pharmacy and Pharmaceutical Sci 5((2013) 493
  • [15] Kidd PM. (2009), Bioavailability and activity of phytosome complexes f-rom botanical polyphenols: the silymarin, curcumin, green tea, and grape seed extra,Al-tern Med Rev 14(3) (2009) 226.
  • [16] Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. (2007), Bioavailability of curcumin: problems and promises,Molecular pharmaceutics 4(6) (2007) 807
  • [17] Han S, Yang Y. (2005), Antimicrobial activity of wool fabric treated with curcumin,Dyes and Pigments 64(2) (2005) 157
  • [18] Weber WM, Hunsaker LA, Abcouwer SF, Deck LM, Vander Jagt DL. (2005), Anti-oxidant activities of curcumin and related enones,Bioorganic & Medicinal Chemistry 13(11) (2005) 3811.
  • [19] Çıkrıkçı S, Mozioglu E, Yılmaz H. (2008), Biological activity of curcuminoids isolated f-rom Curcuma longa,Rec Nat Prod 2(1) (2008) 19.
  • [20] Maheshwari RK, Singh AK, Gaddipati J, Srimal RC. (2006), Multiple biological activities of curcumin: A short review,Life Sciences 78(18) (2006) 2081.
  • [21] Dulbecco P, Savarino V. (2013), Therapeutic potential of curcumin in digestive diseases,World journal of gastroenterology : WJG 19(48) (2013) 9256.
  • [22] Sasaki J, Kichida M. (2012), Curcumin: Biosynthesis,Medicinal Uses and Health Benefits. Nova Science (2012)
  • [23] Chattopadhyay I, Biswas K, Bandyopadhyay U, Banerjee RK. (2004), Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications,Current science 87(1) (2004) 44