Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,152,632
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

69.51

Phạm Thị Đan Phượng, Trang Sĩ Trung(1)

Tận dụng bã đầu tôm từ quá trình chế biến bột đạm giàu carotenoid bằng phương pháp kết hợp hai enzyme protease để thu hồi chitin và chitosan

Recovery of chitin and chitosan from shrimp head waste of carotenoid-rich protein extraction process by using combining two proteases

Khoa học Công nghệ Thủy sản

2014

2

37-41

1859-2252

Shrimp head waste from the production process of the carotenoid-rich protein by new method combining two proteases have been used far extraction of chitin and chitosan. Analytical results showed that shrimp waste head content law accounts of protein and minerals of 10 percent and 16.8 percent respectively but needed further treatment in order reach the commercial quality of chitin. Shrimp head waste was treated with 2 percent NaOH for 12 hrs to remove protein and 4 percent HCl treatment for 3 hrs to remove the minerals. Resultant chitin and chitosan have high purity with law residual protein and minerals of less than 1 percent and high viscosity of 1000 cps.

TTKHCNQG, CVv 400