Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,782,927
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi

Ảnh hưởng của lá mít lên tỷ lệ tiêu hóa, lên men dạ cỏ và sinh khí Methane ở dê

Effects of jackfruit leaves on digestilibity, ruminal fermentation and methane production in goat

Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi

2020

260

62 - 66

1859 - 476X

Thí nghiệm ở in vitro với dịch dạ cỏ từ 3 con dê cái lai F2 Saanen (Saanen Bách Thảo) được tiến hành nhằm đánh giá ảnh hưởng của lá mít trong khẩu phần lên tỷ lệ tiêu hóa dưỡng chất, lên men dạ có và sinh khí methane (CH4). Thí nghiệm được thiết kế với mô hình hoàn toàn ngẫu nhiên với 6 nghiệm thức (NT) và 3 lần lặp lại. Các NT trong thí nghiệm là sự thay thế lá mít cho cỏ Sả ở các mức 0, 20, 40, 60, 80 và 100%; tương ứng với các NT1-6. Kết quả cho thấy NT5 và NT6 làm giảm (P<0,01) lượng khí methane và đồng thời làm tăng (P<0,05) lượng axít béo bay hơi (VFA) sinh ra. NT5 có tỷ lệ tiêu hóa thật và tỷ lệ tiêu hóa xơ trung tính ở in vitro tốt nhất (P<0,01). Từ kết quả thí nghiệm có thể kết luận rằng 80% lá mít thay thế cỏ Sả trong khẩu phần là giải pháp hiệu quả để làm giảm lượng khí methane thải ra môi trường, tăng hàm lượng VFA dạ có và cải thiện tỷ lệ tiêu hóa ở in vitro.

An in vitro study using rumen fluid from three F2 Saanen (SaxBT) goats was conducted to in-vestigate effects of jackfruit leaves on digestilibity, ruminal fermentation and methane production. The study model was a completely randomized design with 6 treatments and 3 replicates. Guinea grass were partially substituted by jackfruit leaves at 0, 20, 40, 60, 80 and 100%; corresponding to treatments (T) 1 to 6. Results showed that T5 and T6 decreased CH4 production (P<0.01) and incre-ased total VFA (P<0.05). Neutral detergent fiber (NDF) and true digestibilities were greater (P<0.01) in the T5. Conclusion, replacement of 80% jackfruit leaves to Guinea grass is an ileal ration to de-crease CH4 production as well as increase ruminal fermentation and digestibility.

TTKHCNQG, CVv 345

  • [1] Van Soest P.J.; Robertson J.B.; Lewis B.A. (1991), Symposium: Carbohydrate methodology, metabolism and nutritional implications in dairy cattle: methods for dietary fibre, and nonstarch polysacc-harides in relation to animal nutrition.,J. Dai. Sci., 74: 3585-97.
  • [2] Van Soest P.; Robertson J.B. (1985), A Laboratory Manual for Animal Science.,Cornell University Press. Ithaca, NY.
  • [3] Van D.T.T.; Mui N.T.; Ledin I. (2005), Tropical foliages: effect of presentation method and species on intake by goats.,Ani. Feed Sci. Tec., 118:1-17.
  • [4] Nguyễn Văn Thu (2016), Giáo trình chăn nuôi gia súc nhai lại.,NXB Đại học Cần Thơ, 132 trang.
  • [5] Tavendale M.H.; Meagher L.P.; Pacheco D.; Walker N.; Attwood G.T.; Sivakumaran S. (2005), Methane production f-rom in vitro rumen incubations with Lotus pedunculatus and Medicago sativa, and effects of extractable condensed tannin fractions on methanogenesis.,Ani. Feed Sci. Tec., 124: 403-19.
  • [6] Pathoummalangsy K.; Preston T.R. (2008), Effects of supplementation with rumen fermentable carbohydrate and sources of 'bypass' protein on feed intake, digestibility and N retention in growing goats fed a basal diet of foliage of Tithonia diversifolia.,Liv. Res. Rur. Dev., 20, http://www.lrrd.org/lrrd20/supplement/kham20076.htm.
  • [7] Menke K.H.; Steingass H. (1998), Estimation of the energetic feed value obtained f-rom chemical analysis and gas production using rumen fluid.,Ani. Res. Dev., 28: 7-55.
  • [8] Martin C.; Rouel J.; Jouany J.P.; Doreau M.; Chilliard Y. (2008), Methane output and diet digestibility in response to feeding dairy cows crude linseed, extruded linseed, or linseed oil.,J. Ani. Sci., 86: 2642-50.
  • [9] Malik P.K.; Kolte A.P.; Baruah L.; Saravanan M.; Bakshi B.; Bhatta R. (2017), Enteric methane mitigation in sheep through leaves of se-lected tanniniferous tropical tree species.,Liv. Sci., 200: 29-34.
  • [10] Madsen J.; Bjerg B.S.; Hvelplund T.; Weisbjerg M.R.; Lund P. (2010), Methane and carbon dioxide ratio in excreted air for quantification of the methane production f-rom ruminants.,Liv. Sci., 129: 223-27.
  • [11] Lana R.P.; Russell J.B.; Van Amburgh M.E. (1998), The role of pH in regulating ruminal methane and ammonia production.,J. Ani. Sci., 76: 2190-96.
  • [12] Kouch T.; Preston T.R.; Ly J. (2003), Studies on utilization of trees and shrubs as the sole feedstuff by growing goats; foliage preferences and nutrient utilization.,Liv. Res. Rur. Dev., 15. http://www.lrrd.org/lrrdl5/7/koucl57.htm.
  • [13] Trương Tấn Khanh (2012), Ảnh hưởng của bổ sung cỏ Stylo vào khẩu phần cỏ Sả đến khả năng sinh trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn của bò thịt tơ.,Tạp chí KHCN, 1: 81-85.
  • [14] Nguyễn Nhựt Xuân Dung; Lưu Hữu Mãnh; Nguyễn Thị Mộng Nhi (2007), Thành phần hóa học và giá trị dinh dưỡng của một số giống cây thức ăn gia súc họ Hòa thảo và họ Đậu trồng tại TP Cần Thơ.,Tạp chí KHKT Chăn nuôi, 7: 183-92.
  • [15] Devendra C. (1992), Nutritional potential of fodder trees and shrubs as protein sources in ruminant nutrition. In: Legume trees and other fodder trees as protein sources for livestock.,FAO-Animal Production and Heelth Paper, 102: 95-13.
  • [16] Bhatta R.; Saravanna M.; Barual L.; Prasad C.S. (2014), Effects of graded levels of tannin-containing tropical tree leaves on in vitro rumen fermentation, total protozoa and methane production.,J. Apl. Mic., 118: 557-64.
  • [17] (1990), Official Methods of Analyses.,Association of Official Analytical Chemists, Washington D.C, US.