Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  19,967,071
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

31.01

Hoá học

Trịnh Thị Thủy, Trần Hoài Lam, Nguyễn Thị Thanh Hương, Lê Thị Hồng Nhung, Phạm Thị Ninh, Nguyễn Thị Hoàng Anh(1), Trần Văn Sung

Nghiên cứu thành phần và độc tính của chất mầu từ lá cây Cẩm tím (Peristrophe Bivalvis)

Study on the composition and toxicity of the colorant from Peristrophe bivalvis leaves of violet form

Hóa học

2012

3

394-397

0866-7144

Aqueous extract from the leaves of purple Peristrophe bivalvis (L.) Merr. give lovely red and purple colours shades with good fastness properties. Chemical investigation of the purple colour aqueous extract (PAE) from aerial parts of P. bivalvis growing in Dong Thap province led to the isolation and structural elucidation of two new phenoxazine alkaloids named perisbivalvine A and perisbivalvine B (N-deacetyl perisbivalvine A) besides the known peristrophine. Their structures were elucidated on the basis of FT-IR, HR-ESI-MS and NMR including HSQC, HMBC spectroscopic data. Considering the widespread utilization as food dyestuff, the authors evaluated the acute oral toxicity of the PAE. The acute median lethal dose in mice (LD50) of the PAE was 26.50 + or - 1.56 g/kg body weight.

TTKHCNQG, CVv14