Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  24,154,253
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Phạm Thị Bình Nguyên(1), Dương Hoàng Oanh

Phân lập và nhận diện vi tảo biển dị dưỡng thuộc chi Schizochytrium có tiềm năng làm thức ăn tự nhiên trong nuôi trồng thủy sản ở bờ biển Trà Vinh

Isolation and identification of marine microalgae belonging to genus Schizochytrium with potential for natural food in aquaculture at the seaside of Tra Vinh province

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam

2021

7

93 - 98

1859 - 1558

Nghiên cứu này được thực hiện với mục đích tìm kiếm vi tảo biển thuộc chi Schizochytrium. Trong 240 mẫu lá Bần (Sonneratia caseolaris L.) và lá Đước (Rhizophora apiculata B.) được thu thập để phân lập vi tảo đã thu được 3 chủng có ký hiệu là CN27, DH41, DH79 thuộc chi Schizochytrium và 1 chủng có ký hiệu DH10 thuộc chi Aurantiochytrium tại Cầu Ngang (CN) và Duyên Hải (DH). Bằng phương pháp so sánh hình thái, phân tích PCR và giải trình tự gen đã xác định được 4 chủng vi tảo có quan hệ gần với các loài như: 2 chủng DH41, DH79 với loài Schizochytrium mangrovei (DQ367049); chủng CN27 với loài Schizochytrium sp. BR2 (DQ525180), chủng DH10 với loài Aurantionchytrium sp. B072 (JF266572). Kết quả thu được bộ sưu tập hình ảnh khuẩn lạc và tế bào của vi tảo CN27, DH41, DH79 thuộc chi Schizochytrium có khả năng sử dụng để sản xuất sinh khối cho nuôi trồng thủy sản nhằm thay thế nguồn dầu cá từ khai thác tự nhiên tại Trà Vinh.
 

This study was carried out with the aim of finding marine microalgae belonging to the genus Schizochytrium. 3 microalgae strains marked as CN27, DH41, DH79 belonging to genus Schizochytrium and 1 strain marked as DH10 belonging to genus Aurantiochytrium were isolated f-rom 240 collected leaf samples of Sonneratia caseolaris L. and Rhizophora apiculata B at Cau Ngang (CN) and Duyen Hai (DH). By morphological comparison, PCR analysis and gene sequencing, four microalgae strains have been closely related to the species, as follows: 2 strains DH41, DH79 with Schizochytrium mangrovei (DQ367049); the strain CN27 with the species Schizochytrium sp. BR2 (DQ525180); the strain DH10 with the species Aurantionchytrium sp. B072 (JF266572). This study obtained a collection of colony and cell images of microalgae CN27, DH41, DH79 belonging to genus Schizochytrium which could be used to produce biomass for aquaculture to replace fish oil sources f-rom natural exploitation in Tra Vinh.
 

TTKHCNQG, CVv 490

  • [1] Yokochi T.; Honda D.; Higashihara T.; Nakahara T. (1998), Optimization of docosaheaenoic acid production by Schizochytrium limacinum SR2.,Appl. Biotchnol., 49: 72-76.
  • [2] Yokoyama R.; Salleh B.; Honda D. (2007), Taxonomic rearrangement of the genus Ulkenia sensu lato base on morphology, chemotaxonnomical c-harateristics, and 18S rRNA gene phylogeny (Thraustochytriaceae, Labyrinthulomycetes): emendation for Ulkenia and erection of Botrochytrium, Parietichytrium, and Sicyoidochytrium gen. nov.,Mycoscience, 48: 329-341.
  • [3] Unagul P.; Asantachai C.; Phadungruengluij S.; Pongsuteeragul T.; Suphantharika M.; Verduy C. (2006), Biomass and docosahexaenoic acid formation by Schizochytrium mangrovei Sk-02 at low salt concentrations.,Bot. Mar., 49: 182-190.
  • [4] Unagul P.; Asantachai C.; Phadungruengluij S.; Suphantharika M.; Verduy C. (2005), Properties of the docosahexaenoic acid - producer Schizochytrium mangrovei Sk-02; effects of glucose, temperature and salinity and their interaction.,Bot. Mar., 48: 387-394.
  • [5] Sambrook J.; Russell D.W. (2001), Molecular cloning: A laboratory manual.,Cold spring harbor labaratory press
  • [6] Raghukumar S. (2008), Thraustochytrids marine protist: Production of PUFAs and other emerging technologies.,Mar. Biotechnol., 10: 631-640.
  • [7] Raghukumar S. (1988), Schizochytrium mangrovei sp. Nov.: a Thraustochytrids f-rom mangroves in India.,Trans. Brit. Mycol. Soc., 90: 627-631.
  • [8] Raghukumar S. (1988), Detection of the Thraustochytrids protist Ulikenia visurgenis in hydroid, using immunofluorescence.,Mar. Biol., 97: 253-258.
  • [9] Raghukumar S. (2002), Ecology of the marine protists, the labyrinthulomycetes (Thraustochytrids and Labyrinthulids).,Eur. J. Protistol., 38: 127-145.
  • [10] Natalia Kujawska; Szymon Talbierz; Marcin Dębowski; Joanna Kazimierowicz; Marcin Zieliński (2021), Optimizing Docosahexaenoic Acid (DHA) Production by Schizochytrium sp. Grown on Waste Glycerol.,Energies, (14) 1685, https://www.mdpi.com/1996-1073/14/6/1685/pdf.
  • [11] Kristy M. Allen; Habte-Michael Habte-Tsion; Kenneth R. Thompson; Keith Filer; James H. tidwell1; Vikas Kumar (2019), Freshwater microalgae (Schizochytrium sp.) as a substitute to fish oil for shrimp feed.,Scientific Reports, (9): 6187, https://www.nature.com/articles/ s41598-019-41020-8.
  • [12] Fawley Marvin W.; Fawley Karen (2004), A simple and rapid technique for the isolation of DNA f-rom microalgae.,J. Phycol., 40: 223-225.
  • [13] Clement K.M. Tsui; Wyth Marshall; Rinka Yokoyama; Daiske Honda; J. Casey Lippmeier; Kelly D. Craven; Paul D. Peterson; Mary L. Berbee (2009), Labyrinthulomycetes phylogeny and its implications for the evolutionary loss of chloroplasts and gain of ectoplasmic gliding.,Moleculer phylogenetics and Evolution, 50: 129-140.
  • [14] Chatdumrong; W.; Yongmanitchai; W.; Limtong; S.; Worawattanamateekul; W. (2007), Optimization of Docosahexaenoic Acid (DHA) Production and Improvement of Astaxanthin Content in a Mutant Schizochytrium limacinum Isolated f-rom Mangrove Forest in Thailand.,Kasetsart J. (Nat. Sci.), 41: 324-334.
  • [15] Chaisawang; M.; Verduyn; C. (2011), Fatty acid formation Thuxes and bioenergetics in Aurantiochytrium sp. on the effect of different C/N-ratio’s.,Biotechnology, p. 272.
  • [16] Burja A.M.; Radianingtyas H.; Windust A.; Barrow C.J. (2006), Isolation and c-haracterization of polyunsaturated fatty acid producing Thraustochytrium species; screening of strains and optimization of omega-3 production.,Appl. Microbiol. Biotechnol., 72: 1161-1169.
  • [17] Barclay W.; Zeller S. (1996), Nutritional enhancement of n-3 and n-6 fatty acids in rotifers and Atermina by feeding spray-dired Schizochytrium sp.,J. World Aquacult Soc., 27: 314-322.
  • [18] Arafiles; K.H.V.; J.C.O. Alcantara; J.A.L. Batoon; F.S. Galura; P.R.F. Cordero; E.M. Leano; G.R. Dedele (2011), Cultural optimization of Thraustochytrids for biomass and fatty and production.,Mycosphere, 2(5): 521-531.
  • [19] Trần Thị Xuân Mai; Nguyễn Thị Pha; Nguyễn Thị Liên; Nguyễn Văn Bé (2015), Phân lập và nhận diện vi tảo biển dị dưỡng Thraustochytrid sản xuất carotenoid.,Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 37 (1): 57-64.
  • [20] Đặng Diễm Hồng; Hoàng Thị Lan Anh (2016), Vi tảo biển dị dưỡng Labyrinthula, Schizochytrium, Thraustochytrium mới ở Việt Nam: Tiềm năng và thách thức.,
  • [21] Hoàng Thị Lan Anh; Đinh Thị Ngọc Mai; Ngô Thị Hoài Thu; Đặng Diễm Hồng (2010), Phân lập chủng vi tảo biển dị dưỡng thuộc chi Thraustochytrium giàu DHA và carotenoid từ đầm ngập mặn Thị Nại - Bình Định.,