



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Nuôi trồng thuỷ sản
Phạm Thị Bình Nguyên(1), Dương Hoàng Oanh
Phân lập và nhận diện vi tảo biển dị dưỡng thuộc chi Schizochytrium có tiềm năng làm thức ăn tự nhiên trong nuôi trồng thủy sản ở bờ biển Trà Vinh
Isolation and identification of marine microalgae belonging to genus Schizochytrium with potential for natural food in aquaculture at the seaside of Tra Vinh province
Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
2021
7
93 - 98
1859 - 1558
TTKHCNQG, CVv 490
- [1] Yokochi T.; Honda D.; Higashihara T.; Nakahara T. (1998), Optimization of docosaheaenoic acid production by Schizochytrium limacinum SR2.,Appl. Biotchnol., 49: 72-76.
- [2] Yokoyama R.; Salleh B.; Honda D. (2007), Taxonomic rearrangement of the genus Ulkenia sensu lato base on morphology, chemotaxonnomical c-harateristics, and 18S rRNA gene phylogeny (Thraustochytriaceae, Labyrinthulomycetes): emendation for Ulkenia and erection of Botrochytrium, Parietichytrium, and Sicyoidochytrium gen. nov.,Mycoscience, 48: 329-341.
- [3] Unagul P.; Asantachai C.; Phadungruengluij S.; Pongsuteeragul T.; Suphantharika M.; Verduy C. (2006), Biomass and docosahexaenoic acid formation by Schizochytrium mangrovei Sk-02 at low salt concentrations.,Bot. Mar., 49: 182-190.
- [4] Unagul P.; Asantachai C.; Phadungruengluij S.; Suphantharika M.; Verduy C. (2005), Properties of the docosahexaenoic acid - producer Schizochytrium mangrovei Sk-02; effects of glucose, temperature and salinity and their interaction.,Bot. Mar., 48: 387-394.
- [5] Sambrook J.; Russell D.W. (2001), Molecular cloning: A laboratory manual.,Cold spring harbor labaratory press
- [6] Raghukumar S. (2008), Thraustochytrids marine protist: Production of PUFAs and other emerging technologies.,Mar. Biotechnol., 10: 631-640.
- [7] Raghukumar S. (1988), Schizochytrium mangrovei sp. Nov.: a Thraustochytrids f-rom mangroves in India.,Trans. Brit. Mycol. Soc., 90: 627-631.
- [8] Raghukumar S. (1988), Detection of the Thraustochytrids protist Ulikenia visurgenis in hydroid, using immunofluorescence.,Mar. Biol., 97: 253-258.
- [9] Raghukumar S. (2002), Ecology of the marine protists, the labyrinthulomycetes (Thraustochytrids and Labyrinthulids).,Eur. J. Protistol., 38: 127-145.
- [10] Natalia Kujawska; Szymon Talbierz; Marcin Dębowski; Joanna Kazimierowicz; Marcin Zieliński (2021), Optimizing Docosahexaenoic Acid (DHA) Production by Schizochytrium sp. Grown on Waste Glycerol.,Energies, (14) 1685, https://www.mdpi.com/1996-1073/14/6/1685/pdf.
- [11] Kristy M. Allen; Habte-Michael Habte-Tsion; Kenneth R. Thompson; Keith Filer; James H. tidwell1; Vikas Kumar (2019), Freshwater microalgae (Schizochytrium sp.) as a substitute to fish oil for shrimp feed.,Scientific Reports, (9): 6187, https://www.nature.com/articles/ s41598-019-41020-8.
- [12] Fawley Marvin W.; Fawley Karen (2004), A simple and rapid technique for the isolation of DNA f-rom microalgae.,J. Phycol., 40: 223-225.
- [13] Clement K.M. Tsui; Wyth Marshall; Rinka Yokoyama; Daiske Honda; J. Casey Lippmeier; Kelly D. Craven; Paul D. Peterson; Mary L. Berbee (2009), Labyrinthulomycetes phylogeny and its implications for the evolutionary loss of chloroplasts and gain of ectoplasmic gliding.,Moleculer phylogenetics and Evolution, 50: 129-140.
- [14] Chatdumrong; W.; Yongmanitchai; W.; Limtong; S.; Worawattanamateekul; W. (2007), Optimization of Docosahexaenoic Acid (DHA) Production and Improvement of Astaxanthin Content in a Mutant Schizochytrium limacinum Isolated f-rom Mangrove Forest in Thailand.,Kasetsart J. (Nat. Sci.), 41: 324-334.
- [15] Chaisawang; M.; Verduyn; C. (2011), Fatty acid formation Thuxes and bioenergetics in Aurantiochytrium sp. on the effect of different C/N-ratio’s.,Biotechnology, p. 272.
- [16] Burja A.M.; Radianingtyas H.; Windust A.; Barrow C.J. (2006), Isolation and c-haracterization of polyunsaturated fatty acid producing Thraustochytrium species; screening of strains and optimization of omega-3 production.,Appl. Microbiol. Biotechnol., 72: 1161-1169.
- [17] Barclay W.; Zeller S. (1996), Nutritional enhancement of n-3 and n-6 fatty acids in rotifers and Atermina by feeding spray-dired Schizochytrium sp.,J. World Aquacult Soc., 27: 314-322.
- [18] Arafiles; K.H.V.; J.C.O. Alcantara; J.A.L. Batoon; F.S. Galura; P.R.F. Cordero; E.M. Leano; G.R. Dedele (2011), Cultural optimization of Thraustochytrids for biomass and fatty and production.,Mycosphere, 2(5): 521-531.
- [19] Trần Thị Xuân Mai; Nguyễn Thị Pha; Nguyễn Thị Liên; Nguyễn Văn Bé (2015), Phân lập và nhận diện vi tảo biển dị dưỡng Thraustochytrid sản xuất carotenoid.,Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 37 (1): 57-64.
- [20] Đặng Diễm Hồng; Hoàng Thị Lan Anh (2016), Vi tảo biển dị dưỡng Labyrinthula, Schizochytrium, Thraustochytrium mới ở Việt Nam: Tiềm năng và thách thức.,
- [21] Hoàng Thị Lan Anh; Đinh Thị Ngọc Mai; Ngô Thị Hoài Thu; Đặng Diễm Hồng (2010), Phân lập chủng vi tảo biển dị dưỡng thuộc chi Thraustochytrium giàu DHA và carotenoid từ đầm ngập mặn Thị Nại - Bình Định.,