Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  30,449,552
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Bệnh học thuỷ sản

Phạm Cử Thiện(1), Lê Nguyễn Phúc An, Trần Thị Ngọc Giàu, Phạm Nhị Lê Phương, Đỗ Đặng Quỳnh Phương, Trần Thị Phương Dung

Nghiên cứu tỉ lệ nhiễm sán lá song chủ trên cá có vảy nuôi thịt ở Thành phố Hồ Chí Minh.

Research on prevalence of trematode in grow-out finfish in Ho Chi Minh City

Tạp chí Khoa học (Trường Đại học Sư phạm TP. Hồ Chí Minh)

2019

6

133-141

1859-3100

Nghiên cứu tỉ lệ nhiễm sán lá song chủ (giai đoạn metacercariae) trên bảy loài cá có vảy nuôi thịt trong ao đất ở Thành phố Hồ Chí Minh được thực hiện vào mùa mưa năm 2017 và mùa khô năm 2018. Tỉ lệ nhiễm metacercariae trên cá trong mùa mưa cao hơn mùa khô có ý nghĩa thống kê (P

A seasonal research on the prevalence of fish-borne zoonotic trematodes (FZT), metacercariae stage, in 7 grow-out finfish species in earthen ponds was conducted in Ho Chi Minh City in 2017-2018. The FZT prevalence in the wet season was significantly higherthan in the dry season (P

TTKHCNQG, CTv 138

  • [1] Yamaguti, S. (1971), Synopsis of Digenetic Trematodes of Vertebrates, Vol I and II,Keigaku Publishing Company, Tokyo, Japan.
  • [2] (2004), Report of Joint WHO/FAO Workshop on Food-borne Trematode Infections in Asia. HaNoi, Vietnam.,
  • [3] (1995), Control of foodborne trematode infections,Report of a WHO study group
  • [4] Tveterås, S., Asche, F., Bellemare, M.F., Smith, M.D., Guttormsen, A.G., Lem, A., Lien, K., & Vannuccini, S. (2012), Fish is food-the FAO’s fish price index,PLoS One, 7(5), e36731. doi:10.1371/ journal. pone. 0036731.
  • [5] Toft, N., Houe, H., Nielsen, S.S. (2004), Sample size and sampling methods.,In Introduction to Veterinary epidemiology. Biofolia, 109-131.
  • [6] Tidwell, J.H. & Allan, G.L. (2001), Fish as food: aquaculture’s contribution,EMBO Rep., 2(11), 958-963.
  • [7] Thuy, D.T., Kania, P. & Buchmann, K. (2010), Infection status of zoonotic trematode metacercariae in Sutchi catfish (Pangasianodon hypophthalmus) in Vietnam: Associations with season, management and host age.,Aquaculture, 302(1), 19-25.
  • [8] Thu, N. D., Dalsgaard, A., Loan, L.T.T., & Murrell K.D. (2007), Prevalence of zoonotic liver and intestinal metacercariae (Digenea) in cultured and wild fish of southern, Vietnam.,The Korean Journal of Parasitology, 45(1), 45-54.
  • [9] Thien, P.C., Dalsgaard, A., Nhan, N.T., Olsen, A., & Murrell, K.D. (2009), Prevalence of zoonotic trematode parasites in fish fry and juveniles in fish farms of the Mekong Delta, Vietnam.,Aquaculture, 295(1), 1-5
  • [10] Thien, P.C., Dalsgaard, A., Thanh, B.N., Olsen, A., Murrell, K.D. (2007), Prevalence of fishborne zoonotic parasites in important cultured fish species in the Mekong Delta, Vietnam.,Parasitol. Res., 101(5), 1277-1284
  • [11] Sripa, B. & Echaubard, P. (2017), Prospects and Challenges towards Sustainable Liver Fluke Control.,Trends Parasitol., 33(10), 799-812
  • [12] Sripa, B., Brindley, P.J., Mulvenna, J., Laha, T., Smout, M.J., Mairiang, E., Bethony, J.M., Loukas, A. (2012), The tumorigenic liver fluke Opisthorchis viverrini – multiple pathways to cancer.,Trends Parasitol., 28(10), 395-407
  • [13] Sripa, B. (2003), Pathobiology of opisthorchiasis: an up-date.,Acta Tropica, 88(3), 209-220
  • [14] Sithithaworn, P. & Haswell-Elkins, M. (2003), Epidemiology of Opisthorchis viverrini,Acta Tropica, 88(3), 187-194.
  • [15] Schell, S.C. (1970), How to know the trematodes,University of Idaho. Wm.C. Brown company publishers, 335p.
  • [16] Pearson, J.C. & Ow-Yang, C.K (1982), New species of Haplorchis f-rom Southeast Asia, together with keys to the Haplorchis-group of heterophyid trematodes of the region.,The SouthEast Asian Journal of Tropical Medicine Public Health, 13, 35-60.
  • [17] Phan Thị Vân và Bùi Ngọc Thanh. (2013), Sán lá lây truyền qua cá tại Việt Nam,
  • [18] Murrell, K.D., Chai, J.Y., & Sohn, W.M. (2005), Fibozopa laboratory manual on identification of zoonotic metacercariae f-rom fish.,Fishborne zoonotic parasite Project (FIBOZOPA).
  • [19] Muir, J. (2005), Managing to harvest? Perspectives on the potential of aquaculture.,Philos. Trans. R. Soc. B Biol. Sci., 360(1453), 191-218.
  • [20] Lun, Z. R., Gasser, R.B., Lai, D.H., Li, A., Zhu, X.Q., Yu, X.B., & Fang, Y.Y (2005), Clonorchiasis: a key foodborne zoonosis in China.,The Lancet Infectious Diseases, 5(1), 31-41.
  • [21] Long-Qi, X., Sen-Hai, Y., Ying-Dan, C. (2005), Clonorchiasis sinensis in China,In Food-borne helminthiasis in Asia, vol. 1, pp. 1–26.
  • [22] Keiser, J. & Utzinger, J. (2009), Food-Borne Trematodiases.,Clinical Microbiology Review, 22(3): 466-483.
  • [23] Keiser, J. & Utzinger, J. (2005), Emerging Foodborne Trematodiasis.,Emerging Infectious Diseases, 11(10), 1507-1514.
  • [24] Kaewkes, S. (2003), Taxonomy and biology of liver flukes,Acta Tropica, 88, 177-186.
  • [25] Chi, T.T.K., Dalsgaard, A., Turnbull, J. F., Tuan, P.A., & Murrell, K.D. (2008), Prevalence of zoonotic trematodes in fish f-rom a Vietnamese fish-farming community,Journal of Parasitology, 94(2), 423-428.
  • [26] Chai, J.Y., Shin, E.H., Lee, S.H., & Rim, H.J. (2009), Foodborne Intestinal Flukes in Southeast Asia.,Korean J. Parasitol., 47, no. Suppl: S69- S102.
  • [27] Chai, J. Y. (2007), Intestinal Flukes. In Food-Borne Parasitic Zoonoses: Fish and Plant-Borne Parasites,K. D. Murrell and B. Fried, Eds. Boston, Springer, 53-115.
  • [28] Butt, A.A., Aldridge, K.E., & Sander, C.V. (2004), Infections related to the ingestion of seafood. Part II: parasitic infections and food safety.,Lancet Infect. Dis., 4(5), 294-300.