Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,391,784
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Cây lương thực và cây thực phẩm

Nguyễn Văn Giang(1), Nguyễn Thị Bích Thuỳ, Vũ Thị Khánh Linh, Nguyễn Duy Trình, Trần Thu Hà, Nguyễn Thị Bích Thùy(2)

Ảnh hưởng của điều kiện nuôi cấy đến sinh trưởng hệ sợi của nấm Phellinus linteus

The effect of culture conditions for the mycelium growth of Phillenus linteus

Khoa học & Công nghệ Việt Nam

2021

02

39-43

1859 - 4794

Nấm Phellinus linteus (Berk. & Curt.) Teng thuộc chi nấm Phellinus spp. là loại nấm có giá trị dược liệu cao. Nghiên cứu này đánh giá ảnh hưởng của nguồn dinh dưỡng cacbon, nitơ, pH và nhiệt độ đến sinh trưởng hệ sợi của chủng giống P. linteus nhập nội. Glucose và casein với nồng độ lần lượt là 2,0 và 0,2% được xác định là nguồn dinh dưỡng cacbon, nitơ thích hợp nhất cho nấm P. linteus. Ngược lại, hệ sợi nấm P. linteus không có khả năng mọc trên môi trường sử dụng urê. Sợi nấm P. linteus sinh trưởng tốt tại các điều kiện pH 7-10 và nhiệt độ nuôi sợi 30o C. Ở điều kiện này, tốc độ phát triển của hệ sợi nấm P. linteus đạt 5,0 mm/ngày, mật độ hệ sợi dày, phân bố đều, bám chắc vào chất nền.

Phellinus linteus (Berk. & Curt.) Teng mushroom belonging to the genus Phellinus spp., has high medicinal value. This study was carried out with the aim to evaluate the effects of carbon, nitrogen sources, pH, and temperature on the mycelial growth of the P. linteus strain. The experimental results showed that glucose and casein with concentrations of 2.0 and 0.2% respectively are identified as the most suitable carbon and nitrogen nutrient sources for P. linteus. Conversely, the mycelia of P. linteus are not able to grow on the urea media. Mycelium of P. linteus growths well at 7-10 pH and temperature at 30o C. When mycelia are incubated in these conditions, the rate of mycelial growth of P. linteus reaches 5.0 mm/day with thick density even distribution, and adherence to the substrate firmly.

TTKHCNQG, CVv 8

  • [1] B.S. Heo; et al. (2004), "Cultural conditions for the mycelial growth of Phellinus spp.",Korean J. Mycol., 32, pp.134-137.
  • [2] J.W. Lee; et al. (2008), “Submerged culture of Phellinus linteus for mass production of polysacc-harides”,Mycobiology, 36, pp.178-182.
  • [3] H. Hur (2008), “Cultural c-haracteristics and logmediated cultivation of the medicinal mushroom, Phellinus linteus”,Mycobiology, 36, pp.81-87.
  • [4] V. Zagrean; et al. (2016), “Effect of nutritive media and pH on mycelial growth of some Pleurotus eryngii strains in vitro”,Research Institute for Vegetable and Flower Growing Vidra, Ilfov County, Romania, 73, pp.276-278.
  • [5] Z.N. Li; et al. (2020), “Defatted silkworm pupae hydrolysates as a nitrogen source to produce polysacc-harides and flavonoids using Phellinus baumii”,Biomass Conversion and Biorefinery, DOI: 10.1007/ s13399-020-00800-3.
  • [6] H.J. Hwang; et al. (2003), “Production and c-haracterization of exopolysacc-harides f-rom submerged culture of Phellinus linteus KCTC 6190”,,Enzyme Microbiol. Technol., 33, pp.309-319.
  • [7] J.H. Chi; et al. (1996), “Studies on the main factors affecting the mycelial growth of Phellinus linteus”,Korean J. Mycol., 24, pp.214-222.
  • [8] P.G. Miles; S.T. Chang (1997), Mushroom biology: concise basics and current developments,World Scientific.
  • [9] H. Hur; et al. (2008), “Suitable conditions for mycelial growth of Phellinus spp.”,Mycobiology, 36, pp.152-156.
  • [10] Ha Thi Hoa; C.L. Wang (2015), “The effects of temperature and nutritional conditions on mycelium growth of two oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus and Pleurotus cystidiosus)”,Mycobiology, 43, pp.14-23.
  • [11] Nguyễn Thị Bích Thùy; cs (2016), “Đánh giá sinh trưởng và năng suất của nấm sò vua (Pleurotus eryngii) (DC.:Fr.) Quel) trên nguyên liệu nuôi trồng khác nhau”,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam, 14, tr.816-823.
  • [12] W.S. Jo; et al. (2006), “The culture conditions for the mycelial growth of Phellinus spp.”,Mycobiology, 34, pp.200-205.
  • [13] T. Zhu; et al. (2018), "Polysacc-haride isolate f-rom Phellilus linteus mycelia exerts anti-inflammatory effects via MAPK and PPAR signaling pathways»,Carbohydr. Polym., 200, pp.487-497.
  • [14] M. Lemieszek; W. Rzeski (2012), “Anticancer properties of polysacc-harides isolated f-rom fungi of the basidiomycetes class”,,Contemp. Oncol., 4, pp.285-289.
  • [15] Trịnh Tam Kiệt (2012), Nấm lớn ở Việt Nam,V2, Nhà xuất bản Khoa học Tự nhiên và Công nghệ.