



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Cây lương thực và cây thực phẩm
Nguyễn Văn Giang(1), Nguyễn Thị Bích Thuỳ, Vũ Thị Khánh Linh, Nguyễn Duy Trình, Trần Thu Hà, Nguyễn Thị Bích Thùy(2)
Ảnh hưởng của điều kiện nuôi cấy đến sinh trưởng hệ sợi của nấm Phellinus linteus
The effect of culture conditions for the mycelium growth of Phillenus linteus
Khoa học & Công nghệ Việt Nam
2021
02
39-43
1859 - 4794
TTKHCNQG, CVv 8
- [1] B.S. Heo; et al. (2004), "Cultural conditions for the mycelial growth of Phellinus spp.",Korean J. Mycol., 32, pp.134-137.
- [2] J.W. Lee; et al. (2008), “Submerged culture of Phellinus linteus for mass production of polysacc-harides”,Mycobiology, 36, pp.178-182.
- [3] H. Hur (2008), “Cultural c-haracteristics and logmediated cultivation of the medicinal mushroom, Phellinus linteus”,Mycobiology, 36, pp.81-87.
- [4] V. Zagrean; et al. (2016), “Effect of nutritive media and pH on mycelial growth of some Pleurotus eryngii strains in vitro”,Research Institute for Vegetable and Flower Growing Vidra, Ilfov County, Romania, 73, pp.276-278.
- [5] Z.N. Li; et al. (2020), “Defatted silkworm pupae hydrolysates as a nitrogen source to produce polysacc-harides and flavonoids using Phellinus baumii”,Biomass Conversion and Biorefinery, DOI: 10.1007/ s13399-020-00800-3.
- [6] H.J. Hwang; et al. (2003), “Production and c-haracterization of exopolysacc-harides f-rom submerged culture of Phellinus linteus KCTC 6190”,,Enzyme Microbiol. Technol., 33, pp.309-319.
- [7] J.H. Chi; et al. (1996), “Studies on the main factors affecting the mycelial growth of Phellinus linteus”,Korean J. Mycol., 24, pp.214-222.
- [8] P.G. Miles; S.T. Chang (1997), Mushroom biology: concise basics and current developments,World Scientific.
- [9] H. Hur; et al. (2008), “Suitable conditions for mycelial growth of Phellinus spp.”,Mycobiology, 36, pp.152-156.
- [10] Ha Thi Hoa; C.L. Wang (2015), “The effects of temperature and nutritional conditions on mycelium growth of two oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus and Pleurotus cystidiosus)”,Mycobiology, 43, pp.14-23.
- [11] Nguyễn Thị Bích Thùy; cs (2016), “Đánh giá sinh trưởng và năng suất của nấm sò vua (Pleurotus eryngii) (DC.:Fr.) Quel) trên nguyên liệu nuôi trồng khác nhau”,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam, 14, tr.816-823.
- [12] W.S. Jo; et al. (2006), “The culture conditions for the mycelial growth of Phellinus spp.”,Mycobiology, 34, pp.200-205.
- [13] T. Zhu; et al. (2018), "Polysacc-haride isolate f-rom Phellilus linteus mycelia exerts anti-inflammatory effects via MAPK and PPAR signaling pathways»,Carbohydr. Polym., 200, pp.487-497.
- [14] M. Lemieszek; W. Rzeski (2012), “Anticancer properties of polysacc-harides isolated f-rom fungi of the basidiomycetes class”,,Contemp. Oncol., 4, pp.285-289.
- [15] Trịnh Tam Kiệt (2012), Nấm lớn ở Việt Nam,V2, Nhà xuất bản Khoa học Tự nhiên và Công nghệ.