Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  24,017,794
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nông hoá

Trần Ngọc Hữu, Nguyễn Hồng Huế, Nguyễn Quốc Khương(2), Lê Vĩnh Thúc, Tất Anh Thư và Võ Quang Minh, ThS Nguyễn Hồng Huế(1)

Ảnh hưởng của bổ sung vôi và phân hữu cơ vi sinh đến năng suất và hiệu quả kinh tế của trồng dưa leo (Cucumis sativus L.) trên đất phèn tại huyện Vị Thủy, tỉnh Hậu Giang

Effects of lime and microbial organic fertilizers additionally applied on yield and benefit earned from production of cucumber (Cucumis sativus L.) cultivated on acid sulfate soil in Vi Thuy district, Hau Giang province

Nông nghiệp & Phát triển nông thôn

2020

23

31 - 37

1859 - 4581

Mô hình trồng rau ăn trái đạt hiệu quả kinh tế cao trên nền đất lúa kém hiệu quả, nhưng do bón phân vô cơ liên tục dẫn đến giảm độ phì nhiêu đất và năng suất cây trồng. Mục tiêu của nghiên cứu là đánh giá ảnh hưởng của bổ sung vôi và phân hữu cơ vi sinh đến sinh trưởng, năng suất và hiệu quả kinh tế của dưa leo trồng trên đất phèn tại huyện Vị Thủy, tỉnh Hậu Giang. Thí nghiệm được bố trí theo khối hoàn toàn ngẫu nhiên gồm bốn nghiệm thức với đối chứng (công thức 1, được coi như nền thí nghiệm) là lượng bón hiện tại của nông dân, không bổ sung vôi và phân hữu cơ vi sinh. Kết quả thí nghiệm cho thấy bón phân cho dưa leo với liều lượng 140N-100P2O5-90K2O (kg/ha) có bổ sung vôi (800 kg/ha) kết hợp với phân hữu cơ vi sinh (2.000 kg/ha) làm tăng chiều dài dây, số nhánh, đường kính gốc, chiều dài trái, số trái/dây và năng suất so với không bổ sung cả vôi và phân hữu cơ vi sinh, qua đó lợi nhuận thuần thu được cũng tăng lên 11,4%.

Fruit vegetables cultivated in lowly benifited paddy production areas produced profitable efficiency but made the soil degraded resulted from over used continuous application of inorganic fertilizers. The objective of this study was to evaluate the effects of supplementation of lime and microbial organic fertilizers on the growth, yield and economic efficiency of cucumber (Cucumis sativus L.) planted on acid sulfate soil in Vi Thuy district, Hau Giang province. The experiment of four treatments was arranged in a randomized complete block design (RCBD) with three replicates, in which the control (Treatment 1) was regarded as farmers' application (neither lime nor microbial organic fertilizer was added). Results conducted from the study showed that the application of 140N-100P2O5-90K2O (kg/ha) supplemented with 800 kg/ha of lime and 2,000 kg/ha of microbial organic fertilizer for cucumber increased length and number of branch, stem diameter, fruit length and diameter, number of fruit per stem that result in significantly increasing fruit yield of fruit (6.74% higher) and income earned (11.4% higher) compared to farmers' fertilizer practice.

TTKHCNQG, CVv 201

  • [1] Trần Thị Thiêm; Phạm Văn Cường; Trần Thị Minh Hằng; Bùi Ngọc Tấn; Hà Thị Quỳnh (2019), Ảnh hưởng của liều lượng phân hữu cơ vi sinh bón thay thế phân vô cơ đến sinh trưởng và năng suất cà chua và dưa chuột.,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam 2019,17(11): 901-908.
  • [2] Tatlioglu T.; Kailov; G; Bo Bergn (1997), Cucumber (Cucumis sativus L.). Genetic improvement of vegetable crops.,Oxford Pergamon Press, pp. 197-227.
  • [3] O’Brien; T. A.; Barker; A. V. (1996), Growth of Peppermint in Compost,Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants, 4:1, 19-27, DOI: 10.1300/J044v04n01_04.
  • [4] Sparks; D. L.; Page; A. L.; Helmke; P. A.; Loeppert; R. H. (1996), Methods of soil analysis. Part 3. Chemical methods.,Book series, No. 5. Soil Science Society of America, Wisconsin.
  • [5] Thy; S.; Buntha; P. (2005), Evaluation of fertilizer of fresh solid manure, composted manure or biodigester effluent for growing Chinese cabbage (Brassica pekinensis).,Livestock Research for Rural Development. Vol. 17, Art. #26. Retrieved June 8, 2020, f-rom http://www.lrrd.org/lrrd17/3/san117026.htm
  • [6] Nguyễn Duy Cần; Trần Hữu Phúc; Nguyễn Văn Khang (2009), Đánh giá hiệu quả kinh tế của các mô hình canh tác trên vùng đất lúa vùng ngọt hóa Gò Công-Tiền Giang.,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 346-355.
  • [7] Matlub A. N.; Ez-Aldeen S. M.; Kream S. A. (1989), Production of vegetables 2nd part. 2nd printing.,Dar AL-Kutub broad of printing. Mosul University. Ministry of Higher Education and Scientific Research. Iraq.
  • [8] Horneck; D. A.; Sullivan; D. M.; Owen; J. S.; Hart; J. M. (2011), Soil test interpretation guide.,EC 1478. Corvallis, OR: Oregon State University Extension Service. Pp:1-12.
  • [9] Hazelton P.; Murphy B. (2016), Interpreting soil test results: What do all the numbers mean?,CSIRO publishing.
  • [10] Ghasem S.; Morteza; A. S.; Maryam; T. (2014), Effect of organic fertilizers on cucumber (Cucumis sativus) yield.,International Journal of Agriculture and Crop Sciences (IJACS), 7(11), 808- 814.
  • [11] El - Shakweer; M. H. A.; El - Sayad; E. A.; Ewees; M. S. A. (1998), Soil and plant analysis as a guide for interpretation of the improvement efficiency of organic conditioners added to different soils in Egypt.,Communications in Soil Science and Plant Analysis, 29(11-14), 2067-2088.
  • [12] Chen; J. H. (2006), The combined use of chemical and organic fertilizers and/or biofertilizer for crop growth and soil fertility.,Proceedings of International Workshop on Sustained Management of the Soil-Rhizosphere System for Efficient Crop Production and Fertilizer Use.http://www.agnet.org/htmlarea_file/library/20110808103954/tb174.pdf.
  • [13] Chen L.; Dick W. A. (2011), Gypsum as an agricultural amendment: General use guidelines.,The Ohio State University Extension, Columbus.
  • [14] Aly H. H. (2002), Studies on keeping quality and storageability of cucumber fruits under organic farming system in plastic-housess.,M.Sc. Thesis, Hort. Department. Cairo University. Egypt.
  • [15] Alimi, T.; Ajewole; O. C.; Olubode-Awosola; O. O.; Idowu; E. O. (2007), Organic and inorganic fertilizer for vegetable production under tropical conditions.,Journal of Agricultural and Rural Development, 1, 120-136.