Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  30,187,814
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Bảo vệ thực vật

Võ Hoài Hiếu(1), Nguyễn Thị Tâm, Đinh Thị Ngọc Mai, Trần Hồng Ba, Lê Vinh Hoa, Nguyễn Kim Nữ Thảo, Nguyễn Hồng Minh

Khả năng đối kháng nấm Botrytis aclada HTDL phân lập từ mẫu bệnh thối xám củ hành tây của vi khuẩn Bacillus stercoris PU10100 VÀ Bacillus siamensis PU10103

Antagonistic ability of bacillus stercoris PU10100 and bacillus siamensis PU10103 against botrytis aclada isolated f-rom onion bulbs with symptoms of gray-mold neck rot

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam

2022

02

97 - 103

1859 - 1558

Nghiên cứu nhằm xác định khả năng đối kháng của hai chủng vi khuẩn Bacillus stercoris PU10100 và Bacillus siamensis PU10103 (đang lưu giữ tại Trung tâm Nghiên cứu nguồn gen, Trường Đại học Phenikaa) đối với chủng nấm Botrytis aclada HTDL gây bệnh thối xám củ hành. Kết quả nghiên cứu cho thấy các chủng Bacillus nghiên cứu có khả năng tổng hợp enzyme protease, chitinase, cellulase và dịch tiết ngoại bào. Tỷ lệ ức chế sinh trưởng nấm B. aclada của chủng PU10100 và PU10103 đạt 71,43 ± 4,07% và 76,81 ± 2,71%, tương ứng. Nghiên cứu khả năng ức chế sự nảy mầm bào tử và phát triển hệ sợi nấm B. aclada HTDL của chủng vi khuẩn xác định, tỷ lệ ức chế sự phát triển hệ sợi và nảy mầm bào tử nấm đạt 100% và 50,17 ± 1,53% đối với chủng B. stercoris PU10100; 47,88 ± 0,88% và 51,33 ± 2,08% đối với chủng B. siamensis PU10103.

The study aimed to determine the antagonistic ability of two bacterial strains Bacillus stercoris PU10100 and Bacillus siamensis PU10103 (preserved at Bioresource Research Center, Phenikaa University) against Botrytis aclada HTDL isolated f-rom onion bulbs with symptoms of gray-mold neck rot. The result showed that two Bacillus strains were capable to synthesize protease, chitinase, cellulase and extracellular secretion. Inhibition rate of PU10100 and PU10103 strains reached 71.43 ± 4.07% and 76.81 ± 2.71%, respectively. Studying on the sporulation and growth inhibition of Botrytis aclada showed that, the inhibition rates of mycelium growth and fungal spore germination reached 100% and 50.17 ± 1.53% for Bacillus stercoris PU10100; 47.88 ± 0.88% and 51.33 ± 2.08% for Bacillus siamensis PU10103.

TTKHCNQG, CVv 490

  • [1] Zhou Q.; Fu M.; Xu M.; Chen X.; Qiu J.; Wang F.; Yan R.; Wang J.; Zhao S.; Xin X.; Chen L. (2020), Application of antagonist Bacillus amyloliquefaciens NCPSJ7 against Botrytis cinerea in postharvest Red Globe grapes.,Food Science & Nutrition, 8(3): 1499-1508.
  • [2] Zhao P.; Li P.; Wu S.; Zhou M.; Zhi R.; Gao H. (2019), Volatile organic compounds (VOCs) f-rom Bacillus subtilis CF-3 reduce anthracnose and elicit active defense responses in harvested litchi fruits.,AMB Expr, 9(1): 119.
  • [3] Steentjes M.B.F.; Tonn S.; Coolman H.; Langebeeke S.; Scholten O.E.; van Kan J.A.L. (2021), Visualization of three sclerotiniaceae species pathogenic on onion reveals distinct biology and infection strategies.,International Journal of Molecular Sciences, 22(4): 1865.
  • [4] Stajner D.; Varga I.S.I. (2003), An evaluation of the antioxidant abilities of Allium species.,Acta Biologica Szegediensis, 47(1-4): 103-106.
  • [5] Saima; Kuddus M.; Roohi; Ahmad I.Z. (2015), Isolation of novel chitinolytic bacteria and production optimization of extracellular chitinase.,Journal of Genetic Engineering and Biotechnology, 11(1): 39-46.
  • [6] Roca-Couso R.; Flores-Félix J.D.; Rivas R. (2021), Mechanisms of action of microbial biocontrol agents against Botrytis cinerea.,Journal of Fungi (Basel, Switzerland), 7(12): 1045.
  • [7] Presly A.H.M. (1985), Studies on Botrytis spp. occurring on onions (Allium cepd) and leeks (Allium porrum).,Plant Pathology, 34: 422-427
  • [8] Pretorius D.; van Rooyen J.; Clarke K.G. (2015), Enhanced production of antifungal lipopeptides by Bacillus amyloliquefaciens for biocontrol of postharvest disease.,New Biotechnology, 32(2): 243-252.
  • [9] Körner O.; Holst N. (2005), Model Based Humidity Control of Botrytis in Greenhouse Cultivation.,Acta Horticulturae, 691(2): 141-148.
  • [10] Ku Y.; Yang N.; Pu P.; Mei X.; Cao L.; Yang X.; Cao C. (2021), Biocontrol mechanism of Bacillus subtilis C3 against bulb rot disease in Fritillaria taipaiensis P.Y.Li.,Frontiers in Microbiology, 12: 756329.
  • [11] Khan N.; Martínez-Hidalgo P.; Ice T.A.; Maymon M.; Humm E.A.; Nejat N.; Sanders E.R.; Kaplan D.; Hirsch A.M. (2018), Antifungal activity of Bacillus species against Fusarium and analysis of the potential mechanisms used in biocontrol.,Frontiers in Microbiology, 9: 2363.
  • [12] Insam H.; Seewald M.S.A. (2010), Volatile organic compounds (VOCs) in soils.,Biology and Fertility of Soils, 46(3): 199-213.
  • [13] Hang N.T.T.; Oh S.O.; Kim G.H.; Hur J.S.; Koh Y.J. (2005), Bacillus subtilis S1-0210 as a biocontrol agent against Botrytis cinerea in strawberries.,Plant Pathology Journal, 21: 59-63.
  • [14] Gao H.; Li P.; Xu X.; Zeng Q.; Guan; W. (2018), Research on Volatile Organic Compounds F-rom Bacillus subtilis CF-3: Biocontrol Effects on Fruit Fungal Pathogens and Dynamic Changes During Fermentation.,Frontiers in Microbiology, (9): 456.
  • [15] Gao Z.; Zhang B.; Liu H.; Han J.; Zhang Y. (2017), Identification of endophytic Bacillus velezensis ZSY-1 strain and antifungal activity of its volatile compounds against Al-ternaria solani and Botrytis cinerea.,Biological Control, 105: 27-39.
  • [16] Chilvers M.I.; du Toit L.J. (2006), Detection and Identification of Botrytis Species Associated with Neck Rot, Scape Blight, and Umbel Blight of Onion.,Plant Health Progress, 7(1): 38.
  • [17] Chen; X.; Wang; Y.; Gao; Y.; Gao; T.; Zhang; D. (2019), Inhibitory Abilities of Bacillus Isolates and Their Culture Filtrates against the Gray Mold Caused by Botrytis cinerea on Postharvest Fruit.,The Plant Pathology Journal, 35(5): 425-436.
  • [18] Carmona-Hernandez S.; Reyes-Pérez J.J.; Chiquito- Contreras R.G.; Rincon-Enriquez G.; Cerdan- Cabrera C.R.; Hernandez-Montiel L.G. (2019), Biocontrol of Postharvest Fruit Fungal Diseases by Bacterial Antagonists: A Review.,Agronomy, 9(3): 121.