



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
76
Hoá dược học
BB
Lê Thanh Ninh, Vi Đại Lâm, Nguyễn Thị Tình, Phạm Thị Tuyết Mai, Nguyễn Ngọc Giang Thương, Nguyễn Tiến Dũng(2)(1)
Ảnh hưởng của nhiệt độ sấy đối lưu đến hàm lượng betacyanin, polyphenol và hoạt tính chống oxy hóa của vỏ quả thanh long ruột đỏ (Hylocereus costaricensis)
Effect of hot-air drying temperature on betacyanin, polyphenol contents, and antioxidant activity of red-fleshed dragon fruit peel (Hylocereus costaricensis)
Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên
2023
09
182-191
1859-2171
Vỏ quả thanh long ruột đỏ chứa hàm lượng cao sắc tố betacyanin và các hợp chất có hoạt tính sinh học. Sự ổn định của các hợp chất này bị ảnh hưởng trực tiếp bởi nhiệt độ cao. Nghiên cứu này được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của nhiệt độ sấy đối lưu đến hàm lượng betacyanin, polyphenol và hoạt tính chống oxy hóa của phụ phẩm này. Mẫu được sấy ở 40°C (HD40), 50°C (HD50) và 60°C (HD60), sau đó được đo độ ẩm và hệ màu CIE Lab*. Hàm lượng betacyanin (TBC), phenolic (TPC) và flavonoid (TFC) được phân tích bằng quang phổ kế và đường chuẩn axit gallic và quercetin. Thử nghiệm DPPH và năng lực khử được tiến hành để đánh giá khả năng chống oxy hóa. Mẫu sấy đều có giá trị độ ẩm và màu sắc đạt yêu cầu. HD50 và HD60 đạt giá trị TBC, TPC, TFC và khả năng bắt gốc tự do DPPH tương đương nhau và cao hơn HD40. Ở phép thử năng lực khử, giá trị OD700 của ba mẫu không có sự khác biệt có ý nghĩa. Kết quả cho thấy phần vỏ quả thanh long ruột đỏ sấy ở 50–60°C có thể ứng dụng để sản xuất màu thực phẩm và thực phẩm chức năng.
Red-fleshed dragon fruit peel contains large amounts of betacyanins and bioactive compounds, which are unstable at high temperatures. This study aimed to investigate the effect of hot-air drying temperatures on betacyanin and polyphenol contents, and the antioxidant activity of this by-product. Samples were dried at 40°C (HD40), 50°C (HD50), and 60°C (HD60), and measured for moisture and CIE Lab* color space. Betacyanin (TBC), phenolic (TPC), and flavonoid (TFC) contents were analyzed using spectrophotometry and standard curves of quercetin and gallic acid. DPPH and reducing power assays were conducted to evaluate antioxidant capacity. Dried samples have acceptable values of moisture and color. HD50 and HD60 obtained similar values of TBC, TPC, TFC, and DPPH free radical scavenging capacity, and the values were higher than those of HD40. In the reducing power test, there were no statistically significant differences in the OD700 values of the samples. Results suggest that red-fleshed dragon fruit peel dried at 50–60oC could be applied to the production of food colorants and functional foods.
TTKHCNQG, CTv 178
- [1] R. Nurliyana, I. Syed Zahir, K. Mustapha Suleiman, M. R. Aisyah, K. K. Rahim (2010), Antioxidant study of pulps and peels of dragon fruits: a comparative study,Int. Food Res. J.
- [2] A. M. Som, N. Ahmat, H. A. A. Hamid, N. J. H. Azizuddin (2019), A comparative study on foliage and peels of Hylocereus undatus (white dragon fruit) regarding their antioxidant activity and phenolic content,Heliyon
- [3] F. M. Manihuruk, T. Suryati, I. Arief (2017), Effectiveness of the red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus) peel extract as the colorant, antioxidant, and antimicrobial on beef sausage,Media Peternakan
- [4] G. C. Tenore, E. Novellino, A. Basile (2012), Nutraceutical potential and antioxidant benefits of red pitaya (Hylocereus polyrhizus) extracts,Journal of Functional Foods
- [5] H. S. Salam et al. (2022), Potential apoptotic activities of Hylocereus undatus peel and pulp extracts in MCF-7 and Caco-2 cancer cell lines,Plants
- [6] D. H. Suh et al. (2014), Metabolite profiling of red and white pitayas (Hylocereus polyrhizus and Hylocereus undatus) for comparing betalain biosynthesis and antioxidant activity,J. Agric. Food Chem.
- [7] N. S. Ramli, P. Ismail, A. J. Rahmat (2014), Influence of conventional and ultrasonic-assisted extraction on phenolic contents, betacyanin contents, and antioxidant capacity of red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus),The Scientific World Journal
- [8] S. Priatni, A. Pradita (2015), Stability study of betacyanin extract from red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus) peels,Procedia Chemistry
- [9] D. Vera Cruz et al. (2022), Characterization and assessment of phytochemical properties of dragon fruit (Hylocereus undatus and Hylocereus polyrhizus) peels,Int. J. Agricultural Technology
- [10] N. W. Nani, L. Yudhistira, A. K. Faizah (2022), Phytochemical Screening and Bacterial Activity of Hylocereus polyrhizus Britton and Rose Peel against Staphylococcus epidermidis and Staphylococcus aureus,Biomedical Pharmacology Journal
- [11] N. Sengkhamparn, N. Chanshotikul, C. Assawajitpukdee, T. Khamjae (2013), Effects of blanching and drying on fiber rich powder from pitaya (Hylocereus undatus) peel,Int. Food Res. J.
- [12] M. Utpott et al. (2020), Evaluation of the use of industrial wastes on the encapsulation of betalains extracted from red pitaya pulp (Hylocereus polyrhizus) by spray drying,Food Bioprocess Technology
- [13] S. Chia, G. Chong (2015), Effect of drum drying on physico-chemical characteristics of dragon fruit peel (Hylocereus polyrhizus),Int. J. Food Engineering
- [14] N. A. S. Rosidi, A. A. Ghani, N. Yusof, N. A. Yus (2021), Effect of blanching and drying temperatures on physicochemical properties of red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus) peel powder,Journal of Agrobiotechnology
- [15] Y. Zhuang, Y. Zhang, L. Sun (2012), Characteristics of fibre‐rich powder and antioxidant activity of pitaya (Hylocereus undatus) peels,Int. J. Food Sci. Technol.
- [16] W. Tang et al. (2021), Phenolic compounds profile and antioxidant capacity of pitahaya fruit peel from two red-skinned species (Hylocereus polyrhizus and Hylocereus undatus),Foods
- [17] Y.-M. Wong, L.-F. Siow (2015), Effects of heat, pH, antioxidant, agitation and light on betacyanin stability using red-fleshed dragon fruit (Hylocereus polyrhizus) juice and concentrate as models,J. Food Sci. Technol.
- [18] J. Swarna, T. Lokeswari, M. Smita, R. Ravindhran (2013), Characterisation and determination of in vitro antioxidant potential of betalains from Talinum triangulare (Jacq.) Willd,Food Chemistry
- [19] N. M. Thuy, P. T. B. Ngoc, N. V. Tai (2022), Effect of conventional and ultrasonic-assisted extracts on betacyanin content of red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus),Food Research
- [20] D. T. M. Linh, N. T. Q. Mai, P. T. Thuy (2020), Optimization of microwave-assisted extraction of betacyanin from red dragon fruit peels,Hue Univ. J. Sci.: Nat. Sci.
- [21] B. Mahayothee, N. Komonsing, P. Khuwijitjaru, M. Nagle, J. Müller (2018), Influence of drying conditions on colour, betacyanin content and antioxidant capacities in dried red‐fleshed dragon fruit (Hylocereus polyrhizus),Int. J. Food Sci. Technol.
- [22] H. E. Khoo et al. (2022), Betacyanins and anthocyanins in pulp and peel of red pitaya (Hylocereus polyrhizus cv. Jindu), inhibition of oxidative stress, lipid reducing, and cytotoxic effects,Frontiers in Nutrition
- [23] H. Jiang, W. Zhang, X. Li, C. Shu, J. Cao (2021), Nutrition, phytochemical profile, bioactivities and applications in food industry of pitaya (Hylocereus spp.) peels: A comprehensive review,Trends in Food Science
- [24] Y. Y. Yong, G. Dykes, S. M. Lee, W. L. Choo (2018), Effect of refrigerated storage on betacyanin composition, antibacterial activity of red pitahaya (Hylocereus polyrhizus) and cytotoxicity evaluation of betacyanin rich extract on normal human cell lines,LWT
- [25] S. Sangeetha et al. (2021), Phytochemical Profile and therapeutic values of Pulp And Peel Extracts of Hylocereus undatus,Applied Biological Research
- [26] K. Abirami et al. (2021), Distinguishing three Dragon fruit (Hylocereus spp.) species grown in Andaman and Nicobar Islands of India using morphological, biochemical and molecular traits,Scientific Reports
- [27] S. Ben-Othman, I. Jõudu, R. Bhat (2020), Bioactives from agri-food wastes: Present insights and future challenges,Molecules
- [28] S. Pimentel-Moral, M. de la Luz Cádiz-Gurrea, C. Rodríguez-Pérez, A. Segura-Carretero (2020), Recent advances in extraction technologies of phytochemicals applied for the revaluation of agri-food by-products,Functional Preservative Properties of Phytochemicals