Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  30,424,269
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

68.39.35

Chăn nuôi

Le Thị Mến, Nguyễn Đạt Thịnh, Huỳnh Minh Trí, Võ Văn Sơn, Nguyễn Đức Hiền, Nguyễn Hữu Phấn(1)

ảnh hưởng của bổ sung vi khoáng mangan và kẽm vào khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà Hisex brown

Effect of dietary supplementation of manganese and zinc trace minerals on egg production and quality of Hisex Brown laying hens

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2024

47B

1-7

1859-2333

Thí nghiệm được tiến hành trên 540 con gà mái đẻ (35 tuần tuổi) Hisex brown được bố trí theo thể thức thừa số 2 nhân tố và 5 lần lặp lại. Nhân tố thứ nhất là Mn (0, 80, 120 ppm) và nhân tố thứ 2 là Zn (0,40,60 ppm). Kết quả cho thấy khi bổ sung Mn vào khẩu phần ăn thì tỷ lệ đẻ của ga cao nhất ở nghiệm thức Mn120 (90,62 phần trăm) và đối chứng thấp nhất (84,51 phần trăm) (p0,05). Tỷ lệ bể của trứng giảm, thấp nhất ở nghiệm thức Mn120 (1,24 phần trăm), cao nhất ở đối chứng (4,71 phần trăm) (p0,05). Đơn vị Haugh và chất lượng vỏ trứng cũng cao hơn khi bổ sung Mn so với đối chứng.

An experiment was carried out on 540 Hisex Brown laying hens (35 weeks of age) whose design consisted of two factors and 5 replicates. The first factor was Mn (0, 80, 120 ppm) and the second was Zn (0, 40, 60 ppm). Results showed that egg production was highest for the Mn120 treatment (90.62 percent) and lowest for the control (84.51 percent) (P0.05). Broken egg percentage was lowest for the Mn120 treatment (1.24 percent) and highest for the control (4.71 percent) (P0.05). The yolk proportion of the Mn80 treatment (25.18 percent) was the highest and the control was the lowest (24.76 percent) (P0.05). Haugh unit and eggshell quality were also higher than those of the control (P0.05). Regarding Zn factor, the highest egg production was in the Zn40 treatment (89.48 percent). Broken egg percentage in the Zn40 and Zn60 treatments decreased (2.46 percent) as compared with that in the control (3.56 percent). Egg quality parameters were also higher than those of the control (P0.05). Interaction between Mn *Zn showed that broken egg percentage was the lowest in the Mn 120*Zn60 (0.91 percent) and the highest in the control (6.93 percent). Egg quality was also improved when adding Mn and Zn into the diets. Feed consumed per egg (g/egg) was significantly lower (P0. 05) when adding both of Mn and Zn for laying hens.

TTKHCNQG, CVv403

  • [1] Zamani, A., H.R. Rahmani and H.R. Pourreza (2005), Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese and zinc improves eggshell quality in laying hens,Pak. J. Biol. Sci. 8(9): 1311-1317
  • [2] Zamani, A., H.R. Rahmani and H.R. Pourreza (2005), Eggshell quality is improved excessive dietary zinc and manganese,Proceedings 15th European Symposium on Poultry Nutrition, 25-29th September, Balatonfured, Hungary, pp 520-522
  • [3] Zamani, A., H.R. Rahmani and H.R. Pourreza (2005), Effect of different levels of manganese and zinc on performance traits and breaking eggs in laying hens,Pak. J. Biol. Sci. 8(7): 1035-1040
  • [4] Xiao, J.F, S.G. Wu, H.J. Zhang, H.Y. Yue, J. Wang, F. Ji and G.H. Qi (2015), Bioefficacy comparison of organic manganese with inorganic manganese for eggshell quality in Hy-Line Brown laying hens,Poult. Sci. 94(8): 1871-1878
  • [5] Venglovska, K., L. Gresakova, I. Placha, M. Ryzne and K. Cobanova (2014), Effects of feed supplementation with manganese f-rom its different sources on performance and egg parameters of laying hens,Czech J. Anim. Sci. 59(4): 147–155
  • [6] Tabatabaie, M.M., H. Aliarabi, A.A. Saki, A. Ahmadi, S.A. Siyar (2007), Effect of different levels and source of zinc on egg quality and layer performance,Pak. J. Biol. Sci. 10(19): 3476-3478
  • [7] Swiatkiewicz, S. and J. Koreleski (2008), The effect of zinc and manganese source in diet for laying hens on eggshell and bones quality,Veterinary Medicine 53: 555-563
  • [8] Siske, V., L. Zeman and D. Klecker (2007), The egg shell: a case study in improving quality by al-tering mineral metabolism – naturally,Biotechnology in the feed industry. 16: 327-346
  • [9] Silversides, F.G, D.R. Korver and K.L. Budgell (2006), Effect of strain of layer and age at photostimulation on egg production, egg quality, and bone strength,Poult. Sci. 85: 1136–1144
  • [10] Ryan, B., B.L. Joiner, J.D. Cryer (2012), Minitab statistical software release 16,Cengage Learning Publisher. USA. 560p
  • [11] Nguyễn Thị Mai, Bùi Hữu Đoàn và Hoàng Thanh (2009), Giáo trình chăn nuôi gia cầm. Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội,
  • [12] Nguyễn Đức Hưng (2006), Giáo trình chăn nuôi gia cầm,
  • [13] Mabe, I., C. Rapp, M.M. Bain and Y. Nys (200), Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese, copper and zinc f-rom organic and inorganic sources improves eggshell quality in aged laying hens,Poult. Sci. 82: 1903-1913
  • [14] Leach, R.M. (1976), Metabolism and function of manganese: Trace elements in human health and disease,Vol II, A.S. Prasad, Ed, Academy Press, New York, pp: 235-247
  • [15] Idowu, O.M.O., R.O. Ajuwon, A.O. Oso and O.A. Akinloye (2011), Effects of zinc supplementation on laying performance, serum chemistry and Zn residue in tibia bone, liver, excreta and egg shell of laying hens,Poult. Sci. 10(3): 225-230
  • [16] Haugh, R.R. (1937), The haugh unit for measuring egg quality,US. Poult. Mag. 42: 552-573
  • [17] Hasan, A. and A.O. Aylin (2009), Effect of storage time, temperature and hen age on egg quality in free-range layer hens,Journal of Animal and Veterinary Advances. 8(10): 1953-1958
  • [18] Đỗ Võ Anh Khoa (2013), Ảnh hưởng của khối lượng trứng và chỉ số hình dáng lên tỷ lệ ấp nở và thông số trứng gà Tàu Vàng,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 26: 12-18
  • [19] Đặng Ngọc Yến (2011), Ảnh hưởng bổ sung khoáng vi lượng lên năng suất, chất lượng trứng của gà đẻ thương phẩm giống Hisex Brown,LVTN. Trường Đại học Cần Thơ
  • [20] Dương Thanh Liêm (2008), Thức ăn và dinh dưỡng gia cầm,
  • [21] Bùi Xuân Mến và Đỗ Võ Anh Khoa (2014), Giáo trình chăn nuôi gia cầm,
  • [22] Bùi Đức Lũng và Lê Hồng Mận (1999), Thức ăn nuôi dưỡng gia cầm,