Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,431,756
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

68

Cây công nghiệp và cây thuốc

Nguyễn Mạnh Tuấn(1), Hoàng Văn Hưng, Đỗ Thị Hiền, Đỗ Bích Duệ, Phạm Thị Phương Lan

Xác định hàm lượng polysacc-haride, phenolic và hoạt tính chống ôxy hóa của cao chiết hệ sợi chủng nấm Thượng Hoàng Tropicoporus linteus NTH-PL3

Determination of polysacc-haride and phenolic contents and antioxidant activity of the crude extract f-rom mycelial biomass of strain Tropicoporus linteus NTH-PL3

Khoa học & công nghệ Việt Nam

2023

08B

5 - 10

1859-4794

Nấm Thượng Hoàng (Tropicoporus hay Phellinus) là một trong các loại nấm dược liệu quý và được chứng minh có vai trò quan trọng trong việc hỗ trợ sức khỏe. Những nghiên cứu về nấm Thượng Hoàng mới chỉ được triển khai ở nước ta trong khoảng 10 năm trở lại đây nên nguồn dữ liệu khoa học về nguồn nấm này chưa thực sự phong phú. Nghiên cứu này được triển khai nhằm bổ sung dữ liệu về định danh phân tử chủng nấm NTH-PL3 được thu thập trong tự nhiên và xác định các hoạt chất sinh học, cũng như khả năng chống ôxy hóa của cao chiết tổng số từ hệ sợi chủng nấm Thượng Hoàng. Kết quả phân tích trình tự gen ITS của rDNA cho thấy, chủng nấm NTH-PL3 thuộc loài Tropicoporus linteus với độ tương đồng cao nhất về trình tự ITS là 99,87%. Hiệu suất thu cao chiết tổng số từ hệ sợi bằng methanol 75% đạt 29,75±3,84%. Trong cao chiết hệ sợi nấm chứa polysacc-haride với hàm lượng 23,72±1,34 mg glucose/g và 18,54±1,87 mg axit gallic/g đối với phenolic. Giá trị EC50 đối với khả năng bắt gốc tự do DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) và tạo phức chất với sắt của cao chiết từ hệ sợi nấm Thượng Hoàng đạt lần lượt là 268,54±3,89 và 411,65±10,87 µg/ml.

Tropicoporus (synonym Phellinus) mushroom is one of the precious medicinal mushrooms and has been proven to play a significant role in supporting health. However, studies on the Tropicoporus mushroom have only been carried out in our country within the last ten years, so the scientific data on this mushroom source is not really rich. This study aimed to add research data on molecular identification of strain NTH-PL3 collected in nature and determination of bioactive compounds, as well as antioxidant activity of the total extract f-rom mycelium of Tropicoporus. Results of rDNA ITS sequence analysis showed that strain NTH-PL3 belongs to Tropicoporus linteus species with the highest similarity in ITS sequence of 99.87%. The total yield of bioactive compounds extracted f-rom the mycelium using 75% methanol was 29.75±3.84%. In the crude bioactive extract, total polysacc-haride content was 23.72±1.34 mg glucose/g and 18.54±1.87 mg gallic acid/g for phenolic. EC50 values for 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging and ferrous ion chelating ability of total crude bioactive extract f-rom mycelium of Tropicoporus were 268.54±3.89 and 411.65±10.87 µg/ml, respectively.

TTKHCNQG, CVv 8

  • [1] I. Gulcin; S.H. Alwasel (2022), Metal ions, metal chelators and metal chelating assay as antioxidant method.,Processes, 10(1), DOI: 10.3390/pr10010132.
  • [2] H. Ye; Y. Shou; X. Liu (2019), Recent advances on reactive oxygen species-responsive delivery and diagnosis system.,Biomacromolecules, 20(7), pp.2441-2463, DOI: 10.1021/acs.biomac.9b00628.
  • [3] Nguyễn Xuân Duy; Đặng Quang Quốc (2016), Hoạt tính chống ôxy hóa và ức chế enzym tyrosinase của nấm Linh chi Thượng Hoàng (Phellinus linteus) ở Việt Nam.,Tạp chí Dược học, 56(3), tr.38-41.
  • [4] R. Prasad; V.K. Varshney; N.S.K. Harsh; M. Kuma (2015), Antioxidant capacity and total phenolics content of the fruiting bodies and submerged cultured mycelia of sixteen higher Basidiomycetes mushrooms f-rom India.,Int. J. Med. Mushrooms, 17(10), pp.933-941, DOI: 10.1615/ intjmedmushrooms.v17.i10.30.
  • [5] F. Bach; A.A. Ferreira Zielinski; C.V. Helm (2019), Bio compounds of edible mushrooms: In vitro antioxidant and antimicrobial activities.,LWT - Food Science and Technology, 107, pp.214-220, DOI: 10.1016/j.lwt.2019.03.017.
  • [6] M. Friedman (2016), Mushroom polysacc-harides: Chemistry and antiobesity, antidiabetes, anticancer, and antibiotic properties in cells, rodents, and humans.,Foods, 5(4), DOI: 10.3390/foods5040080.
  • [7] Z. Wang; C. Wang; Y. Quan (2014), Extraction of polysacc-harides f-rom Phellinus nigricans mycelia and their antioxidant activities in vitro.,Carbohydr. Polym., 99, pp.110-115, DOI: 10.1016/j.carbpol.2013.08.073.
  • [8] C. Sánchez (2017), Reactive oxygen species and antioxidant properties f-rom mushrooms.,Synth. Syst. Biotechnol., 2(1), pp.13-22, DOI: 10.3390/molecules201019489.
  • [9] M. Kozarski; A. Klaus; D. Jakovljevic (2015), Antioxidants of edible mushrooms.,Molecules, 20(10), pp.19489-19525, DOI: 10.3390/ molecules201019489.
  • [10] S.P. Felter; X. Zhang; C. Thompson (2021), Butylated hydroxyanisole: Carcinogenic food additive to be avoided or harmless antioxidant important to protect food supply?.,Regul. Toxicol. Pharmacol., 121, DOI: 10.1016/j.yrtph.2021.104887.
  • [11] A.A. Botterweck; H. Verhagen; R.A. Goldbohm (2000), Intake of butylated hydroxyanisole and butylated hydroxytoluene and stomach cancer risk: Results f-rom analyses in the Netherlands Cohort Study.,Food Chem. Toxicol., 38(7), pp.599-605, DOI: 10.1016/s0278-6915(00)00042-9.
  • [12] L.W. Zhou; J. Vlasák; C. Decock (2016), Global diversity and taxonomy of the Inonotus linteus complex (Hymenochaetales, Basidiomycota): Sanghuangporus gen. nov., Tropicoporus excentrodendri and T. guanacastensis gen. et spp. nov., and 17 new combinations.,Fungal Diversity, 77, pp.335-347, DOI: 10.1007/s13225-015-0335-8.
  • [13] A.R. Teixeira (1992), New combinations and new names in the Polyporaceae.,Revista Brasileira De Botanica, 15(2), pp.125-127.
  • [14] S.C. Teng (1963), Fungi of China.,Science Press
  • [15] M. Thines; P.W. Crous; M.C. Aime (2018), Ten reasons why a sequence-based nomenclature is not useful for fungi anytime soon.,IMA Fungus, 9(1), pp.177-183, DOI: 10.5598/imafungus.2018.09.01.11.
  • [16] A.M. Romanelli; J. Fu; M.L. Herrera; B.L. Wickes (2014), A universal DNA extraction and PCR amplification method for fungal rDNA sequence-based identification.,Mycoses, 57(10), pp.612-622, DOI: 10.1111/ myc.12208.
  • [17] A.A. Soares; C.G.M.D. Souza; F.M. Daniel (2009), Antioxidant activity and total phenolic content of Agaricus brasiliensis (Agaricus blazei Murril) in two stages of maturity.,Food Chem., 112(4), pp.775-781, DOI: 10.1016/j.jfda.2013.11.001.
  • [18] Q.D. Do; A.E. Angkawijaya; P.L.T. Nguyen (2014), Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica.,J. Food Drug Anal., 22(3), pp.296-302, DOI: 10.1016/j.jfda.2013.11.001.
  • [19] M. Dubois; K.A. Giles; J.K. Hamilton (1956), Colorimetric method for determination of sugars and related substances.,Anal. Chem., 28(3), pp.350-356, DOI: 10.1021/ac60111a017.
  • [20] S. Kumar; G. Stecher; K. Tamura (2016), MEGA7: Molecular evolutionary genetics analysis version 7.0 for bigger datasets.,Mol. Biol. Evol., 33(7), pp.1870-1874, DOI: 10.1093/molbev/msw054.
  • [21] T. White; T. Bruns; S. Lee; J. Taylor (1990), Amplification and direct sequencing of fungal ribosomal RNA genes for phylogenetics.,PCR Protocols, 18(1), pp.315-322, DOI: 10.1016/B978-0-12-372180-8.50042-1.
  • [22] H.W. Kang; D.S. Part; Y.J. Part (2002), PCR based detection of Phellinus linteus using specific primers generated f-rom universal rice primer (URP) derived PCR polymorphic band.,Mycobiology, 30(4), pp.202-207.
  • [23] Hoàng Văn Hưng; Đỗ Bích Duệ; Đỗ Thị Hiền; Nguyễn Mạnh Tuấn (2022), Đặc điểm hình thái và nuôi cấy nấm Thượng Hoàng (Phellinus spp.) thu thập tại các tỉnh miền núi phía Bắc, Việt Nam.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ, Đại học Thái Nguyên, 227(5), tr.171-177.
  • [24] N.T. Thanh; N.N. Tuan; P.C. Kuo (2018), Chemical constituents f-rom the fruiting bodies of Phellinus igniarius.,Nat. Prod. Res., 32(20), pp.2392-2397, DOI: 10.1080/14786419.2017.1413572.
  • [25] Trần Thị Văn Thi; Lê Lâm Sơn; Lê Trung Hiếu; Trần Văn Khoa (2016), Nghiên cứu hoạt tính kháng ôxy hóa của nấm Thượng Hoàng (Phellinus linteus (Berk. Et Curt.) Teng) trồng tại Việt Nam.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ, Đại học Huế, 6(1), tr.107-116.
  • [26] Nguyễn Văn Giang; Nguyễn Thị Bích Thùy; Vũ Thị Khánh Linh (2021), Ảnh hưởng của điều kiện nuôi cấy đến sinh trưởng hệ sợi của nấm Phellinus linteus.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam, 63(2), tr.39-43.
  • [27] Trần Thị Hiền; Trần Văn Tuấn; Nguyễn Thị Lý (2020), Ảnh hưởng của một số điều kiện môi trường đến sự phát triển sinh khối nấm Thượng Hoàng (Phellinus linteus).,Tạp chí Công Thương, 42, tr.20-23.
  • [28] Trần Thị Lụa; Vũ Văn Hạnh (2017), Nghiên cứu điều kiện nhân sinh khối nấm Thượng Hoàng (Phellinus baumi).,Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 8(81), tr.106-108.
  • [29] Phạm Quang Thu (2016), Đặc điểm sinh học của nấm Thượng Hoàng (Phellinus linteus) trong nuôi cấy thuần khiết.,Tạp chí Khoa học Lâm nghiệp, 1, tr.4231-4237.
  • [30] D.J. Choi; S. Cho; J.Y. Seo (2016), Neuroprotective effects of the Phellinus linteus ethyl acetate extract against H2O2-induced apoptotic cell death of SKN-MC cells.,Nutr. Res., 36(1), pp.31-43, DOI: 10.1016/j. nutres.2015.11.005.
  • [31] S.C. Huang; P.W. Wang; P.C. Kuo (2018), Hepatoprotective principles and other chemical constituents f-rom the mycelium of Phellinus linteus.,Molecules, 23(7), DOI: 10.3390/molecules23071705.
  • [32] H. Feng; S. Zhang; J.M.F. Wan (2018), Polysacc-harides extracted f-rom Phellinus linteus ameliorate high-fat high-fructose diet induced insulin resistance in mice.,Carbohydr. Polym., 200, pp.144-153, DOI: 10.1016/j.carbpol.2018.07.086.
  • [33] J.M. Hur; C.H. Yang; S.H. Han (2004), Antibacterial effect of Phellinus linteus against methicillin-resistant Staphylococcus aureus.,Fitoterapia, 75(6), pp.603-605, DOI: 10.1016/j.fitote.2004.06.005.
  • [34] P. Suabjakyong; K. Nishimura; T. Toida; L.J.L.D.V. Griensven (2015), Structural c-haracterization and immunomodulatory effects of polysacc-harides f-rom Phellinus linteus and Phellinus igniarius on the IL-6/IL-10 cytokine balance of the mouse macrophage cell lines (RAW 264.7).,Food Funct., 6(8), pp.2834-2844, DOI: 10.1039/c5fo00491h.
  • [35] L.Y. Yang; S.C. Shen; K.T. Cheng (2014), Hispolon inhibition of inflammatory apoptosis through reduction of iNOS/NO production via HO-1 induction in macrophages.,J. Ethnopharmacol., 156, pp.61-72, DOI: 10.1016/j.jep.2014.07.054.
  • [36] S. Konno; K. Chu; N. Feuer (2015), Potent anticancer effects of bioactive mushroom extracts (Phellinus linteus) on a variety of human cancer cells.,J. Clin. Med. Res., 7(2), pp.76-82, DOI: 10.14740/ jocmr1996w.
  • [37] Y. Lee; W.M. Lee; J.Y. Kim (2008), Src kinase-targeted anti-inflammatory activity of davallialactone f-rom Inonotus xeranticus in lipopolysacc-haride-activated RAW264.7 cells.,Br. J. Pharmacol., 154(4), pp.852-863, DOI: 10.1038/bjp.2008.136.
  • [38] T. Ikekawa; M. Nakanishi; N. Uehara (1968), Antitumor action of some basidiomycetes, esspecially Phellinus linteus.,GANN Japanese Journal of Cancer Research, 59(2), pp.155-157.
  • [39] G.J. Min; H.W. Kang (2021), Artificial cultivation c-haracteristics and bioactive effects of novel Tropicoporus linteus (Syn. Phellinus linteus) strains HN00K9 and HN6036 in Korea.,Mycobiology, 49(2), pp.161-172, DOI: 10.1080/12298093.2021.1892568.
  • [40] W. Chen; H. Tan; Q. Liu (2019), A review: The bioactivities and pharmacological applications of Phellinus linteus.,Molecules, 24(10), DOI: 10.3390/molecules24101888.