Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,687,213
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thổ nhưỡng học

Đỗ Thị Xuân(1), Trần Sỹ Nam, Nguyễn Hữu Chiếm, Nguyễn Quốc Khương, Phạm Thị Hải Nghi

Ảnh hưởng của biochar và kỹ thuật quản lý nước lên một số đặc tính hóa học và sinh học đất cuối vụ lúa tại quận Bình Thủy-thành phố Cần Thơ

Effects of biochar amnedments and water managment regimes on some soil chemical and biological characteristics in paddy soil at Binh Thuy district, Can Tho city

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2021

CĐMT

67-78

1859-2333

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng của biochar và kỹ thuật quản lý nước lên một số đặc tính hóa học và sinh học đất cũng như năng suất lúa vụ Đông Xuân sớm 2019 – 2020 tại Bình Thủy, Cần Thơ. Thí nghiệm đồng ruộng được bố trí khối hoàn toàn ngẫu nhiên với tổng cộng 6 nghiệm thức (n=3) từ hai nhân tố bao gồm loại biochar và kỹ thuật quản lý nước. Kết quả phân tích cho thấy bổ sung biochar hoặc quản lý nước tưới và sự kết hợp của biochar và quản lý nước giúp gia tăng giá trị pH đất, tăng hàm lượng chất hữu cơ trong đất, giảm EC, ảnh hưởng sự hiện diện của nấm rễ nội cộng sinh (AM) và mật số vi khuẩn khòa tan lân. Mật số vi khuẩn tổng số, mật số nấm tổng số, nhóm vi khuẩn cố định đạm, vi khuẩn phân hủy cellulose và năng suất lúa ở các nghiệm thức chưa thể hiện sự khác biệt so với nghiệm thức đối chứng không bổ sung biochar cũng như trong kỹ thuật quản lý nước

The aim of this study was to investigate effects of biochar and water management on some soil chemical and biological parameters as well as rice yields grown on the early winter-spring crop in 2019-2020 at Binh Thuy district, Can Tho city. The field experiment was set up as a randomized complete block (RCB) design with a total of six treatments (n=3) from two factors including biochar kinds/types and water management regimes. Results showed that biochar amendments as well as water management regimes increased soil pH, organic matter content in soil (%C) and decreased EC parameters significantly in comparison to those of the control treatment. Presence of arbuscular mycorrhizal fungal community as well as the density of phosphorus solubilizing bacteria were affected by either biochar amendments or/and water management regimes. The density of the total bacteria, total fungi, free nitrogen-fixing bacteria, cellulolytic bacteria, and rice yield were not affected by these factors in this study.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Woolf, D., Amonette, J. E., Street-Perrott, F. A., Lehmann, J., & Joseph, S. (2010), Sustainable bioc-har to mitigate global climate change,Nature communications, 1(1), 1-9
  • [2] Warnock, D. D., Lehmann, J., Kuyper, T. W., & Rillig, M. C. (2007), Mycorrhizal responses to bioc-har in soil–concepts and mechanisms,Plant and Soil, 300(1), 9-20
  • [3] Wang, X. X., Wang, X., Sun, Y., Cheng, Y., Liu, S., Chen, X., ... & Kuyper, T. W. (2018), Arbuscular mycorrhizal fungi negatively affect nitrogen acquisition and grain yield of maize in a N deficient soil,Frontiers in Microbiology, 9, 418
  • [4] Vũ Văn Long, Châu Minh Khôi, Nguyễn Minh Đông & Nguyễn Văn Quí (2016), Ảnh hưởng của kỹ thuật tưới ngập – khô xen kẽ đến một số tính chất hoá học đất và năng suất lúa trên nền đất nhiễm mặn tại huyện Hoà Bình, tỉnh Bạc Liêu,Tạp chí Khoa học Đất, 47, 26 -31
  • [5] Vallino, M., Greppi, D., Novero, M., Bonfante, P., & Lupotto, E. (2009), Rice root colonisation by mycorrhizal and endophytic fungi in aerobic soil,Annals of Applied Biology, 154(2), 195-204
  • [6] Ulrich, A., Klimke, G., & Wirth, S. (2008), Diversity and activity of cellulose-decomposing bacteria, isolated f-rom a sandy and a loamy soil after long-term manure application,Microbial ecology, 55(3), 512-522
  • [7] Trần Sỹ Nam, Hồ Minh Nhựt, Nguyễn Ngọc Bảo Trâm, Huỳnh Văn Thảo, Đỗ Thị Xuân & Nguyễn Hữu Chiếm (2020), Ảnh hưởng của hai loại bioc-har trấu đến sự phát thải khí CH4 và NO2 từ đất phù sa trong điều kiện phòng thí nghiệm,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 56(Số chuyên đề: Khoa học đất), 109-118
  • [8] Tan, Z., Lin, C. S., Ji, X., & Rainey, T. J. (2017), Returning bioc-har to fields: A review,Applied Soil Ecology, 116, 1-11
  • [9] Sohi, S., Lopez-Capel, E., Krull, E., & Bol, R. (2009), Bioc-har, climate change and soil: A review to guide future research,CSIRO Land and Water Science Report, 5(09), 17-31
  • [10] Smith, S.E., and Read, D.J. (2008), Mycorrhizal symbiosis,Academic Press, San Diego
  • [11] Sahu, A., Bhattac-harjya, S., Mandal, A., Thakur, J. K., Atoliya, N., Sahu, N., ... & Patra, A. K. (2018), Microbes: a sustainable approach for enhancing nutrient availability in agricultural soils,In Role of Rhizospheric microbes in soil (pp. 47-75). Springer, Singapore
  • [12] Rejesus, R. M., Palis, F. G., Rodriguez, D. G. P., Lampayan, R. M., & Bouman, B. A. (2011), Impact of the al-ternate wetting and drying (AWD) water-saving irrigation technique: evidence f-rom rice producers in the Philippines,Food Policy, 36(2), 280-288.
  • [13] Phong, V.T., Dao, N.T.A., Hoa, N.M. (2017), Effects of nitrogen fertilizer types and al-ternate wetting and drying irrigation on rice yield and nitrous oxide emission in rice cultivation,Can Tho University Journal of Science, 6, 38-46. DOI: 10.22144/ctu.jen.2017.025)
  • [14] Phạm Thị Hải Nghi, Lê Thị Yến Phi, Trang Thị Hồng Đoan, Diệp Quỳnh Uyên, Nguyễn Phúc Tuyên & Đỗ Thị Xuân (2020), Khảo sát ảnh hưởng của một số tính chất hóa học đất lên sự hiện diện của nấm rễ nội cộng sinh trong đất trồng lúa tại tỉnh Hậu Giang,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 56(Số chuyên đề Khoa học đất), 24-31
  • [15] Peng, X. Y. L. L., Ye, L. L., Wang, C. H., Zhou, H., & Sun, B. (2011), Temperature-and durationdependent rice straw-derived bioc-har: C-haracteristics and its effects on soil properties of an Ultisol in southern China,Soil and Tillage Research, 112(2), 159-166
  • [16] Park, M., Kim, C., Yang, J., Lee, H., Shin, W., Kim, S., & Sa, T. (2005), Isolation and c-haracterization of diazotrophic growth promoting bacteria f-rom rhizosphere of agricultural crops of Korea,Microbiological Research, 160(2), 127-133
  • [17] Pandey, A., Vu, D. Q., Bui, T. P. L., Mai, T. L. A., Jensen, L. S., & de Neergaard, A. (2014), Organic matter and water management strategies to reduce methane and nitrous oxide emissions f-rom rice paddies in Vietnam,Agriculture, Ecosystems & Environment, 196, 137-146
  • [18] Oliver, V., Cochrane, N., Magnusson, J., Brachi, E., Monaco, S., Volante, A., & Teh, Y. A. (2019), Effects of water management and cultivar on carbon dynamics, plant productivity and biomass allocation in European rice systems,Science of the Total Environment, 685, 1139-1151
  • [19] Nguyen, B. T., Trinh, N. N., & Bach, Q. V. (2020), Methane emissions and associated microbial activities f-rom paddy salt-affected soil as influenced by bioc-har and cow manure addition,Applied Soil Ecology, 152, 103531
  • [20] Nguyễn Quốc Khương, Nguyễn Minh Đông & Lê Tấn Lợi (2013), Ảnh hưởng của biện pháp tưới lên hiệu quả sử dụng phân đạm, năng suất lúa trên đất phù sa và đất phèn ở Đồng bằng sông Cửu Long,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 26, 255 - 261
  • [21] Nguyễn Ngọc Bảo Trâm (2020), Ảnh hưởng của bổ sung than trấu, than tràm trong điều kiện quản lý nước theo phương pháp truyền thống đến phát thải CH₄, N₂O và năng suất vụ Xuân Hè tại Bình Thuỷ-TP. Cần Thơ,Luận văn tốt nghiệp Cao học. Chuyên ngành Khoa học môi trường. Trường Đại học Cần Thơ
  • [22] Moyano, F. E., Manzoni, S., & Chenu, C. (2013), Responses of soil heterotrophic respiration to moisture availability: An exploration of processes and models,Soil Biology and Biochemistry, 59, 72-85
  • [23] Matsubara, Y., Hasegawa, N., & Fukui, H. (2002), Incidence of Fusarium root rot in asparagus seedlings infected with arbuscular mycorrhizal fungus as affected by several soil amendments,Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 71(3), 370-374
  • [24] Liu, Y., Yang, M., Wu, Y., Wang, H., Chen, Y., & Wu, W. (2011), Reducing CH 4 and CO 2 emissions f-rom waterlogged paddy soil with bioc-har,Journal of Soils and Sediments, 11(6), 930-939
  • [25] Liang, J., Yang, Z., Tang, L., Zeng, G., Yu, M., Li, X., ... & Luo, Y. (2017), Changes in heavy metal mobility and availability f-rom contaminated wetland soil remediated with combined bioc-harcompost,Chemosphere, 181, 281-288
  • [26] Lehmann, J., Gaunt, J., & Rondon, M. (2006), Bioc-har sequestration in terrestrial ecosystems–a review,Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change, 11(2), 403-427
  • [27] Lehmann, J., da Silva, J. P., Steiner, C., Nehls, T., Zech, W., & Glaser, B. (2003), Nutrient availability and leaching in an archaeological Anthrosol and a Ferralsol of the Central Amazon basin: fertilizer, manure and c-harcoal amendments,Plant and Soil, 249(2), 343-357
  • [28] Lê Văn Căn (1978), Giáo trình nông hóa và thổ nhưỡng,
  • [29] Keith, A., Singh, B., & Singh, B. P. (2011), Interactive priming of bioc-har and labile organic matter mineralization in a smectite-rich soil,Environmental Science & Technology, 45(22), 9611-9618
  • [30] Ishii, T., & Kadoya, K. (1994), Effects of c-harcoal as a soil conditioner on citrus growth and vesiculararbuscular mycorrhizal development,Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 63(3), 529-535
  • [31] Hồ Minh Nhựt (2020), Ảnh hưởng của bổ sung than trấu, than tràm kết hợp quản lý nước ngập khô luân phiên đến phát thải khí CH4, N2O và năng suất lúa vụ xuân hè ở Bình Thủy-TP. Cần Thơ,Luận văn cao học. Trường Đại học Cần Thơ
  • [32] Hill, G. T., Mitkowski, N. A., Aldrich-Wolfe, L., Emele, L. R., Jurkonie, D. D., Ficke, A., ... & Nelson, E. B. (2000), Methods for assessing the composition and diversity of soil microbial communities,Applied Soil Ecology, 15(1), 25-36
  • [33] Gundale, M. J., & DeLuca, T. H. (2006), Temperature and source material influence ecological attributes of ponderosa pine and Douglas-fir c-harcoal,Forest Ecology and Management, 231(1-3), 86-93
  • [34] Gul, S., Whalen, J. K., Thomas, B. W., Sachdeva, V., & Deng, H. (2015), Physico-chemical properties and microbial responses in bioc-haramended soils: mechanisms and future directions,Agriculture, Ecosystems & Environment, 206, 46-59
  • [35] Gordon, H., Haygarth, P. M., & Bardgett, R. D. (2008), Drying and rewetting effects on soil microbial community composition and nutrient leaching,Soil Biology and Biochemistry, 40(2), 302-311
  • [36] Glaser, B. (2007), Prehistorically modified soils of central Amazonia: a model for sustainable agriculture in the twenty-first century,Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 362(1478), 187-196
  • [37] Franchini, J. C., Crispino, C. C., Souza, R. A., Torres, E., & Hungria, M. (2007), Microbiological parameters as indicators of soil quality under various soil management and crop rotation systems in southern Brazil,Soil and Tillage Research, 92(1-2), 18-29
  • [38] Eswaran, H. (1985), Physical and chemical soil condition. Soil physical and rice,International rice research institute Losbanos, Languna Philippine. p. 42
  • [39] Dong, N. M., Brandt, K. K., Sørensen, J., Hung, N. N., Van Hach, C., Tan, P. S., & Dalsgaard, T. (2012), Effects of al-ternating wetting and drying versus continuous flooding on fertilizer nitrogen fate in rice fields in the Mekong Delta, Vietnam,Soil Biology and Biochemistry, 47, 166-174
  • [40] Đỗ Thị Xuân, Bùi Thị Minh Diệu, Nguyễn Phạm Anh Thi, Phan Thị Thùy Trang, Phan Thị Kim Ba, Nguyễn Phúc Tuyên & Cao Thị Mỹ Tiên (2019), Sử dụng vật liệu hữu cơ cải thiện dinh dưỡng và đặc tính sinh học đất nhiễm mặn trồng lúa tại huyện trần đề, tỉnh Sóc Trăng,Tạp chí Khoa học Đất, 56, 35-38
  • [41] DeLuca, T. H., MacKenzie, M. D., Gundale, M. J., & Holben, W. E. (2006), Wildfire‐produced c-harcoal directly influences nitrogen cycling in ponderosa pine forests,Soil Science Society of America Journal, 70(2), 448-453
  • [42] Curaqueo, G., Meier, S., Khan, N., Cea, M., & Navia, R. (2014), Use of bioc-har on two volcanic soils: effects on soil properties and barley yield,Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 14(4), 911-924
  • [43] Clark, F.E. (1965), Agar-plate method for total microbial count,C.A. Black, Evans, D.D., White, J.L., Ensminger, L.E. and Clark, F.E. (Eds). Methods of soil analysis, Part 2. Chemical and microbiological properties. American Society of Agronomy, Madison, 1460–1466
  • [44] Chapagain, T., & Yamaji, E. (2010), The effects of irrigation method, age of seedling and spacing on crop performance, productivity and water-wise rice production in Japan,Paddy and Water Environment, 8(1), 81-90
  • [45] Cabangon, R., Lampayan, R., Bouman, B., & To, P. T. (2012), Water saving technologies for rice production in the Asian region,Extension BulletinFood & Fertilizer Technology Center, (648)
  • [46] Bernaola, L., Cange, G., Way, M. O., Gore, J., Hardke, J., & Stout, M. (2018), Natural colonization of rice by arbuscular mycorrhizal fungi in different production areas,Rice Science, 25(3), 169-174
  • [47] Anderson, C. R., Hamonts, K., Clough, T. J., & Condron, L. M. (2014), Bioc-har does not affect soil N-transformations or microbial community structure under ruminant urine patches but does al-ter relative proportions of nitrogen cycling bacteria,Agriculture, Ecosystems & Environment, 191, 63-72
  • [48] Alori, E. T., & Babalola, O. O. (2018), Microbial inoculants for improving crop quality and human health in Africa,Frontiers in Microbiology, 9, 2213