



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Công nghệ gen; nhân dòng vật nuôi;
Lê Thị Hồng Trang, Chu Hoàng Mậu, Nguyễn Hữu Quân(1)
Chuyển gen glycine max chalcone isomerase 1A vào cây thuốc lá thông qua vi khuẩn agrobacterium tumefaciens: Một mô hình cho tăng cường biểu hiện gen GmCHI1A ở cây đậu tương
Agrobacterium-mediated transformation with glycine max chalcone isomerase 1A gene in tobacco: A model for overexpression of GmCHI1A gene in soybean plants
Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên
2019
14
195-200
1859-2171
TTKHCNQG, CTv 178
- [1] T.N.T. Vu; T.H.T. Le; P.H. Hoang; D.T. Sy; T.H.T. Vu; H.M. Chu (2018), Overexpression of the Glycine max chalcone isomerase (GmCHI) gene in transgenic Talinum paniculatum plants,Turk. J. Bot., 42, pp. 551-558, doi:10.3906/bot-1801-22, 2018
- [2] Dao Xuan Tan; Ho Manh Tuong; Vu Thi Thu Thuy; Le Van Son; Chu Hoang Mau (2015), Cloning and Overexpression of GmDREB2 Gene f-rom a Vietnamese Drought-resistant Soybean Variety,Braz. Arch. Biol. Technol., 58(5), pp. 651-657, 2015
- [3] Nguyễn Thu Hiền (2014), Nghiên cứu chuyển gen mã hóa protein bề mặt của virus H5N1 vào cây đậu tương phục vụ sản xuất vaccine thực vật,Luận án tiến sĩ sinh học, Đại học Thái Nguyên
- [4] Lo Thi Mai Thu; Vi Thi Xuan Thuy; Le Hoang Duc; Le Van Son; Chu Hoang Ha; Chu Hoang Mau (2016), RNAi-mediated resistance to SMV and BYMV in transgenic tobacco,Crop Breeding and Applied Biotechnology, 16, pp. 213-218, 2016
- [5] Thanh Son LO; Hoang Duc LE; Vu Thanh Thanh NGUYEN; Hoang Ha CHU; Van Son LE; Hoang Mau CHU, (2015), Overexpression of a soybean expansin gene, GmEXP1, improvesdrought tolerance in transgenic tobacco,Turk. J. Bot., 39, pp. 988-995, 2015
- [6] Nguyễn Thị Thúy Hường (2011), Phân lập, tạo đột biến điểm ở gen P5CS liên quan đến tính chịu hạn và thử nghiệm chuyển vào cây đậu tương Việt Nam,Luận án tiến sĩ sinh học, Đại học Thái Nguyên, 2011
- [7] D. Tepfer (2017), DNA Transfer to Plants by Agrobacterium rhizogenes: A Model for Genetic Communication Between Species and Biospheres,Transgenesis and Secondary Metabolism, pp. 3-43
- [8] C. Chang; L. John; Bowman, M. Elliot; Meyerowitz (2016), Field Guide to Plant Model Systems,, Cell, 167(2), pp. 325-339
- [9] M. A. Saghai-Maroof; K. M. Soliman; R. A. Jorgensen; R.W. Allard (1984), Ribosomal DNA spacerlength polymorphisms in barley: Mendelian inheritance, chromosomal location, and population dynamics,Proc Natl Acad Sci USA, 81, pp. 8014-8018, doi: 10.1073/pnas.81.24.8014, 1984
- [10] J. E. Topping (1998), Tobacco transformation,Methods Mol. Biol., 81, pp. 365-372
- [11] R. G. Thumballi; P. Suprasanna; P. S. Rao; A. B. Vishwas (2004), Tobacco (Nicotiana tabacum L.) - A model system for tissue culture interventions and genetic engineering,Indian Journal of Biotechnology, 3(2), pp.171-184, 2004
- [12] T. H. T. Le; T. M. Ho; H. P. Hoang; S. V. Le; M. H. Chu (2016), Glycine max mRNA for chalcone isomerase RNA (chalcone isomerase (CHI) gene), cultivar DT26,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/LT594994.1
- [13] W. Lim; J. Li (2016), Co-expression of onion chalcone isomerase in Del/Ros1-expressing tomato enhances anthocyanin and flavonol production,Plant Cell Tiss Organ Cult, 128 (1), pp. 113-124, 2016
- [14] K. A. Fatemeh; B. Abdolreza; M. Nasrin (2016), Analysis of chalcone synthase and chalcone isomerase gene expression in pigment production pathway at different flower colors of Petunia Hybrida,J. Cell. Mol. Res., 8(1), pp. 8-14, 2016
- [15] S. Kim; R. Jones; K. Yoo; L. Pike (2004), Gold color in onions (Allium cepa): a natural mutation of the chalcone isomerase gene resulting in a premature stop codon,Mol. Genet Genomics, 272, pp. 411-419, 2004
- [16] Y. Oliver; M. G. Brian (2005), Metabolic engineering of isoflavone biosynthesis,Advances in Agronomy, 86, pp. 147-190
- [17] L. N. Prasad; N. P. Shah (2011), Conversion of isoflavone glycoside to aglycones in soy protein isolate (SPI) using crude enzyme extracted f-rom Bifdobacterium animalis Bb12 and Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus ATCC 11842,International Food Research Journal, 19 (2), pp. 433-439, 2011
- [18] T, Izumi; M. K. Piskula; S. Osawa; A. Obata; K. Tobe; M. Saito; S. Kataoka; Y. Kubota; M. Kikuchi (2000), Soy isoflavone aglucones are absorbed faster and in higher amounts than theirs glycosides in humans,J. Nutr., 130, pp. 1695-1699
- [19] C. Tsukamoto; M.A. Nawaz; A. Kurosaka; B. Le; J. D. Lee; E. Son; S. H. Yang; C. Kurt; S. Baloch; G. Chung (2018), Isoflavone profile diversity in Korean wild soybeans (Glycine soja Sieb. & Zucc.),Turk. J. Agric. F. 42, pp. 248-261, 2018