



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Công nghệ gen; nhân dòng vật nuôi;
Đỗ Thị Thanh Hương, Lê Thanh Đăng, Nguyễn Tính Em, Nguyễn Thị Kim Hà(1), Nguyễn Thanh Phương(2)
Ảnh hưởng của nhiệt độ lên hoạt tính Enzym tiêu hóa, tăng trưởng và tỷ lệ sống của cua biển (Scylla paramamosain) giai đoạn giống
Khoa học (ĐH Cần Thơ)
2020
CĐ1
1-10
1859-2333
TTKHCNQG, CVv 403
- [1] Zeng, C. and Li, S. (1992), Effects of temperature on survival and development of the larvae of Scylla serrata,Shuichan xuebao. 16 (3): 213-221
- [2] Worthington, T.M. and Manual, W.E. (1982), Enzymes and related biochemicals. Biochemical Products Division,Worthington Diagnostic System Freehold. NJ
- [3] Van-Wormhoudt, V. and Humbert, B. (1994), Crustacean farming: the Biologocal basis,In: Branable, G. (Ed.). Aquaculture: Biology and Ecology of cultured species Ellis Horwood press. 176-223
- [4] Tseng, H.C., Grendell, J.H. and Rothman, S.S. (1982), Food, duodenal extracts, and enzyme secretion by the pancreas,American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. 243(4): G304-G312
- [5] Trần Thục, Nguyễn Văn Thắng, Huỳnh Thị Lan Hương, Mai Văn Khiêm, Nguyễn Xuân Hiển, Doãn Hà Phong (2016), Kịch bản biến đổi khí hậu và nước biển dâng cho Việt Nam,
- [6] Tran Ngoc Hai, Le Quoc Viet, Lam Tam Nguyen and Patrick Sorgeloos (2017), Advances in research and development of mud crab (Scylla paramamosan) seed production in Mekong Dalta, Vietnam,In: C.I. Hendry (Ed) Larvi – Fish & Shellfish Larviculture Symposium 2017 – Book of abstract and short communication Ghent University
- [7] Trần Ngọc Hải và Nguyễn Thanh Phương (2009), Hiện trạng kỹ thuật và hiệu quả kinh tế của các trại sản xuất giống cua biển Đồng bằng sông Cửu Long,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 12: 279-288
- [8] (2018), Tình hình kinh tế- xã hội 2018,theo https://www.gso.gov.vn/default.aspx?tabid=621 &ItemID=19037. Truy cập ngày 13/10/2019
- [9] Tian, X., Dong, S. and Wang, F. (2004), Effects of different temperatures on the growth and energy budget of Chinese shrimp, Fenneropenaeus chinensis. Ying yong sheng tai xue bao,The journal of applied ecology. 15(4):678-682
- [10] Tavares, C.P.D.S., Silva, U.A.T., Pereira, L.A. and Ostrensky, A. (2018), Systems and techniques used in the culture of soft‐shell swimming crabs,Reviews in Aquaculture. 10(4):913-923
- [11] Skinner, D.M. (1985), Molting and regeneration,In: The Biology of Crustacea. Nineth Edition. Academic Press, NewYork: 943
- [12] Serrano, A.E. (2015), Properties of chymotrypsin-like enzyme in the mudcrab Scylla serrata, brine shrimp Artemia salina and rotifer Brachionus plicatilis,Der Pharma Chemica. 7(9):66-73
- [13] Seneriches‐Abiera, M. L., Parado‐Estepa, F., and Gonzales, G. A. (2007), Acute toxicity of nitrite to mud crab Scylla serrata (Forsskål) larvae,Aquaculture Research. 38(14): 1495- 1499
- [14] Ruscoe, I.M., Shelley, C.C. and Williams, G.R. (2004), The combined effects of temperature and salinity on growth and survival of juvenile mud crabs (Scylla serrata Forskål),Aquaculture. 238(1-4): 239-247
- [15] Phạm Thị Tuyết Ngân, Trần Thị Kiều Trang và Trương Quốc Phú (2008), Biến động mật độ vi khuẩn trong ao nuôi tôm sú (Penaeus monodon) ghép với cá rô phi đỏ ở Sóc Trăng,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số Chuyên đề Thủy sản. 1:187-194
- [16] Passano, L.M. (1960), Molting and its control,In: The Physiology of Crustacea, Vol. I (Ed. By Waterman, T.H). 473-536. Academic Press, NewYork
- [17] Nurdiani, R. and Zeng, C. (2007), Effects of temperature and salinity on the survival and development of mud crab, Scylla serrata (Forsskål), larvae,Aquaculture Research. 38(14): 1529-1538
- [18] Leffler, C.W. (1972), Some effects of temperature on the growth and metabolic rate of juvenile blue crabs, Callinectes sapidus, in the laboratory,Marine Biology. 14(2): 104-110
- [19] Lárez, M.B., Palazón-Fernández, J.L. and Bolaños, C.J. (2000), The effect of salinity and temperature on the larval development of Mithrax caribbaeus Rathbun, 1920 (Brachyura: Majidae) reared in the laboratory,Journal of Plankton Research. 22(10):1855-1869
- [20] Kuhn, A.A. (2017), Effects of Temperature on Growth and Molting in Blue Crabs (Callinectes Sapidus) and Lesser Blue Crabs (Callinectes Similis),A thesis for for the degree of Master of Science. The University of Southern Mississippi. Hattiesburg
- [21] Jackson, C. J., and Wang, Y.G. (1998), Modelling growth rate of Penaeus monodon Fabricius in intensively managed ponds: effects of temperature, pond age and stocking density,Aquaculture Research. 29(1): 27-36
- [22] (2018), Global warming of 1,5°C,Summary for Policymakers. 26 pages
- [23] Hoàng Đức Đạt (2004), Kỹ thuật nuôi cua biển,
- [24] Hill, B.J. (1974), Salinity and temperature tolerance of zoeae of the portunid crab Scylla serrata,Marine Biology. 25(1):21-24
- [25] Heasman, M.P. and Fielder, D.R. (1983), Laboratory spawning and mass rearing of the mangrove crab, Scylla serrata (Forskal), f-rom first zoea to the first crab stage,Aquaculture. 34(3-4): 303-316
- [26] Hamasaki, K. (2003), Effects of temperature on the egg incubation period, survival and developmental period of larvae of the mud crab Scylla serrata (Forskål)(Brachyura: Portunidae) reared in the laboratory,Aquaculture. 219(1- 4):561-572
- [27] Gong, J., Yu, K., Shu, L., Ye, H., Li, S. and Zeng, C. (2015), Evaluating the effects of temperature, salinity, starvation and autotomy on molting success, molting interval and expression of ecdysone receptor in early juvenile mud crabs, Scylla paramamosain,Journal of Experimental Marine Biology and Ecology. 464:11-17
- [28] (2007), Improving Penaeus monodon hatchery pratices,Manual based on experience in Idia FAO Fishery Technical Paper. No 446. 101 pages
- [29] Đỗ Văn Bước, Đỗ Thị Thanh Hương, Châu Tài Tảo, Nguyễn Thanh Phương và Ishimatsu Atsushi (2018), Ảnh hưởng của nhiệt độ cao lên tăng trưởng, tỷ lệ sống, glucose và enzyme tiêu hóa của tôm sú (Penaeus monodon Fabricius, 1798) giai đoạn Postlarvae 15 đến Juvenile,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Tập 54, Số chuyên đề: Thủy sản (2018) (1): 99-107
- [30] Đỗ Thị Thanh Hương và Nguyễn Văn Tư (2010), Một số vấn đề về sinh lý cá và giáp xác,Nhà xuất bản Nông nghiệp. 159 trang
- [31] Costlow, J.D. (1967), The effect of salinity and temperature on survival and metamorphosis of megalops of the blue crab Callinectes sapidus,Helgoländer wissenschaftliche Meeresuntersuchungen. 15(1-4): 84-97
- [32] Cossins, A. R., and Bowler, K. (1987), Temperature Biology of Animals. First edition. Chapman and Hall. London, 327 pages,
- [33] Chen, H.C. and Cheng, J.H. (1985), Studies on the larval rearing of serrated crab, Scylla serrata: I. Combined effects of salinity and temperature on the hatching, survival and growth of zoeae,J. Fish. Soc. Taiwan. 12:70–77
- [34] Buarque, D.S., Castro, P.F., Santos, F.M.S., Lemos, D., Júnior, L.B.C. and Bezerra, R.S. (2009), Digestive peptidases and proteinases in the midgut gland of the pink shrimp Farfantepenaeus paulensis (Crustacea, Decapoda, Penaeidae),Aquaculture Research. 40(7):861-870
- [35] Bradford, M.M. (1976), A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding,Analytical biochemistry. 72(1-2):248-254
- [36] Bernfeld, P. (1951), Measurement of amylase activity,Adv. Enzymol. Relat. Areas Mol. Biol, 12:385-386
- [37] Baumann, P., Baumann, L., Bang, S.S. and Woolkalis, M.J. (1980), Reevaluation of the taxonomy of Vibrio, Beneckea, and Photobacterium: Abolition of the genus Beneckea,Current Microbiology. 4(3):127-132
- [38] Anderson, I. (1993), The veterinary approach to matine prawns,In Brown L. (Ed.) Aquaculture for veterinarians: fish husbandry and medicine, Pergamon Press, Tokyo, Japan. 271-296