



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Cây lương thực và cây thực phẩm
Nguyễn Thị Lan Hoa, Trần Mạnh Cường, Nguyễn Đức Minh, Phạm Văn Dân(1), Nguyễn Thị Thu Trang, Phạm Thanh Huyền, Nguyễn Quỳnh Nga
Đánh giá đặc điểm hình thái nông học và chất lượng dinh dưỡng của giống chia VN3 (Salvia hispanica L.) tại Hà Nội
Evaluation of agro-morphological c-haracteristics and essential seed nutrition of Chia VN3 variety (Salvia hispanica L.) in Hanoi
Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
2021
10
26 - 33
1859 - 1558
Nghiên cứu này tiến hành thử nghiệm để xác định thời điểm gieo trồng thích hợp và khảo sát chất lượng dinh dưỡng cho giống chia VN3 ở Hà Nội. Kết quả nghiên cứu trong 2 vụ Thu - Đông và Đông - Xuân năm 2019 - 2020 cho thấy giống chia VN3 bắt đầu phân hoá mầm hoa khi ánh sáng ngày ngắn tại Hà Nội < 12 giờ/ngày vào trung tuần tháng 10, không phụ thuộc vào độ tuổi của cây. Năng suất hạt cá thể có thể đạt từ 6 - 23 g/cây, tuỳ thuộc vào thời điểm gieo. Năng suất cá thể cao nhất đạt 23,61 ± 1,41 g vào thời điểm gieo 15/8. Khảo sát dinh dưỡng hạt thu được ở giai đoạn gieo 15/9 cho thấy hàm lượng chất béo đạt 31,75 g/100 g, hàm lượng lượng axit béo Omega-3 đạt 20,3 g/100 g, protein chiếm 18,15 g/100 g. Giống chia VN3 ít sâu bệnh, chịu hạn tốt, phù hợp với các mô hình canh tác hữu cơ không sử dụng thuốc phòng trừ sâu bệnh và thuốc diệt cỏ ở vùng này. Kết quả này cho thấy giống chia VN3 có tiềm năng phát triển ở nước ta. Tuy nhiên, cần có những nghiên cứu sâu hơn để phát triển cây trồng giá trị này ở Hà Nội, Đồng bằng sông Hồng và các vùng khác tại Việt Nam.
This study was conducted a trial to determine the appropriate sowing time for chia VN3 variety and to evaluate essential seed nutrition in Hanoi. Experimental results during the Auturm-Winter and Winter-Spring seasons (2019- 2020) showed that chia VN3 variety has started flowering when daylight is less than 12 h in mid-October, regardless of the growth period. Individual grain yield can reach f-rom 0.6 - 2.3 g/plant depending on sowing time. The highest individual yield was 23.61 ± 1.41 g at the time of sowing on August 15. Nutrition analysis was carried out for Chia seeds at sowing time on 15th September in 2019: the total lipid content reached 31.75 g/100 g, the omega-3 fatty acid content was 20.3 g/100 g and total protein ingredient was 18.15 g/100 g. Chia VN3 variety has shown infestations of pest and diseases, good drought tolerance, and is suitable for organic farming without pesticides and herbicides. This survey results indicated that chia VN3 is potential to develop as oil seed crop in Vietnam. However, further studies are needed to develop this valuable crop in Hanoi, the Red River Delta and other regions of Vietnam.
TTKHCNQG, CVv 490
- [1] Yeboah S.; Owusu Danquah E.; Lamptey J.N.L.; Mochiah M.B.; Lamptey S.; Oteng-Darko P.; Adama I.; Appiah-Kubi Z.; Agyeman K. (2014), Influence of planting methods and density on performance of chia (Salvia hispanica) and its suitability as an oilseed plant.,Agricutural Science, 2 (4): 14-26.
- [2] (2021), Climate of Hanoi (Vietnam).,https://www.worlddata.info/asia/vietnam/climate-ha-noi.php
- [3] Samantha J. Grimes; Timothy D. Phillips; Volker Hahn; Filippo Capezzone; Simone Graeff- Hönninger (2018), Growth, Yield Performance and Quality Parameters of Three Early Flowering Chia (Salvia Hispanica L.) Genotypes Cultivated in Southwestern Germany.,Agriculture, 8: 154; doi:10.3390/agriculture8100154
- [4] Masudul Karim; Md. Ashrafuzzaman; Md. Alamgir Hossain (2015), Effect of planting time on the growth and yield of chia (Salvia hispanica L.),Asian Journal of Medical and Biological Research, 1 (3): 502-507.
- [5] Mariana G.; Hercia S.; Duarte M.; Elvira G. de M. (2019), Chia Seed (Salvia hispanica L.) as a Source of Proteins and Bioactive Peptides with Health Benefits: A Review.,Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18 (2): 480-499.
- [6] Jeena Mary; Veeranna HK; Girijesh GK; Sreedhar RV; Dhananjaya BC; Gangaprasad S. (2018), Effect of spacings and fertilizer levels on yield paramters, yield and quality of chia (Salvia hispanica L.).,Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry; SP3: 65-68.
- [7] Jamboonsri W. (2010), Improvement of new oil crops for Kenturrkey.,
- [8] Ikumi P.; Mburu M.; Njoroge D. (2019), Chia (Salvia hispanica L.) - A Potential Crop for Food and Nutrition Security in Africa.,Journal of Food Research; 8(6): 104-118.
- [9] Igor F.S.R.; Liana M.M.; Claudia do O.P.; Paulo M.P.F.; Marcia S.R.; Josy A.O.; Edson C.S.F.; Cláudia N.; Filomena R.; Manuel A.C.; Alessandra B.R.; Marcilia P.C. (2021), New properties of chia seed mucilage (Salvia hispanica L.) and potential application in cosmetic and pharmaceutical products.,Industrial Crops and Products, 171: 113981.
- [10] Hildebrand D.; Jamboonsri W.; Phillips T. (2013), Early flowering chia and uses thereof.,
- [11] El-Kaed S.A.; Mergawy M.M.; Hassanin M.M.H. (2021), Management of the most Destructive Diseases of Chia plant and its Impact on the Yield.,Egyptian Journal of Phytopathology, 49 (1): 37-48.
- [12] Celli M.G.; Perotto M.C.; Martino J.A.; Flores C.R.; Conci V.C.; Pardina P.R. (2014), Detection and identification of the first viruses in chia (Salvia hispanica).,Viruses, 6 (9): 3450-3457.
- [13] Cahill J.P. (2003), Ethnobotany of chia, Salvia hispanica L. (Lamiaceae). ,Economic Botany, 57 (4): 604-618.
- [14] Bochicchio R.; Rossi R.; Labella R.; Bitella G.; Perniola M.; Amato M. (2015), Effect of sowing density and nitrogen top-dress fertilization on growth and yield of Chia (Salvia hispanica L.) in a Mediterranean environment. First results.,Italian Journal of Agronomy, 10: 163-166.
- [15] Bartosz K.; Kobus-Cisowska J.; Maciej T.; Kmiecik D.; Gramza-Michałowska A. (2019), The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds- Current State of Knowledge.,Nutrients, 11 (6): 1242. doi: 10.3390/nu11061242.
- [16] Adriane W.; Alberto R.S.; Jean C.P.; Maristela dos S.R.B.; Cristiane D.; Vitor R.F. (2021), Incubation period and fungi identification in seeds of Salvia hispanica L.,Comunicata Scientiae, 12: e3535 . https:// doi.org/10.14295/CS.v12.3535.