Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  26,783,779
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

06

Địa lý kinh tế và văn hoá

BB

Lê Chí Hùng Cường, Hoàng Dũng Hà(1), Nguyễn Văn Chung, Trần Thị Quỳnh Tiến, Vũ Tuấn Minh, Tsutsui Kazunobu, Bùi Thị Thu, Đỗ Thị Việt Hương, Đõ Thị Việt Hương(2)

Sự tham gia của cộng đồng vào hoạt động du lịch tại xã Quảng Lợi, huyện Quảng Điền, tỉnh Thừa Thiên Huế

Community participation in tourism development activities in Quang Loi commune, Quang Dien district, Thua Thien Hue province

Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên

2024

03

343 - 351

1859-2171

Nghiên cứu sử dụng thang đo 7 bậc để đánh giá mức độ tham gia của cộng đồng vào hoạt động du lịch đầm phá tại Quảng Lợi cho thấy vai trò của người dân chưa thực sự nổi bật, chủ yếu là cung cấp dịch vụ đầu vào và làm việc trong các cơ sở dịch vụ, chưa tương xứng với tiềm năng của địa phương. Bằng cách tiếp cận khám phá tuần tự, sử dụng thang đo Likert 5 mức độ để đánh giá xác định có 7 nhóm yếu tố ảnh hưởng đến sự tham gia bao gồm: đặc điểm hộ, nhận thức của người dân về du lịch cộng đồng, lợi ích sinh kế, tài nguyên và thị trường du lịch, quy hoạch và kế hoạch phát triển du lịch địa phương, tổ chức cộng đồng và người thân, ảnh hưởng của các sự cố bất lợi. Kết quả phân tích Anova một yếu tố chỉ ra có sự khác biệt cơ bản về mức độ ảnh hưởng giữa các nhóm tuổi và trình độ học vấn. Để phát triển loại hình du lịch cộng đồng tại địa phương cần tăng cường sự tham gia của người dân bằng cách tháo gỡ các vướng mắc trong cơ chế quản lý, tập huấn nâng cao năng lực và hỗ trợ người dân cải thiện cơ sở vật chất phục vụ du lịch.

This study using a 7-point scale to assess the level of community participation in lagoon tourism activities in Quang Loi showed that the role of local people was not yet prominent. The fact that people mainly provide input services and work at service establishments is not commensurate with the local potential. Using a sequential exploratory approach and a 5-point Likert scale for assessment, the study identified 7 groups of factors affecting participation, including: household c-haracteristics, local people's awareness of community tourism, livelihood benefits, tourism resources and market, local tourism planning and development, community organizations and relatives, and impact of adverse events. The results of one-way ANOVA analysis showed that there were fundamental differences in the level of influence between age groups and educational attainment. To develop the community tourism model in the locality, it is necessary to strengthen the participation of local people by removing obstacles in the management mechanism, providing training to improve capacity, and supporting people to improve tourism infrastructure.

TTKHCNQG, CTv 178

  • [1] B. A. T. Nguyen (2019), Local people's participation in community-based ecotourism development at Cam Thanh Bay Mau coconut forest - Hoi An,Hue University Journal of Science
  • [2] T. Q. H. Nguyen (2020), Factors affecting the decision to participate in community tourism of local people in Lam Binh district, Tuyen Quang province,Scientific Journal of Tan Trao University
  • [3] Woodley (1993), Ecological Integrity and the Management of Ecosystems,
  • [4] D. J. Timothy (1999), Cross-Border Partnership in Tourism Resource Management: International Parks along the US-Canada Border,Journal of Sustainable Tourism
  • [5] G. Manyara, E. Jones (2007), Community-Based Tourism Enterprises Development in Kenya: An Exploration of Their Potential as Avenues of Poverty Alleviation,Journal of Sustainable Tourism
  • [6] C. Tosun (2005), Stages in the emergence of a participatory tourism development approach in the developing world,Geoforum
  • [7] Ravinder et al. (2012), Barriers to Community Participation in Tourism Development: Empirical Evidence from a Rural Destination,South Asian Journal of Tourism and Hospitality
  • [8] C. Tosun (2000), Limits to community participation in the tourism development process in developing countries,Tourism Management
  • [9] R. A. Sherry (1969), A Ladder of Citizen Participation,Journal of the American Planning Association
  • [10] J. Pretty (1995), Participatory learning for sustainable agriculture,World Development
  • [11] (2023), Socio-Economic Statistical Report, 2018-2023,
  • [12] R. Thammajinda (2013), Community participation and social capital in tourism planning and management in a Thai context,Thesis of Doctor Philosophy, Lincoln University, New Zealand
  • [13] K. Kayat (2002), Power, Social Exchanges and Tourism in Langkawi: Rethinking Resident Perceptions,International Journal of Tourism Research
  • [14] D. L. Dodds (2017), Increasing Sustainable Tourism through Social Entrepreneurship,International Journal of Contemporary Hospitality Management
  • [15] Jorgensen et al. (2021), Collective tourism social entrepreneurship: A means for community mobilization and social transformation,Annals of Tourism Research
  • [16] J. Khademi-Vidra (2019), Community-Based Tourism and Sustainable Development of Rural Regions in Kenya; Perceptions of the Citizenry,Sustainability
  • [17] D. T. N. Nguyen et al. (2021), Intrinsic barriers to and opportunities for community empowerment in community-based tourism development in Thai Nguyen province, Vietnam,Journal of Sustainable Tourism
  • [18] (2018), UNWTO International Tourism Trends 2017,