Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,905,941
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Cây lương thực và cây thực phẩm

Phạm Quang Tuân, Nguyễn Thế Hùng(2), Nguyễn Việt Long, Vũ Văn Liết, Nguyễn Trung Đức(1), Nguyễn Thị Nguyệt Anh

Cải thiện độ ngọt của các dòng ngô nếp bằng phương pháp lai trở lại

Improving the Sweetness of Waxy Corn Lines Using Backcrossing Method

Khoa học nông nghiệp Việt Nam

2018

03

197-206

2588-1299

Phương pháp lai trở lại được áp dụng để cải tiến độ ngọt cho các vật liệu ngô nếp tím và ngô nếp trắng tại Học viện Nông nghiệp Việt Nam. Nghiên cứu tiến hành lai trở lại tổ hợp ngô nếp lai với ngô ngọt đến BC2F1, sau đó tự phối 3 đời để cố định nền di truyền đến BC2F4. Việc đánh giá và chọn lọc các dòng ngô nếp ngọt thế hệ BC2F4 được tiến hành trong vụ Xuân 2017 tại Gia Lâm, Hà Nội. Số liệu kiểu hình thu thập trong thí nghiệm đồng ruộng gồm đặc điểm sinh trưởng và phát triển, năng suất và các yếu tố cấu thành năng suất; hàm lượng anthocyanin, độ dày vỏ hạt, độ ngọt và chất lượng thử nếm. Chọn lọc dòng ưu tú dựa trên chỉ số chọn lọc mô hình cây lý tưởng với 10 tính trạng. Kết quả đã chọn được 20 dòng ưu tú làm vật liệu phát triển dòng tự phối. Phương pháp lai trở lại cải tiến độ ngọt các vật liệu sau lai tăng từ 0,3 - 4,0%. Như vậy, có thể sử dụng phương pháp lai trở lại để cải tiến độ ngọt đối với ngô nếp tại Việt Nam.

Backcrossing method was used with the aim to improve the sweetness of purple and white waxy corn materials at Vietnam National University of Agriculture. The F1 ofspring between waxy corn with sweet corn was backcrossed with waxy corn for two generations (BC2F1). The backcrossing progeny underwent 3 generations of selfing to BC2F4 to recover the waxy corn genetic background. Evaluation and se-lection of BC2F4 waxy-sweet corn were done in 2017 spring season in Gia Lam, Hanoi. Phenotypic data were measured for growth and developmental c-haracteristics, yield and yield components, total anthocyanin content, pericarp thickness, sugar content and eating quality. Elite corn lines were se-lected based on se-lection index computed f-rom ideotype plant analysis involving 10 studied traits. Twenty best performing elite lines were identified for use in inbred line development program. Backcrossing method has remarkably improved the sweetness of waxy corn by 0.3 to 4.0 percent. Backcrossing method, therefore, can be used to enhance the sweetness of waxy corn in Vietnam.

TTKHCNQG, CTv 169

  • [1] Wrolstad R. E., Durst R. W., and Lee J. (2005), Tracking color and pigment changes in anthocyanin products,Trends in Food Science & Technology, 16(9): 423-428.
  • [2] Vogel K.E. (2009), Backcross Breeding,In: Scott M.P. (Eds.) Transgenic Maize. Methods in Molecular Biology™, 526: 161-169. Humana Press, Totowa, NJ
  • [3] Simla S., Lertrat K., and Suriharn B. (2009), Gene effects of sugar compositions in waxy corn,Asian Journal of Plant Sciences, 8(6): 417.
  • [4] Wolf M. J., Cull I. M., Helm J. L., and Zuber M. S. (1969), Measuring Thickness of Excised Mature Corn Pericarp 1,Agronomy journal, 61(5): 777- 779.
  • [5] Sa K. J., Park J. Y., Park K. J., and Lee J. K. (2010), Analysis of genetic diversity and relationships among waxy maize inbred lines in Korea using SSR markers,Genes & Genomics, 32(4): 375-384
  • [6] Ryu S.W. (2011), Genetic Study of Compositional and Physical Kernel Quality Traits in Diverse Maize (Zea mays L.) Germplasm.,The Ohio State University
  • [7] Park K. J., Sa K. J., Koh H. J., and Lee J. K. (2013), QTL analysis for eating quality-related traits in an F2: 3 population derived f-rom waxy corn× sweet corn cross,Breeding science, 63(3): 325-332.
  • [8] Lertrat K., and Thongnarin N. (2006), Novel approach to eating quality improvement in local waxy corn: Improvement of sweet taste in local waxy corn variety with mixed kernels f-rom super sweet corn,In XXVII International Horticultural CongressIHC2006: International Symposium on Asian Plants with Unique Horticultural, 769: 145-150.
  • [9] Ketthaisong D., Suriharn B., Tangwongchai R., and Lertrat K. (2014), Combining ability analysis in complete diallel cross of waxy corn (Zea mays var. ceratina) for starch pasting viscosity c-haracteristics,Scientia Horticulturae, 175: 229-235
  • [10] Huỳnh Thị Kim Cúc, Phạm Châu Quỳnh, Nguyễn Thị Lan và Trần Khôi Nguyên (2004), Xác định hàm lượng anthocyanin trong một số nguyên liệu rau quả bằng phương pháp pH vi sai,Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Đà Nẵng, 3(7): 47-54.
  • [11] Hovenkamp-Hermelink J. H. M., De Vries J. N., Adamse P., Jacobsen E., Witholt B., and Feenstra W. J. (1988), Rapid estimation of the amylose/amylopectin ratio in small amounts of tuber and leaf tissue of the potato,Potato Research, 31(2): 241-246
  • [12] He J., and Giusti M. M. (2010), Anthocyanins: natural colorants with health-promoting properties,Annual review of food science and technology, 1: 163-187