Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  21,923,297
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Cây lương thực và cây thực phẩm

Vũ Ngọc Thắng(2), Trần Anh Tuấn(1), Lê Thị Tuyết Châm, Vũ Ngọc Lan, Phạm Văn Cường

Ảnh hưởng của mặn đến sinh trưởng, sinh lý và năng suất của đậu tương [Glycine max (L.) Merr.]

Effect of Salinity on Growth, Physiology and Yield of Soybean [Glycine max (L.) Merr.]

Khoa học nông nghiệp Việt Nam

2018

06

539-551

2588-1299

Thí nghiệm được tiến hành nhằm đánh giá ảnh hưởng của mặn đến nảy mầm, sinh trưởng, sinh lý và năng suất của hai giống đậu tương DT84 và ĐT26. Trong đó, dung dịch NaCl với 4 nồng độ (0, 50, 100 và 150 mM) được xử lý cho hạt ở thí nghiệm nảy mầm; ở thí nghiệm trồng chậu, dung dịch Hoagland chứa NaCl với 3 nồng độ (0, 50 và 100 mM) được xử lý cho cây từ tuần thứ 3 sau khi mọc mầm đến khi cây bước vào giai đoạn chín. Kết quả cho thấy tỷ lệ nảy mầm ở nồng độ NaCl 100 và 150 mM của giống DT84 chỉ còn 98,33% và 46,67%; ở giống ĐT26 chỉ còn 96,67% và 31,67%. Tăng nồng độ gây mặn đã làm giảm tỷ lệ nảy mầm, chiều dài, khối lượng của thân mầm và rễ mầm trên cả hai giống đậu tương. Ở nồng độ gây mặn cao (150 mM) đã ức chế sự phát triển của cây mầm trên cả hai giống đậu tương. Ở thí nghiệm trồng chậu, chiều cao cây, diện tích lá, chất khô, nốt sần, SPAD, tỷ số Fv/Fm, năng suất và các yếu tố cấu thành năng suất tỷ lệ nghịch với nồng độ NaCl. Trong khi đó độ thiếu hụt bão hòa nước, độ rò rỉ ion tăng theo nồng độ NaCl. Năng suất cá thể của giống DT84 ở 50 và 100 mM NaCl bị giảm 32,4% và 61,9% so với đối chứng; sự suy giảm này ở giống ĐT26 là 39,5% và 68,9%. Đánh giá tính mẫn cảm mặn của hai giống bằng chỉ số mẫn cảm với mặn (SSI) cho thấy giống DT84 ít mẫn cảm với mặn hơn giống ĐT26 ở cả hai nồng độ 50 mM và 100 mM NaCl.

Experiments were conducted to evaluate effects of salinity on germination, growth, physiology and yield of two soybean varieties DT84 and DT26. NaCl solution with 4 concentrations (0, 50, 100 and 150 mM) was used for treating soybean seeds in the germination experiment. In potted experiment, soybean plants were treated by adding different NaCl concentrations (0, 50 and 100 mM) to Hoagland solution f-rom three weeks after germination to maturity stage. The results showed that the germination rate was significantly reduced at NaCl concentration of 150 mM with 46.67% and 31.67% in DT84 and DT26, respectively. Increased salt concentration also decreased root and shoot length of seedlings, fresh weight of roots and shoots and high NaCl concentration (150 mM) significantly inhibited seeding growth of both soybean varieties. In potted experiment, plant height, leaf area, dry matter, nodules, SPAD value, Fv/Fm ratio, yield and yield components decreased with increasing NaCl concentration, while the water saturation deficit and ion leakage increased. The individual yields of soybean under salinity stress at 50 and 100 mM NaCl reduced by 32.4% and 61.9% in DT84 variety and by 39.5% and 68.9% in DT26 variety, respectively. Evaluation of salinity susceptibility index (SSI) of two soybean varieties showed that DT84 variety was more salt tolerant than DT26 variety at both 50mM and 100mM NaCl concentrations.

TTKHCNQG, CTv 169

  • [1] Zhao, M.G., Zhao X., Wu Y.X. and Zhang L.X. (2007), Enhanced sensitivity to oxidative stress in an Arabidopsis nitric oxide synthase mutant,Journal of Plant Physiology, 164(6): 737-745
  • [2] White, P.J. and Broadley M.R. (2001), Chloride in soils and its uptake and movement within the plant: a review,Annals of Botany, 88: 967-988
  • [3] Vũ Ngọc Thắng, Nguyễn Ngọc Lãm, Trần Anh Tuấn, Nguyễn Ngọc Quất và Lê Thị Tuyết Châm (2017), Ảnh hưởng của mặn đến khả năng nảy mầm, sinh trưởng và năng suất của hai giống lạc L14 và L27,Tạp chí Khoa học, Trường đại học Cần Thơ, 53b:123-133
  • [4] Tester, M. and Davenport R. (2003), Na+ tolerance and Na+ transport in higher plants,Annals of Botany, 91(5): 503-527.
  • [5] Taufiq, A., Wijanarko A. and Kristiono A. (2016), Effect of amelioration on growth and yield of two groundnut varieties on saline soil,Journal of Degraded and Mining Lands Management, 3(4): 639-647.
  • [6] Taregh, G., Mostafa V., Reza S., Hossein S. and Vahid M. (2011), Effect of drought stress on germination indices and seeding growth of 12 bread weat genotypes,Advances in Enviromental Biology, 5(6): 1034-1039
  • [7] Soussi, M., Ocana A. and Wuch C. (1998), Effect of salt stress on growth, photosynthesis and nitrogen fixation in chickpea (Cicerarietinum L.),Journal of Experimental Botany, 49(325): 1329-1337.
  • [8] Singleton, W. P. and Bohlool B.B. (1984), Effect of salinity on nodule formation by soybean,Plant Physiol., 74: 72-76.
  • [9] Singh, M. and Jain R. (1989), Factors affecting goatweed (Scoparia dulcis) seed germination,Weed Science, 37(6): 766-770.
  • [10] Sharma, S.K. (1997), Plant growth, photosynthesis and ion uptake in chickpea as influenced by salinity,Indian Journal of Plant Physiology. 2(2):171-173.
  • [11] Sareh, E.N., Mansour A.M., Bentolhoda D. and Masumeh J. (2015), The effect of salinity on some morphological and physiological c-haracteristics of three varieties of (Arachis hypogaea L.),International Journal of Advanced Biotechnology and Research, 6(4): 498-507.
  • [12] Sairam, R.K. and Tyagi A. (2004), Physiology and molecular biology of salinity stress tolerance in plants,Curr. Sci., 86: 407-421.
  • [13] Rogers, M.E., Grieve C.M. and Shannon M.C. (2003), Plant growth and ion relations in Lucerne (Medicago sativa L.) in response to the combined effects of NaCl and P,Plant and Soil, 253(1): 187- 194.
  • [14] Parker, M.B., Gascho G. and Gaines T. (1983), Chloride toxicity of soybeans grown on Atlantic coat flatwoods soils,Agron. J., 75: 439-443
  • [15] Osuagwu, G.G.E. and Udogu O.F. (2014), Effect of salt stress on the growth and nitrogen assimilation of Arachis hypogea (L) (Groundnut),IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences, 9(5): 51-54
  • [16] Neha Agarwal., Ashok Kumar., Sanjay Agarwal and Alka Singh (2015), Evaluation of soybean (Glycine max L.) cultivars under salinity stress during early vegetative growth,Int. J. Curr. Microbiol. App. Sci., 4(2): 123-134
  • [17] Nayer, M and Reza H. (2008), Water stress induced by polyethylene glycol 6000 and sodium chloride in two maize cultivars,Pakistan Journal of Biological Sciences, 11(1): 92-97
  • [18] Nawel, N., Issam S., Rym K. and Mokhtar L. (2015), Effect of salinity on germination, seedling growth and acid phosphatase activity in lettuce,American Journal of Plant Sciences, 6: 57-63
  • [19] Nawaz, K., Khalid H., Abdul M., Farah K., Shahid A. and Kazim A. (2010), Fatality of salt stress to plants: Morphological, physiological and biochemical aspects. review,African Journal of Biotechnology, 9(34): 5475-5480.
  • [20] Musa, K., Oya E.A., Ufuk C.A., Begüm P., Seçkin E., Hüseyin A.O and Meral Y. (2015), Antioxidant responses of peanut (Arachis hypogaea L.) seedlings to prolonged salt-induced stress,Arch. Biol. Sci. Belgrade, 67(4): 1303-1312
  • [21] Mensah, J.K., Akomeah A., Ikhajagbe. and Ekpekurede E.O. (2006), Effects of salinity on germination, growth and yield of five groundnut genotypes,African Journal of Biotechnology, 5(20): 1973- 1979.
  • [22] Khajeh-Hosseini, M., Powell A.A. and Bingham I.J. (2003), The interaction between salinity stress and seed vigor during germination of soybean seeds,Seed Science and. Technology, 31(3): 715-725.
  • [23] Khan, M.S.A., Karim M.A., Haque M.M., Islam M.M., Karim A.J.M.S. and Mian M.A.K. (2016), Influence of salt and water stress on growth and yield of soybean genotypes,Pertanika J. Trop. Agric. Sci., 39(2):167-180.
  • [24] Jeong-Dong Lee, Scotty L. Smothers, David Dunn, Margarita Villagarcia, Calvin R. Shumway, Thomas E. Carter, Jr., and J. Grover Shannon. (2008), Evaluation of a simple method to screen soybean genotypes for salt tolerance,Crop Sci., 48: 2194-2200.
  • [25] Hu, Y. and Schmidhal-ter U. (2005), Drought and salinity: A comparison of their effects on mineral nutrition of plants,Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 168(4): 541 -549.
  • [26] Hoagland, D.R. and Arnon, D.I. (1950), The waterculture method for growing plants without soil,California Agricultural Experiment Station Circular, 347: 1-32
  • [27] Fischer, R.A. and Maurer R. (1978), Drought resistence in spring wheat cultivals. I. Grain yield response,Aust J. Agric. Res., 29: 897-907
  • [28] Farshid Aref. (2013), Effect of saline irrigation water on yield and yield components of rice (Oryza sativa L.),Afr. J. Biotechnol., 12(2): 3503-3513.
  • [29] El Sabagh A., Omar A.E., Saneoka H., Barutcular C. (2015), Comparative physiological study of soybean (Glycine Max L.) cultivars under salt stress. YYU,J. Agr. Sci., 25(3): 269-284
  • [30] Dolatabadian, A., Modarres Sanavy S.A.M., Gahanti F. (2011), Effect of salinity on growth, xylem structure and anatomical c-haracteristics of soybean,Not. Sci. Biol., 3(1): 41-45
  • [31] Dogar, U.F., Naila N., Maira A., Iqra A., Maryam I., Khalid H., Khalid N., Ejaz H.S. and Khizar H.B. (2012), Noxious effects of NaCl salinity on plants,Botany Research International, 5(1): 20-23.
  • [32] Cakmak, I. (2005), The role of potassium in alleviating detrimental effects of abiotic stresses in plants,Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 168(4): 521-530.
  • [33] Amirjani M.R. (2010), Effect of salinity stress on growth, mineral composition, proline content, antioxidant enzymes of soybean,Am. J. Plant Physiol., 5(6): 350-360.
  • [34] Abdul-Halim, R.K., Salih H.M., Ahmed A.A. and Abdulrahem A.M. (1988), Growth and development of maxipax wheat as affected by soil salinity and moisture levels,Plant and Soil, 112(2): 255-259.