



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Bảo vệ thực vật
Nguyễn Quốc Khương(1), Lê Vĩnh Thúc, Nguyễn Hữu Thịnh, Huỳnh Hửu Trí, Trần Ngọc Hữu, Trần Hoàng Em, Trần Chí Nhân, Lý Ngọc Thanh Xuân
Ảnh hưởng của vi khuẩn vùng rễ và nội sinh hoà tan lân đến sinh trưởng và năng suất cây mè trên đất phù sa trong đê
Effects of rhizospheric and endophytic bacteria possessing ability of P-solubilizing on growth and yield of sesame cultivated in alluvial soil in dyke
Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
2021
10
65 - 72
1859 - 1558
Nghiên cứu nhằm xác định lượng lân phù hợp cho cây mè trong trường hợp bổ sung vi khuẩn vùng rễ và nội sinh hoà tan lân. Thí nghiệm được bố trí khối hoàn toàn ngẫu nhiên bao gồm mười nghiệm thức: (i) Bón 100% P theo khuyến cáo (KC), (ii) Bón 80% P theo KC, (iii) Bón 60% P theo KC, (iv) Bón 40% P theo KC, (v) Nghiệm thức ii và hỗn hợp vi khuẩn vùng rễ hòa tan lân (HH-VR-P), (vi) Nghiệm thức iii và HH-VR-P, (vii) Nghiệm thức iv và HH-VR-P, (viii) Nghiệm thức ii và hỗn hợp vi khuẩn nội sinh hòa tan lân (HH-NS-P), (ix) Nghiệm thức iii và HH-NS-P, (x) Nghiệm thức iv và HH-NS-P, trên đất phù sa trong đê thu tại huyện Châu Phú, tỉnh An Giang, với bốn lần lặp lại, mỗi lặp lại là một chậu. Kết quả cho thấy bón 80% P theo khuyến cáo có bổ sung HH-VR-P hoặc HH-NS-P giúp cải thiện hàm lượng lân dễ tiêu trong đất, trong khi đó bổ sung HH-VR-P hoặc HH-NS-P tăng hấp thu lân trong cây. Bón 80% P theo KC có bổ sung HH-VR-P hoặc HH-NS-P đã giúp tăng chiều cao cây (9,5 và 10 cm), số trái mè trên cây (1,39 và 1,59 trái/cây) và năng suất hạt mè (44,6 và 42,2%) so với bón 80% P theo KC. Bổ sung HH-VR-P hoặc HH-NS-P đều giúp giảm 20% P vẫn đảm bảo được chiều cao cây, số trái trên cây và năng suất hạt mè.
The study aimed to determine the appropriate dose of phosphorus (P) fertilizer for sesame in combination with adding a mixture of rhizospheric or endophytic bacteria possessing phosphorus solubilization. The experiments were arranged in a randomized complete block design, with ten treatments: (i) Applied 100% P of recommended fertilizer formula (RFF), (ii) Applied 80% P of RFF, (iii) Applied 60% P of RFF, (iv) Applied 40% P of RFF, (v) Treatment ii plus a mixture of rhizosphere bacteria of P-solubilizing (M-RB-P), (vi) Treatment iii M-RB-P, (vii) Treatment iv plus M-RB-P, (viii) Treatment ii plus a mixture of endophytic bacteria of P-solubilizing (M-EB-P), (ix) Treatment iii plus M-EB-P, (x) Treatment iv plus M-EB-P, on alluvial soil in the dyke in Chau Phu district, An Giang province, with four replications, each replicate as a pot. The results showed that applying 80% P with adding of HH-VR-P or HHNS-P improved the available P content in soil while adding HH-VR-P or HH-NS –P increased P uptake in sesame. Applying 80% P of RFF with adding HH-VR-P or HH-NS-P helped increase plant height (9.5 and 10 cm), number of capsules per plant (1.39 and 1.59 capsules plant-1) and sesame grain yield (44.6 and 42.2%) compared with 80% P application of RFF. Supplementing with HH-VR-P or HH-NS-P both reduced P by 20%, still ensuring plant height, number of sesame capsules per plant and sesame grain yield.
TTKHCNQG, CVv 490
- [1] Ziedan; E.H.; Elewa; I.S.; Mostafa; M.H.; Sahab; A.F. (2011), Application of mycorrhizae for controlling root diseases of sesame.,Journal of Plant Protection Research, 51 (4): 355-361.
- [2] Singh; S.S. (2011), Soil fertility and nutrient management. Kalyani Publishers.,https://www.worldcat.org/title/soil-fertility-and-nutrient-management/oclc/808866641.
- [3] Sankar; D.; Sambandam; G.; Rao; M.R.; Pugalendi; K.V. (2005), Modulation of blood pressure, lipid profiles and redox status in hypertensive patients taking different edible oils. ,Clinica Chimica Acta, 355 (1-2): 97-104.
- [4] Raja; A.; Omar Hattab; L.; Suganya; S. (2007), Sulphur application on growth and yield of sesame varieties.,International Journal of Agricultural Research, 2 (7): 599-606.
- [5] Nithyapriya; S.; Lalitha; S.; Sayyed; R.Z.; Reddy; M.S.; Dailin; D.J.; El Enshasy; H.A.; Herlambang; S. (2021), Production, purification, & c-haracterization of bacillibactin siderophore of Bacillus subtilis and its application for improvement in plant growth and oil content in sesame. ,Sustainability, 13 (10): 5394.
- [6] Miraj; S.; Kiani; S. (2016), Bioactivity of Sesamum indicum: A review study. ,Der Pharmacia Lettre, 8 (6): 328-334.
- [7] Mian; M.A.K.; Uddin M.K.; Islam M.R.; Sultana N.A.; Kohinoor H. (2011), Crop performance and estimation of the effective level of phosphorus in sesame (Sesamum indicum L.).,Academic Journal of Plant Sciences, 44 (1): 01-05.
- [8] Kiflu; A.; Beyene; S.; Jeff; S. (2017), Fractionation and availability of phosphorus in acid soils of Hagereselam, Southern Ethiopia under different rates of lime. ,Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 4 (1): 1-7.
- [9] Khan; A.A.; Jilani; G.; Akhtar; M.S.; Naqvi; S.M.S.; Rasheed; M. (2009), Phosphorus solubilizing bacteria: occurrence, mechanisms and their role in crop production. ,Journal of Agriculture Biological Sciences, 1 (1): 48-58.
- [10] Kakhki; S. F. F.; Eskandari Torbaghan; M.; Daneshian; J.; Anahid; S. (2020), Two years of a field study on sesame growth and yield, nutrient uptake by PGP bacteria application and capsule type.,Journal of Plant Nutrition, 43 (14): 2117-2143.
- [11] Jaisingh; R.; Kumar; A.; Dhiman; M. (2016), Isolation and c-haracterization of PGPR f-rom rhizosphere of Sesame indicum L. ,International Journal of Advanced Research in Biological Sciences, 3 (3): 238-244.
- [12] Jahan; M.; Aryaee; M.; Amiri; M.B.; Ehyaee; H.R. (2013), The effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on quantitative and qualitative c-haracteristics of Sesamum indicum L. with application of cover crops of Lathyrus sp. and Persian clover (Trifolium resopinatum L.). ,Journal of Agroecology, 5 (1): 1-15.
- [13] Houba; V.J.G.; Novozamsky; I.; Temminghof; E.J.M. (1997), Soil and plant analysis.,
- [14] Hassan; M.A.A.; El-Saadony; M.T.; Mostafa; N.G.; El-Tahan; A.M.; Mesiha; P.K.; El-Saadony; F.M.A.; Hassan; M.A.; El-Shehawi; A.M.; Ashry; N.M. (2021), The use of previous crops as sustainable and eco-friendly management to fight Fusarium oxysporum in sesame plants. ,Saudi Journal of Biological Sciences, 28: 5849-5859.
- [15] Gregory; D.I.; Haefele; S.M.; Buresh; R.J.; Singh; U. (2010), Fertilizer use, markets, and management. Rice in the global economy. Strategic research and policy issues for food security.,International Rice Research Institute: 231-263.
- [16] Farhan; H.N.; Abdullah; B.H.; Hameed; A.T. (2010), The biological activity of bacterial vaccine of Pseudomonas putida 2 and Pseudomonas fluorescens 3 isolates to protect sesame crop (Sesamum indicum) f-rom Fusarium fungi under field conditions.,Agriculture and Biology Journal of North America, 1 (5): 803-811.
- [17] Emami; S.; Alikhani; H.A.; Pourbabaei; A.A.; Etesami; H.; Motashare Zadeh; B.; Sarmadian; F. (2018), Improved growth and nutrient acquisition of wheat genotypes in phosphorus deficient soils by plant growth-promoting rhizospheric and endophytic bacteria. ,Soil Science and Plant Nutrition, 64 (6): 719-727.
- [18] Ema; S.; Adam; A.G.; Khan; F.I.; Begum; H.H. (2020), Responses of naphthalene acetic acid and Pseudomonas inoculum on growth, yield and some biochemical parameters of sesame (Sesamum indicum L. var. BARI TIL-4). ,Bangladesh Journal of Botany, 49 (2): 335-341.
- [19] Das; A.; Biswas; P.K. (2020), Effect of sulphur and biofertilizer in nutrient uptake by sesame and microbial population in red and lateritic soil of West Bengal. ,Agricultural Science Digest-A Research Journal, 40 (3): 226-233.
- [20] Das; A.; Biswas; P.K. (2019), Effect of sulphur and bio fertilizers on growth attributes of sesame (Sesamum indicum L.) and soil fertility in red and lateritic soils of West Bengal, India., Indian Journal of Hill Farming, 32 (2): 287-294.
- [21] Anilakumar; K.R.; Pal; A.; Khanum; F.; Bawa; A.S. (2010), Nutritional, medicinal and industrial uses of sesame (Sesamum indicum L.) seeds-an overview. ,Agriculturae Conspectus Scientificus, 75 (4): 159-168.
- [22] Nguyễn Bảo Vệ; Trần Thị Kim Ba; Nguyễn Thị Xuân Thu; Lê Vĩnh Thúc; Bùi Thị Cẩm Hường (2011), Giáo trình Cây công nghiệp ngắn ngày.,
- [23] Đặng Thị Ngọc Thu (2015), Tạp chí Công thương: Tiềm năng ngành dầu ăn Việt Nam.,http://tapchicongthuong,vn/bai-viet/tiem-nang-nganh-dau-an-viet-nam-43249.htm.