Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,385,407
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học kỹ thuật và công nghệ

BB

Tuyển chọn các chủng vi nấm có khả năng sinh enzyme ngoại bào cao ứng dụng trong lên men quả bồ kết (Gleditsia australis Hemsl.)

Selection of microfungal strains with high exoenzyme production for the fermentation of Gleditsia australis Hemsl. fruits

Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam - B

2024

11B

49

Bồ kết là nguồn thực vật giàu saponin có giá trị, được ứng dụng để sản xuất chất hoạt động bề mặt tự nhiên thân thiện với môi trường. Quả bồ kết có nhiều đặc tính sinh học phù hợp với ngành công nghiệp dược mỹ phẩm. Hiện nay, quả bồ kết là nguồn nguyên liệu chính để sản xuất nhiều sản phẩm như dầu gội, nước rửa chén… Nghiên cứu này đánh giá khả năng sinh amylase, protease và cellulase của 4 chủng nấm men Saccharomyces cerevisiae (NE1, NE2, NE10 và NE13) và 2 chủng nấm mốc Aspergillus oryzae (NOS1 và NO42), trong đó 2 chủng S. cerevisiae NE2 và A. oryzae NOS1 được lựa chọn để lên men quả bồ kết...

Gleditsia australis Hemsl. is a valuable plant source rich in saponins, used for producing environmentally friendly natural surfactants. Gleditsia australis Hemsl. fruits have various biological properties suitable for the pharmaceutical and cosmetic industries. Currently, Gleditsia australis Hemsl. fruit is the main raw material used to produce various products such as shampoo, dishwashing liquid… This study evaluated the amylase, protease, and cellulase productioncapabilities of four yeast strains of Saccharomyces cerevisiae (NE1, NE2, NE10, and NE13) and two mould strains of Aspergillus oryzae (NOS1 and NO42)...

  • [1] A.F. Belhaj, K.A. Elraies, S.M. Mahmood (2020), The effect of surfactant concentration, salinity, temperature, and pH on surfactant adsorption for chemical enhanced oil recovery: A review,Journal of Petroleum Exploration and Production Technology
  • [2] Y.L. Yamane, J. Fujita, S. Izuwa (2002), Properties of cellulose-degrading enzymes f-rom Aspergillus oryzae and their contribution to material utilization and alcohol yield in sake mash fermentation,Journal of Bioscience and Bioengineering
  • [3] Z. Sun, Y. Wu, S. Long (2024), Aspergillus oryzae as a cell factory: Research and applications in industrial production,Journal of Fungi
  • [4] C. Li, D. Xu, M. Zhao (2014), Production optimization, purification, and c-haracterization of a novel acid protease f-rom a fusant by Aspergillus oryzae, and Aspergillus niger,European Food Research and Technology
  • [5] A.D. Varia, V.Y. Shukla, D.R. Tipre (2019), Alkaline protease – A versatile enzyme,International Journal of Research and Analytical Reviews
  • [6] A. Razzaq, S. Shamsi, A. Ali (2019), Microbial proteases applications,Frontiers in Bioengineering and Biotechnology
  • [7] T. Matsuzawa (2024), Plant polysacc-haride degradation-related enzymes in Aspergillus oryzae,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry
  • [8] E.F. Vieira, C.M. Delerue (2020), Exploitation of Sacc-haromyces cerevisiae enzymes in food processing and preparation of nutraceuticals and pharmaceuticals,Microbial Enzymes: Roles and Applications in Industries
  • [9] D.T. Loi (2004), Vietnamese Medicinal Plants and Herbs,
  • [10] P. Yang, H. Zhang, L. Cao (2016), Construction of Aspergillus niger integrated with cellulase gene f-rom Ampullaria gigas Spix for improved enzyme production and sacc-harification of alkaline-pretreated rice straw,3 Biotech
  • [11] S. Hiai, H. Oura, T. Nakajima (1976), Color reaction of some saposenins and saponins with vanillin and sulfuric acid,Planta Medica
  • [12] X.T. Le, T.A.T. Tran, K.T. Phuong (2023), Improvement in extraction and sensory properties of soapnut extract by fermentation,Polish Journal of Chemical Technology
  • [13] M.P. Wei, J.D. Qiu, L. Li (2021), Saponin fraction f-rom Sapindus mukorossi Gaertn as a novel cosmetic additive: Extraction, biological evaluation, analysis of anti-acne mechanism and toxicity prediction,Journal of Ethnopharmacology
  • [14] W. Heng, Z. Ling, W. Na (2015), Extraction and fermentation-based purification of saponins f-rom Sapindus mukorossi Gaertn,Journal of Surfactants and Detergents
  • [15] V. Capozzi, M. Fragasso, R. Romaniello (2017), Spontaneous food fermentations and potential risks for human health,Fermentation
  • [16] F.R. Melek, F.A. Aly, I.A.A. Kassem (2015), Three further triterpenoid saponins f-rom Gleditsia caspica fruits and protective effect of the total saponin fraction on cyclophosphamide-induced genotoxicity in mice,Zeitschrift Für Naturforschung C
  • [17] D.O. Saleh, I. Kassem, F.R. Melek (2016), Analgesic activity of Gleditsia triacanthos methanolic fruit extract and its saponin-containing fraction,Pharmaceutical Biology
  • [18] J.P. Zhang, X.H. Tian, Y.X. Yang (2016), Gleditsia species: An ethnomedical, phytochemical and pharmacological review,Journal of Ethnopharmacology
  • [19] D.N. Do, T.T. Dang, Q.T. Le (2019), Extraction of saponin f-rom Gleditsia peel and applications on natural dishwashing liquid detergent,Materials Today: Proceedings