Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  25,078,958
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học kỹ thuật và công nghệ

BB

Le Vu Lan Phuong, Le Tri An, Nguyen Thi Diem My, Nguyen Thi Nhat Linh, Doan Thi Kieu Tien, Huynh Thi Sua, Tran Thi Thanh Van

A QUALITATIVE AND QUANTITATIVE INVESTIGATION OF SOME ANTIOXIDANT COMPOUNDS IN PENNYWORT (Centella asiatica)

KHẢO SÁT ĐỊNH TÍNH VÀ ĐỊNH LƯỢNG MỘT SỐ HỢP CHẤT CÓ HOẠT TÍNH KHÁNG OXY HÓA TRONG RAU MÁ (Centella asiatica)

Tạp chí Khoa học và Công nghệ Cần Thơ

2025

5

49

Pennywort (Centella asiatica) is a renowned herb for antioxidant, anti-inflammatory, antibacterial, and wound-healing properties. Therefore, it is necessary to exploit its medicinal potential fully. This study aimed to assess its bioactive compounds (flavonoids, tannins, saponins, terpenoids), quantify total flavonoids and polyphenols, and evaluate antioxidant activity. The extraction parameters, including material-to-solvent ratio (1:1, 1:3 and 1:5), temperature (30, 40 and 50°C), and time (1, 2 and 3 h), were optimized. Results confirmed the presence of target compounds in pennywort extracts. Optimal extraction conditions were determined as a 1:3 leaves-to-solvent ratio at 40°C for 2 hours, yielding 1.73 mgGAE/g total polyphenols and 4.26 mgQE/g total flavonoids. Antioxidant capacity, measured by DPPH radical scavenging activity, exhibited an IC50 value of 89.16 mg/mL.

Rau má (Centella asiatica) là một loại thảo dược quen thuộc với nhiều công dụng tốt như kháng oxy hóa, kháng viêm, kháng khuẩn và tác dụng hỗ trợ làm lành vết thương. Vì vậy việc khai thác hết tiềm năng dược lý của rau má là cần thiết. Nghiên cứu này nhằm khảo sát một số hợp chất có hoạt tính sinh học trong rau má (như flavonoid, tannin, saponin, terpenoid), đồng thời xác định hàm lượng flavonoid và polyphenol tổng số và đánh giá hoạt tính kháng oxy hóa. Các thông số trích ly bao gồm tỷ lệ dung môi, nhiệt độ và thời gian được tối ưu hóa thông qua thí nghiệm với các sự kết hợp khác nhau. Kết quả cho thấy trong dịch trích rau má có chứa cả bốn nhóm hợp chất mục tiêu. Điều kiện trích ly tốt nhất là tỷ lệ lá rau má: dung môi 1:3, nhiệt độ 40°C và thời gian 2 giờ, khi đó hàm lượng polyphenol tổng số là 1,73 mgGAE/g và flavonoid tổng số là 4,26 mgQE/g. Hoạt tính kháng oxy hóa thông qua khả năng trung hòa gốc tự do DPPH thể hiện giá trị IC50 là 89,16 mg/mL.

  • [1] Yadav, R. N. S., Agarwala, M. (2011), Phytochemical analysis of some medicinal plants,Journal of Phytology
  • [2] Vinh, N., Ngoc, L. T. T., Nguyen, D. C., Uyen, T. T. M., Ly, D. T. T. (2020), Study the method of isolation and identification of some organic compounds presenting in Centella asiatica L. – Apiaceae collected in Can Tho,Can Tho University of Medicine and Pharmacy
  • [3] Tabart, J., Kevers, C., Sipel, A., Pincemail, J., Defraigne, J. O., Dommes, J. (2007), Optimisation of extraction of phenolics and antioxidants f-rom black currant leaves and buds and of stability during storage,Food Chemistry
  • [4] Shin, H. Y., Kim, H., Jung, S., Jeong, E. J., Lee, K. H., Bae, Y. J., Yu, K. W. (2021), Interrelationship between secondary metabolites and antioxidant capacities of Centella asiatica using bivariate and multivariate correlation analyses,Applied Biological Chemistry
  • [5] Seong, E., Heo, H., Jeong, H. S., Lee, H., Lee, J. (2023), Enhancement of bioactive compounds and biological activities of Centella asiatica through ultrasound treatment,Ultrasonics Sonochemistry
  • [6] Roy, A., Bharadvaja, N. (2017), Qualitative analysis of phytocompounds and synthesis of silver nanoparticles f-rom Centella asiatica,Innovative Techniques in Agriculture
  • [7] Rahmawati, A., Fachri, B. A., Oktavia, S., Abrori, F. (2021), Extraction bioactive compound of pegagan (Centella asiatica L.) using solvent-free microwave-assisted extraction,IOP Conference Series: Materials Science and Engineering
  • [8] Rahman, M., Hossain, S., Rahaman, A., Fatima, N., Nahar, T., Uddin, B., Basunia, M. A. (2013), Antioxidant activity of Centella asiatica (Linn.) Urban: Impact of extraction solvent polarity,Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry
  • [9] Quyen, N. T. C., Quyen, N. T. N., Quy, N. N., Quan, P. M. (2020), Evaluation of total polyphenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Centella asiatica,IOP Conference Series: Materials Science and Engineering
  • [10] Putra, N. R., Yustisia, Y., Heryanto, R. B., Asmaliyah, A., Miswarti, M., Rizkiyah, D. N., Rohman, G. A. N. (2023), Advancements and challenges in green extraction techniques for Indonesian natural products: A review,South African Journal of Chemical Engineering
  • [11] Marinova, D., Ribarova, F., Atanassova, M. (2005), Total phenolics and total flavonoids in Bulgarian fruits and vegetables,Journal of the University of Chemical Technology and Metallurgy
  • [12] Man, L. V. V., Dat, L. Q., Hien, N. T., Nguyet, T. N. M., Ha, T. T. T. (2019), Food processing technology,
  • [13] Lien, D. T. P., Tram, P. T. B., Toan, H. T. (2014), Effects of extraction process on polyphenol content and antioxidant activity of soybean,Can Tho University Science Journal
  • [14] Kim, W. J., Kim, J., Veriansyah, B., Kim, J. D., Lee, Y. W., Oh, S. G., Tjandrawinata, R. R. (2009), Extraction of bioactive components f-rom Centella asiatica using subcritical water,The Journal of Supercritical Fluids
  • [15] Idris, F. N., Mohd Nadzir, M. (2021), Comparative studies on different extraction methods of Centella asiatica and extracts bioactive compounds effects on antimicrobial activities,Antibiotics
  • [16] Huong, T. N. L., Bach, L. T. (2017), Chemistry of natural compounds,
  • [17] Hoa, N. T. H., Phuong, N. T. L. (2020), A study of the conditions of extracting flavonoid f-rom Houttuynia cordata,Industry and Trade Journal
  • [18] Feduraev, P., Chupakhina, G., Maslennikov, P., Tacenko, N., Skrypnik, L. (2019), Variation in phenolic compounds content and antioxidant activity of different plant organs f-rom Rumex crispus L. and Rumex obtusifolius L. at different growth stages,Antioxidants
  • [19] Duc, N. N., Hoa, P. T. C., Nhon, H. T. N. (2022), Study on lectin extraction process f-rom Ceratophyllum demersum seaweed,Industry and Trade Journal
  • [20] de Souza, A. R. C., Stefanov, S., Bombardelli, M. C., Corazza, M. L., Stateva, R. P. (2019), Assessment of composition and biological activity of Arctium lappa leaves extracts obtained with pressurized liquid and supercritical CO₂ extraction,The Journal of Supercritical Fluids
  • [21] Dat, P. T., Nha, L. V., Dam, N. P., Hang, P. T. (2022), Study on botanical c-haracteristics and chemical composition of Kyllinga polyphylla Willd. ex Kunth,Can Tho University Science Journal
  • [22] Chandrika, U. G., Kumara, P. A. P. (2015), Pennywort (Centella asiatica): nutritional properties and plausible health benefits,Advances in Food and Nutrition Research