



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Dược liệu học; Cây thuốc; Con thuốc; Thuốc Nam, thuốc dân tộc
Đỗ Thị Thanh Trung, Phạm Thị Vui, Nguyễn Huyền Trang, Phạm Vinh Hoa, Nguyễn Thị Thanh Thi, Phạm Thị Lương Hằng(1), Phạm Bảo Yên
Đánh giá khả năng ức chế vi khuẩn Helicobacter pylori của một số dịch chiết thảo dược Việt Nam
Evaluate the ability to inhibit Helicobacter pylori bacteria of some Vietnamese herbal extracts
Khoa học & Công nghệ Việt Nam
2018
07
23-27
1859-4794
Cao chiết methanol và ethyl acetat của 30 thảo dược, đạt hàm lượng 3,43-35,29%, được đánh giá khả năng ức chế sự phát triển của vi khuẩn Helicobacter pylori (HP). Khảo sát sự có mặt của 3 chất đã được chứng minh có tác dụng ức chế HP gồm quercetin, berberin và acid glycyrrhizic bằng phương pháp sắc ký lớp mỏng cho thấy berberin phổ biến hơn 2 chất còn lại (20/30 loại thảo dược), 10/30 thảo dược ức chế mạnh sự phát triển của vi khuẩn HP với đường kính vòng kháng khuẩn 12-42 cm, trong đó, 8/10 loài chứa berberin và 7/10 loài chứa quercetin. Trong đó, cao chiết đỗ rừng và trầu không chứa nhiều chất khác quercetin, berberin và acid glycyrrhizic nên được lựa chọn để chiết tách và phân lập các hợp chất tiềm năng cho thử nghiệm tác dụng ức chế HP trong các nghiên cứu tiếp theo.
Extraction of methanol and ethyl acetate of 30 herbs, reaching 3.43-35.29%, was evaluated to inhibit the growth of Helicobacter pylori (HP). Investigating the presence of 3 substances that have been shown to inhibit HP including quercetin, berberin and glycyrrhizic acid by thin layer chromatography method shows that berberin is more popular than the other 2 substances (20/30 herbs) , 10/30 herbs strongly inhibit the growth of HP bacteria with an antibacterial ring diameter of 12-42 cm, of which, 8/10 species contain berberin and 7/10 species contain quercetin. In particular, forest bean extract and betel nut do not contain many other substances quercetin, berberin and glycyrrhizic acid should be se-lected to isolate and isolate potential compounds for testing HP inhibitory effect in subsequent studies.
TTKHCNQG, CVv 8
- [1] K. Pundarikakshudu; H.N. Dave (2010), Simultaneous determination of curcumin and berberine in their pure form and f-rom the combined extracts of Curcuma longa and Berberis aristata,International Journal of Applied Science and Engineering, 8(1), pp.19-26
- [2] Vũ Nam (2000), Bước đầu nghiên cứu tác dụng diệt Helicobacter pylori bằng hoạt chất toàn phần của lá trầu không trên thực nghiệm và trong viêm dạ dày mạn tính,Kỷ yếu công trình nghiên cứu khoa học
- [3] Vũ Nam (1995), Góp phần nghiên cứu tác dụng của Chè dây trong điều trị loét hành tá tràng,Luận án phó tiến sỹ khoa học y dược
- [4] R. Murugan; T. Parimelazhagan (2014), Comparative evaluation of different extraction methods for antioxidant and anti-inflammatory properties f-rom Osbeckiaparvifolia Arn. - An in vitroapproach,Journal of King Saud University - Science, 26(4), pp.267-275
- [5] R. De; P. Kundu; S. Swarnakar; T. Ramamurthy; A. Chowdhury; G.B. Nair; A.K. Mukhopadhyay (2009), Antimicrobial activity of curcumin against Helicobacter pylori isolates f-rom India and during infections in mice,Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 53(4), pp.1592-597
- [6] R. Krausse; J. Bielenberg; W. Blaschek; U. Ullmann (2004), In vitro anti-Helicobacter pylori activity of extractum liquiritiae, glycyrrhizin and its metabolites,Journal of Antimicrobial Chemotherapy,54(1), pp.243-246
- [7] J.M. Whitmire; D.S. Merrell (2012), Successful culture techniques for Helicobacter species: general culture techniques for Helicobacter pylori,Methods in Molecular Biology, 921, pp.17-27
- [8] Tran Thanh Ha; Nguyen Van Dau; Nguyen Thi Minh Nguyet; Do Thi Ha; Nguyen Dinh Tuan (2016), Chemical constituents of n-butanol extract of Polygonum barbatum L. collected in Vietnam,Journal of Medicinal Materials, 21(3), pp.189-193
- [9] E.A. Bae; M.J. Han; N.J. Kim; D.H. Kim (1998), Anti-Helicobacter pylori activity of herbal medicines,Biological and Pharmaceutical Bulletin, 21(9), pp.990-992
- [10] L. Cellini; E.D. Campli; M. Masulli; S.D. Bartolomeo; N. Allocati (1996), Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract (Allium sativum),FEMS Immunology and Medical Microbiology,13(4), pp.277-279
- [11] T.B. Tran; S. Shiota; L.T. Nguyen; D.D.Q. Ho; H.H. Hoang; L. Ta; D.T. Trinh; T. Fujioka; Y. Yamaoka (2013), The incidence of primary antibiotic resistance of Helicobacter pylori in Vietnam,Journal of Clinical Gastroenterology, 47(3), pp.233-238.
- [12] G. Sorba; M. Bertinaria; A.D. Stilo; A. Gasco, M.M. Scaltrito; M.L. Brenciaglia; F. Dubini (2001), Anti-Helicobacter pylori agents endowed with H2-antagonist properties,Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters, 11(3), pp.403-406
- [13] J.B. Park; L.L. Imamur; K. Kobashi (1996), Kinetic studies of Helicobacter pylori urease inhibition by a novel proton pump inhibitor, rabeprazole,Biological and Pharmaceutical Bulletin,19(2), pp.182-187
- [14] D. Forman; D.G. Newekk; F. Fullerton; J.W.G. Yarnell; A.R. Stacey; N. Wald; F. Sitas (1991), Association between infection with Helicobacter pylori and risk of gastric cancer: Evidence f-rom a prospective investigation,British Medical Journal,302(6788),pp.1302-1305