Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  25,805,994
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

68.39.15

Chăn nuôi

Từ Quang Hiển, Từ Quang Trung(1), Nguyễn Văn Chung, Đặng Thị Thọ

So sánh ảnh hưởng của bột lá keo giậu và bột cỏ Stylo trong khẩu phần có sự điều chỉnh cùng mức năng lượng và protein đến khả năng sản xuất của gà thịt Lương Phượng

Comparative effects of Leucaena leaf meal and Stylo grass meal in dietary is adjusted the same level of energy and protein to productivity of Luong Phuong broiler

Khoa học và Công nghệ

2013

1

57-61

1859-2171

This study on LuongPhuong broiler with three groups were fed 3 different diets. The control diet (CD) did'nt have Leucaena leaf meal and stylo grass meal, but the experiment group 1 (EG 1) have 2 percent Leucaena leaf meal in the period 15- 42 days old and 4 percent Leucaena leaf meal in the period 43- 70 days old, the experiment group 2 (EG 2) have 2 percent and 4 percent stylo grass meal corresponding to two period mentioned above. These diets are adjusted to have the same level of metabolic ennergy and protein (3,000 kcal/kg and 20 percent protein in the period 15- 42 days old, 3,000 kcal/kg and 18 percent protein in the period 43-70 days old). The results show that: Leucaena leaf meal and Stylo grass meal have a significant effect to body weight gain, feed consumption, feed converion and feed cost for 1 kg body weight gain of broiler. These indicators of EG 1 and EG 2 are significant diferenses compared with the control group (P 0.05). EG I have weight, body weight gain higher than EG 2 and FCR/1 kg body weight gain lower than EG 2 with no significant difference (p 0.05), feed cost/kg body weight gain of EG 1 lower than the EG 2 was 3.2 percent.

TTKHCNQG, CTv178