



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Dinh dưỡng; Khoa học về ăn kiêng
Nguyễn Thị Loan, Nguyễn Quang Dũng(1), Bùi Vinh Quang, Trần Châu Quyên, Bùi Thị Kim Huế, Trần Thị Năm
Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh ung thư đầu cổ điều trị xạ trị tại Bệnh viện Ung bướu Hà Nội năm 2021
Nutritional status and related factors in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy at hanoi oncology hospital in 2021
Tạp chí Nghiên cứu y học (Đại học Y Hà Nội)
2022
05
145-154
2354-080X
TTKHCNQG, CVv 251
- [1] Lis CG, Gupta D, Lammersfeld CA, Markman M, Vashi PG. (2012), Role of nutritional status in predicting quality of life outcomes in cancer-a systematic review of the epidemiological literature.,Nutr J. 2012;11:27. doi: 10.1186/1475- 2891-11-27.
- [2] Linh Nguyen Thuy, Phuong Duong Thi, et al. (2019), Relationship between nutritional status and quality of life in gastrointestial cancer patients on chemotherapy.,Asian Journal of Dietetics. 2019;(1):18-22.
- [3] Sousa IM, Bielemann RM, Gonzalez MC, et al. (2020), Low calf circumference is an independent predictor of mortality in cancer patients: A prospective cohort study.,Nutrition. 2020;79-80:110816. doi: 10.1016/j.nut.2020.11 0816.
- [4] Nourissat A, Bairati I, Fortin A, et al. (2012), Factors associated with weight loss during radiotherapy in patients with stage I or II head and neck cancer.,Support Care Cancer. 2012;20(3):591-599. doi: 10.1007/s00520-011- 1132-x.
- [5] Phạm Thị Thanh Hoa, Lê Thị Hương. (2019), Tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuọc sống của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có hóa trị tại Bệnh viện K năm 2018.,Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2019:120(4):27-35.
- [6] Phạm Thị Tuyết Chinh, Nguyễn Thùy Linh, Tạ Thanh Nga, và cs. (2019), Tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống của người bệnh ung thư đường tiêu hóa sau 2 tháng điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội.,Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2019);120(4):1-8.
- [7] Unsal D, Mentes B, Akmansu M, Uner A, Oguz M, Pak Y. (2006), Evaluation of nutritional status in cancer patients receiving radiotherapy: A prospective study.,American Journal of Clinical Oncology. 2006;29(2):183-188. doi: 10.1097/01.coc.0000198745.94757.ee.
- [8] Lambert R, Sauvaget C, de Camargo Cancela M, Sankaranarayanan R. (2011), Epidemiology of cancer f-rom the oral cavity and oropharynx.,Eur J Gastroenterol Hepatol. 2011;23(8):633- 641. doi: 10.1097/MEG.0b013e3283484795
- [9] Bùi Thế Anh, Phạm Tuấn Cảnh. (2014), Validation of QLQ-H&N35 (Vietnamese version). Asia-Pacific Organization for Cancer,Prevention Regional Conference. Đại học Y Hà Nội; 2014.
- [10] Bjordal K, de Graeff A, Fayers PM, et al. (2000), A 12 country field study of the EORTC QLQ-C30 (version 3.0) and the head and neck cancer specific module (EORTC QLQ-H&N35) in head and neck patients.,European Journal of Cancer. 2000;36(14):1796-1807. doi: 10.1016/ S0959-8049(00)00186-6.
- [11] (2011), National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) (2011) Anthropometry procedure manual.,
- [12] Bauer J, Capra S, Ferguson M. (2002), Use of the scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) as a nutrition assessment tool in patients with cancer.,Eur J Clin Nutr. 2002;56(8):779-785. doi: 10.1038/ sj.ejcn.1601412.
- [13] Sourati A, Ameri A, Malekzadeh M. Oral Mucositis. (2017), In: Sourati A, Ameri A, Malekzadeh M, eds. Acute Side Effects of Radiation Therapy: A Guide to Management.,Springer International Publishing; 2017:53-78. doi: 10.1007/978-3-31 9-55950-6_6.
- [14] Citak E, Tulek Z, Uzel O. (2019), Nutritional status in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy: a longitudinal study.,Support Care Cancer. 2019;27(1):239-247. doi: 10.1007/s00520-018-4319-6.
- [15] Hoàng Việt Bách, Trần Thị Thủy, và cs. (2019), Tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân ung thư khoang miệng. Bệnh viện K năm 2018.,Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2019;120(4):9-26.
- [16] M L, B H, I J, E A. (2005), Eating problems and weight loss for patients with head and neck cancer: a c-hart review f-rom diagnosis until one year after treatment.,Cancer Nurs. 2005;28(6):425-435. doi: 10.1097/00002820-2 00511000-00004.
- [17] Langius JAE, Zandbergen MC, Eerenstein SEJ, et al. (2013), Effect of nutritional interventions on nutritional status, quality of life and mortality in patients with head and neck cancer receiving (chemo) radiotherapy: a systematic review.,Clinical Nutrition. 2013;32(5):671-678. doi:
- [18] Nugent B, Lewis S, O’Sullivan JM. (2013), Enteral feeding methods for nutritional management in patients with head and neck cancers being treated with radiotherapy and/or chemotherapy.,Cochrane Database Syst Rev. 2013;(1):CD007904. doi: 10.1002/14651858.C D007904.pub3
- [19] Capozzi LC, McNeely ML, Lau HY, et al. (2016), Patient-reported outcomes, body composition, and nutrition status in patients with head and neck cancer: Results f-rom an exploratory randomized controlled exercise trial.,Cancer. 2016;122(8):1185-1200. doi: 10.1002/cncr.29 863.