



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi
Trần Văn Thăng, Nguyễn Thị Lan, Tạ Văn Cần(1), Nguyễn Văn Đại(2)
Xác định giá trị dinh dưỡng của một số loại thức ăn phổ biến nuôi trâu bằng phương pháp in vitro gas production
Determination nutrient value of some common feed raising buffaloes by in vitro gas production method
Khoa học và Công nghệ - Đại học Thái Nguyên
2019
9
99-106
1859-2171
TTKHCNQG, CTv 178
- [1] (2001), Thành phần và giá trị dinh duỡng thức ăn gia súc, gia cầm Việt Nam năm 2001,
- [2] T. Bayble; Solomon Melaku; N. K. Prasad (2007), Effects of cutting dates on nutritive value of Napier (Pennisetum purpureum) grass planted sole and in association with Desmodium (Desmodium intortum) or Lablab (Lablab purpureus),Livestock Research For Rural Development, Vol. 19, No. 1
- [3] A. N. Pell; P. Schofield (1993), Nutrition, feeding, and calves. Computerized monitoring of gas production to measure forage digestion in vitro,J. Dairy Sci., Vol. 76, pp. 1063-1073
- [4] K. H. Menke; L. Raab; A. Salewski; H. Steingass; D. Fritz; W. Schneider (1979), The estimation of digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs f-rom the gas production when they incubated with rumen liquor in vitro,Journal of Agricultural Science (Cambridge), Vol. 92, pp. 217-222
- [5] G. Getachew; P. H. Robinson; E. J. DePeters; S. J. Taylor (2004), Relationships between chemical composition, dry matter degradation and in vitro gas production of several ruminant feeds,Animal Feed Science and Technology, Vol. 111, pp. 57- 71
- [6] H. P. S. Markar; M. Blummel; K. Becker (1995), In vitro effects of and interactions between tannins and saponins and fate of tannins in the rumen,J. Sci. Food Agric., Vol. 69, pp. 481–493
- [7] H. H. Meissner; P. J. K. Zac-harias; H. H. Koster; S. H. Nieuwoudt; R. J. Coetze, (1991), Effects of energy supplementation on intake and digestion on early and mid-season ryegrass and Panicum/Smuts finger hay, and on in sacco disappearance of various forage species,S. Afr. J. Anim. Sci., Vol. 21, pp. 33-42
- [8] Vũ Chí Cương; Đinh Văn Mười; Phạm Kim Cương; Lưu Thị Thi; Cấn Thị Thanh Huyền; Nguyễn Viết Đôn (2016), Kết quả xây dựng phương trình hồi quy ước tính ME của thức ăn cho gia súc nhai lại từ các số liệu về lượng khí sinh ra sau 24 giờ và thành phần hóa học,Tạp chí Khoa học Công nghệ chăn nuôi, S. 60, tr. 14-27
- [9] Vũ Chí Cương, Đinh Văn Mười, Phạm Kim Cương; Lưu Thị Thi; Nguyễn Viết Đôn; Nguyễn Văn Hùng (2016), Phương trình hồi quy ước tính tỷ lệ tiêu hóa chất hữu cơ của thức ăn cho gia súc nhai lại từ các số liệu về lượng khí sinh ra sau 24 giờ và thành phần hóa học,Tạp chí Khoa học Công nghệ chăn nuôi, S. 62, tr. 39-54
- [10] K. H. Menke; H. Steingass, (1988), Estination of the energetic feed value obtained f-rom chemical analysis and gas production using rumen fluid,Anim. Res. Dev., Vol. 28, pp. 7-55
- [11] P. J. Van Soest; J. B. Robertson; B. A. Lewis (1991), Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysacc-harides in relation to animal nitrition,J. Dairy Sci., Vol. 74, pp. 3583- 3597
- [12] (), Tiêu chuẩn Việt Nam, TCVN 4325 - 2007, TCVN 4326 - 2007, TCVN 4327 - 2007, TCVN 4328 - 2007, TCVN 4329 - 2007, TCVN 4331- 2007,