



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Thực vật học
Thái Thị Hòa, Đỗ Thị Kim Oanh, Kiều Thị Trà Giang, Nguyễn Thị Thanh, Nguyễn Hữu Quân(1)
Đặc điểm hình thái, giải phẫu, hóa sinh và mã vạch DNA của hai mẫu đậu Nho nhe thu tại Yên Bái và Hà Giang
Morphological, anatomical, biochemical, and dna barcode characteristics of the two rice bean cultivars collected in Yen Bai and Ha Giang
Khoa học và Công nghệ (Đại học Thái Nguyên)
2018
4
187-192
1859-2171
TTKHCNQG, CTv 178
- [1] Yao H.; Song J.; Liu C.; Luo K.; Han J. (2010), Use of ITS2 region as theuniversal DNA barcode for plants and animals”, PLoS ONE, 5(10), pp.13102,,
- [2] Vijayan K.; Tsou C.H. (2010), DNA barcoding in plants: taxonomy in a new perspective,Current science, 99(11), pp. 1530- 1541.
- [3] Shaghai Maroof M. A.; Soliman K. M.; Jorgensen R. A; Allard R. W. (1984), Ribosomal DNA sepacer-length polymorphism in barley: mendelian inheritance, chromosomal location, and population dynamics,Proc. Natl. Acad. Sci., 81(24), pp. 8014-8018.
- [4] Saravankumar P.; Tomooka N.; Kaga A.; Vaughan D. A. (2003), Studies on wild relatives of grain legumes in Southern South Asia with particular reference to the genera Cajanus and Vigna In AHM Jayasuriya & DA Vaughan (eds) Conservation and use of crop wild relatives,Proceedings of the joint Department of Agriculture, Sri Lanka and National Institute of Agrobiological Science, Japan Workshop held on 3 February 2003.
- [5] Miller G. L. (1959), Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugars,Anal. Chem., 31, pp. 426-428
- [6] Kress J. W.; Wurdack K. J.; Zimmer E. A.; Weigt L. A.; Janzen D. H. (2005), Use of DNA barcodes to identify flowering plants,Proc. Natl. Acad. Sci., 102(23), pp. 8369-8374.
- [7] Hebert P. D. N.; Alina C.; Shelley L. B.; Jeremy R. (2003), Biological identifications through DNA barcodes,Proc. R. Soc. Lond. B., 270(1512), pp. 313-321.
- [8] Chen S. (2010), Validation of the ITS2 region as a novel DNA barcode for identifying medicinal plant species,PLoS ONE, 5(1), pp. 8613, doi: 10.1371/ journal.pone.0008613.
- [9] De Carvalho N. M.; Vieira R. D. (1996), Rice bean (Vigna umbellata (Thunb.) Ohwi et Ohasi),Nwokolo, E & Smartt, J (Eds) Legumes and Oilseeds in Nutrition, Chapman and Hall, ISBN 0- 412-45930-2. pp. 222-228
- [10] Anson M. L. (1938), The estimation of pepsin, trypsin, papain and cathepsin with hemoglobin,J. Gen. Physiol., 22, pp. 79-89
- [11] Nguyễn Vũ Thanh Thanh; Nguyễn Văn Tuân (2007), Nghiên cứu sự đa dạng sinh học của một số giống đậu xanh (Vigna radiata (L.) Wilczek) phục vụ công tác chọn giống và bảo tồn nguồn gen cây đậu xanh,Tạp chí Khoa học & Công nghệ, 3(43), tr. 26-31.
- [12] Phạm Hoàng Hộ (1999), Cây cỏ Việt Nam,
- [13] Nguyễn Tiến Bân (2013), Danh sách loài thực vật ở Việt Nam,