Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  24,665,852
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Trần Thị Bé và Trần Thị Thanh Hiền(1)

Ứng dụng mô hình năng lượng sinh học để xác định nhu cầu protein và năng lượng của cá kèo (pseudapocryptes elongates)

Aplication of bioenergic modelling to define the energy and protein requirements of mudskipper (Pseudapocryptes elongatus)

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam

2020

08

163 - 169

1859 - 1558

Nghiên cứu được thực hiện để xác định nhu cầu protein và năng lượng của cá kèo (Pseudapocryptes elongatus) bằng mô hình năng lượng sinh học. Nghiên cứu được thực hiện với 3 thí nghiệm (i) Năng lượng và protein tiêu hao (ii) Hiệu quả sử dụng năng lượng và protein và (iii) Nghiên cứu thu mẫu cá qua các giai đoạn phát triển tại các ao nuôi công nghiệp để làm căn cứ xây dựng mô hình xác đinh nhu cầu protein và năng lượng của cá kèo. Kết quả tỉ lệ protein tiêu hóa/ năng lượng tiêu hóa (DP/DE) của cá kèo được xác định từ 21,9 đến 24,2. Với mức năng lượng thức ăn là 13MJ/kg, nhu cầu protein của cá kèo lần lượt là 31% và 28% tương ứng với kích cỡ cá có khối lượng 5,0 và 20,0 g.

The study was conducted to determine the protein and energy requirements of mudskipper (Pseudapocryptes elongatus) following application of bioenergy model. The study was conducted with 3 experiments (i) Determination of maintaining protein and energy of mudskipper, (ii) Evaluation of energy and protein efficiency utilization of mudskipper and (iii) survey on the feed use, growth and body composition in grow-out mudskipper aquaculture. The results showed that digestible protein/ digestible energy (DP/ DE) requirement for mudskipper were determined from 24.3 to 21.5 during the grow-out cycle. Digestible protein content (%) at 13Mj/kg DE in feed were from 31% to 28% DP for fish sizes 5g and 20g, respectively.

TTKHCNQG, CVv 490

  • [1] Tuan; L.A.; K.C. William (2007), Optimum dietary protein and lipid specifications for juvenile malabar grouper (Epinephelus malabaricus).,Aquaculture, 267: 129-138.
  • [2] Trung; V.D.; N.T. Diu; N.T. Hao; B. Glencross (2011), Development of a nutritional model to define the energy and protein requirements of tilapia, Oreochromis niloticus.,Aquaculture, 320 (1-2): 69-75.
  • [3] Thoman; E.S.; D.A. Davis; C.R. Arnold (1999), Evaluation of growout diets with varying protein and energy levels for red drum (Sciaenops ocellatus).,Aquaculture, 176 (3-4): 343-353.
  • [4] (2011), Nutrient Requirements of Fish and Shrimp,The National Academy Press, Washington, D.C., USA. 375 pp.
  • [5] Lupatsch; L; G.W. Kissil; D. Sklan (2001), Optimization of feeding regimes for European sea bass Dicentrarchus labrax: a factorial approach.,Aquaculture, 202: 289-302.
  • [6] Lupatsch; L; G.W. Kissil; D. Sklan; E. Pfeffer (2001), Effects of varying dietary protein and energy supply on growth, body composition and protein utilization in gilthead seabream (Sparus aurata L.).,Aquaculture Nutrition, 7 (2): 71-80.
  • [7] Lupatsch; L; G.W. Kissil; D. Sklan (2003), Comparison of energy and protein efficiency among three fish species gilthead sea bream (Sparus aurata), European sea bass (Dicentrarchus labrax) and white grouper (Epinephelus aeneus): energy expenditure for protein and lipid deposition.,Aquaculture, 225 (1-4): 175-189.
  • [8] Lupatsch; I.; G.W. Kissil (2005), Feed formulations based on energy and protein demands in white grouper (Epinephelus aeneus).,Aquaculture, 248 (1-4): 83-95.
  • [9] Lupatsch; I. (2003), Factorial Approach to Determining Energy and Protein Requirements of Gilthead seabream (Sparus aurata) for optimal Efficiency of Production.,Degree of Doctor of Philosophy in Agriculture, 123pp.
  • [10] Glencross; B.D.; N.T. Phuong; T.T.T. Hien; T.T.C. Tu; T.M. Phu (2010), A factorial growth and feed utilisation model for Tra catfish, Pangasianodon hypophthalmus.,Aquaculture Nutrition, 17: 396-405.
  • [11] Glencross; B.D. (2008), A factorial growth and feed utilisation model for barramundi, Lates calcarifer based on Australian production conditions.,Aquacult. Nutr., 14: 360-373.
  • [12] Glencross; B.D. (2006), Nutritional management of barramundi, Lates calcarifer - a review.,Aquacult. Nutr., 12: 291-309.
  • [13] Glencross; B.; T.T.T. Hien; N.T. Phuong; T.L.C. Tu (2011), A factorial approach to defining the energy and protein requirements of Tra Catfish, Pangasianodon hypothalamus.,Aquaculture Nutrition, 17 (2): 396-405.
  • [14] Cho; C.Y.; S.J. Kaushik (1990), Nutritional energetics in fish: energy and protein utilization in rainbow trout (Salmo gairdneri).,Aspects of food production, consumption and energy values, 61: 132-172. Karger Publishers.
  • [15] Booth; M.A.; G.L. Allan; I. Pirozzi (2010), Estimation of digestible protein and energy requirements of yellowtail kingfish Seriola lalandi using a factorial approach.,Aquaculture, 307 (3-4): 247-259.
  • [16] (2000), Official Methods of Analysis.,Association of Official Analytical Chemists Arlington.
  • [17] Ai; Q.; K. Mai; H. Li; C. Zhang; L. Zhang; Q. Duan; B. Tan; W. Xu, H. Ma; W. Zhang; Z. Liufu (2004), Effects of dietary protein to energy ratios on growth and body composition of juvenile Japanese seabass,Lateolabrax japonicas. Aquaculture, 230: 507-516.
  • [18] Lê Thanh Hùng (2008), Thức ăn và dinh dưỡng thủy sản.,Nhà xuất bàn Nông nghiệp TP. Hồ Chí Minh, 300 trang.