Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,466,575
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Lê Quang Luân(1), Nguyễn Trọng Nghĩa, Lê Thị Thu Thảo, Nguyễn Thanh Vũ(2)

Ảnh hưởng của việc bổ sung oligo-β-glucan tạo ra bằng phương pháp chiếu xạ tia γ vào thức ăn lên tăng trưởng, tỷ lệ sống và các chỉ tiêu miễn dịch ở tôm hùm đá (Palinuridae homarus)

Effect of supplementation of diet with oligo-β-glucan prepared by γ-ray irradiation on growth, survival and immune indexes of lobster (Palinuridae homarus)

Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam

2021

6

102 - 107

1859 - 1558

Oligo-β-glucan có khối lượng phân tử (Mw) khoảng 15 kDa tạo ra bằng phương pháp chiếu xạ tia γ được sử dụng để đánh giá hiệu ứng tăng trưởng và kích thích miễn dịch ở tôm hùm đá (Palinuridae homarus). Kết quả cho thấy tôm hùm được cho ăn bổ sung chế phẩm oligo-β-glucan ở nồng độ 1.000 - 3.000 ppm đạt tốc độ tăng trưởng và sinh khối thu hoạch cao hơn có ý nghĩa so với đối chứng. Khi cho ăn bổ sung oligo-β-glucan ở nồng độ nói trên cũng làm tăng 13,6 - 16,0% tỷ lệ tôm sống và giảm 0,9 - 1,0 hệ số tiêu tốn thức ăn. Việc cho ăn bổ sung chế phẩm oligo-β-glucan còn làm gia tăng đáng kể các chỉ số miễn dịch như tổng số lượng tế bào máu, hoạt độ thực bào, hoạt độ enzyme phenoloxidase và superoxide dismutase ở tôm hùm. Kết quả nghiên cứu cũng cho thấy nồng độ oligo-β-glucan cho ăn bổ sung ở mức 1.000 ppm là thích hợp. Chế phẩm oligo-β- glucan chế tạo bằng phương pháp chiếu xạ rất có triển vọng để làm chất thúc đẩy tăng trưởng và miễn dịch tự nhiên trong nuôi tôm hùm đá.
 

Water-soluble oligo-β-glucan with molecular weight (Mw) of about 15 kDa prepared by γ-ray irradiation was used to evaluate growth-promotion and immuno-stimulation effects in lobster (Palinuridae homarus). The obtained results showed that lobsters fed feed with oligo-β-glucan supplements at concentrations of 1,000 - 3,000 ppm significantly enhanced the growth rate and biomass of supplemented shrimps compared to those of control one. The above supplementation also increased the survival rate by 13.6 - 16.0% and reduced 0.9 - 1.0 feed conversation rate of tested lobsters. The supplementation of oligo-β-glucan product also significantly stimulated immune indexes such as total haemocyte count, phagocytosis activity, phenoloxidase and superoxide dismutase in tested shrimps compared to those in the untreated control. Therefore, the supplementation of oligo-β-glucan at 1,000 ppm can be seen as a suitable concentration. The results f-rom this study revealed that the oligo-β-glucan product with Mw~15 kDa prepared by γ-irradiation has a very promising potential for application as a natural growth promotor and immunostimulant in P. homarus lobster culture.
 

TTKHCNQG, CVv 490

  • [1] Yudiati; E.; A. Isnansetyo; Murwantoko; Ayuningtyas; Triyanto; C.R. Handayani (2016), Innate immune- stimulating and immune genes up-regulating activities of three types of alginate f-rom Sargassum siliquosum in Pacific white shrimp, Litopenaeus vannamei.,Fish & Shellfish Immunology, 54: 46-53.
  • [2] Suphantharika; M.; P. Khunrae; P. Thanardkit; C. Verduyn (2003), Preparation of spent brewer’s yeast β-glucans with a potential application as an immunostimulant for black tiger shrimp, Penaeus monodon.,Bioresource Technology, 88 (1): 55-60.
  • [3] Söderhäll; K.; L. Cerenius (1992), Crustacean immunity.,Annual Review of Fish Diseases, 2: 3-23.
  • [4] Ochoa-Álvarez; N.A.; R. Casillas-Hernández; F.J. Magallón-Barajas; J.M. Ramirez-Orozco; E. Carbajal-Millan (2021), Protector effect of beta- glucans f-rom shrimp pond-related yeasts in Penaeus vannamei rearing under white spot syndrome virus presence.,Latin American Journal of Aquatic Research, 49 (1): 18-28.
  • [5] Neves; C.A.; E.A. Santos; A.C.D. Bainy (2000), Reduced superoxide dismutase activity in Palaemonetes argentinus (Decapoda, Paleminedae), infected by Probopyrus ringueleti (Isopoda, Bopyridae).,Disseases of Aquatic Organisms, 39 (2): 155-158.
  • [6] Luan; L.Q.; V.T.T. Ha; N.H.P. Uyen; L.T.T. Trang; N.Q. Hien (2012), Preparation of oligoalginate plant growth promotor by γ irradiation of alginate solution containing hydrogen peroxide.,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (7): 1737 -1741.
  • [7] Long; N.T.; N.T.N. Anh; H.N. Son; L.Q. Luan (2019), Radiation degradation of β-glucan with a potential for reduction of lipids and glucose in the blood of mice.,Polymers, 11 (6): 955.
  • [8] Li; H.; C. Xu; L. Zhou; Y. Dong; Y. Su; X. Wang; J.G. Qin; L. Chen; E. Li (2019), Beneficial effects of dietary β-glucan on growth and health status of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei at low salinity.,Fish Shellfish Immunology, 91 (1): 315-324.
  • [9] Li; C.C.; S.T. Yeh; J.C. Chen (2008), The immune response of white shrimp Litopenaeus vannamei following Vibrio alginolyticus injection.,Fish and Shellfish Immunology, 25 (6): 853-860.
  • [10] Jiravanichpaisal; P.; B.L. Lee; K. Soderhall (2006), Cell-mediated immunity in arthropods: Hematopoiesis, coagulation, melanization and opsonization.,Immunobiology, 211 (4): 213-236.
  • [11] Chang; J.; W. Zhang; K. Mai; H. Ma; Z. Liufu; X. Wang; Q. Ai; W. Xu (2011), Effects of dietary of dietary β-glucan and glycyrrhizin on nonspecific immunity and disease resistance of white shrim, Litopenaeus (Boone) challenged with Vibrio alginolyticus.,Aquaculture Research, 42 (8): 1101-1109.
  • [12] Chang; C.F.; M.S. Su; H.Y. Chen; I.C. Liao (2013), Dietary β-1,3-glucan effectively improves immunity and survival of Penaeus monodon challenged with white spot syndrome viru.,Fish and Shellfish Immunology, 15 (4): 297-310.
  • [13] Byun; E.H.; J.H. Kim; N.Y. Sung; J.I. Choi; S.T. Lim; K.H. Kim; H.S. Yook; M.W Byun; J.W. Lee (2008), Effects of gamma irradiation on the physical and structural properties of β-glucan.,Radiation Physics and Chemistry, 77 (6): 781-786.
  • [14] Bai; N.; M. Gu; W. Zhang; W. Xu; K. Mai (2014), Effects of β-glucan derivatives on the immunity of white shrimp Litopenaeus vannamei and its resistance against white spot syndrome virus infection.,Aquaculture, 426: 66-73.
  • [15] Bacha; U.; M. Nasir; S. Iqbal; A.A. Anjum (2017), Nutraceutical, Anti-Inflammatory, and Immune Modulatory Effects of β-Glucan Isolated f-rom Yeast.,BioMed Research International. Article ID 8972678.
  • [16] Ashida; M.; H.I. Yamazaki (1990), Biochemistry of the phenoloxidase system in insects with special reference to its activation.,Japan Scientific Societies Press: 237-263.
  • [17] Andrino; K.G.S.; M.J.S. Apines-Amar; R.L. Janeo; Jr.V.L. Corre (2014), Effects of dietary mannan oligosacc-haride (MOS) and β-glucan on growth, immune response and survival against white spot syndrome virus (WSSV) infection of juvenile tiger shrimp Penaeus monodon.,Aquaculture Aquarium Conservation & Legislation International Journal of the Bioflux Soxciety, 7(5): 321-332.
  • [18] Ajadi; A.; M.Y. Sabri; A.B. Dauda; M.Y. Ina-Salwany; A.H. Hasliza (2016), Immunoprophylaxis: a better al-ternative protective measure against shrimp vibriosis - a review.,Pertanika Journal of Scholarly Research Reviews, 2 (2): 58-69.
  • [19] Trần Việt Tiên; Đặng Thị Hoàng Oanh (2020), Ảnh hưởng của β-glucan lên đáp ứng miễn dịch tự nhiên của tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) cảm nhiễm Vibrio parahaemolyticus.,Tạp chí Khoa học, 56 (3B): 153-159.
  • [20] Võ Văn Nha (2017), Nghiên cứu giải pháp kỹ thuật và quản lý phòng bệnh trên tôm hùm nuôi lồng.,Báo cáo nghiệm thu đề tài cấp Bộ
  • [21] Nguyễn Phú Hòa (2019), Nghiên cứu giải pháp xử lý ô nhiễm và xử lý môi trường vùng nuôi tôm hùm lồng bè tập trung.,Báo cáo nghiệm thu đề tài cấp Nhà nước