Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,292,352
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi

Trần Hiệp(1), Nguyễn Xuân Hoàng, Vũ Thị Trang, Nguyễn Thị Tuyết Lê(2), Phạm Kim Đăng

Ảnh hưởng của bổ sung hỗn hợp vách tế bào lợi khuẩn vào thức ăn đến một số chỉ tiêu kinh tế kỹ thuật lợn thịt

Effect of probiotic cell wall supplement on some technical-economic indicators of growing-fattening pigs

Khoa học Nông nghiệp Việt Nam

2021

12

1598-1607

2588-1299

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá hiệu quả của việc bổ sung hỗn hợp vách tế bào lợi khuẩn Lactobacilus rhamnosus và Sacc-haromyces cerevisiae (hỗn hợp IV) đến năng suất, sự phát triển vi nhung, thay đổi một số vi sinh vật đường ruột và lợi nhuận trong chăn nuôi lợn thịt. Thi nghiệm được thực hiện trên 84 lợn lai F1(PiDu × LY) (6,6 ± 1,45kg) được bố trí ngẫu nhiên vào bốn lô (21 con/lô, 7 con/ô, 3 lần lặp lại) gồm lô Đối chứng (ĐC) và các lô IV0.01, IV0.03 và IV0.06 được nuôi bằng 4 khẩu phần khác nhau, lần lượt là khẩu phần cơ sở và khẩu phần cơ sở bổ sung 0,01%; 0,03% và 0,06% hỗn hợp IV. Kết quả cho thấy, bổ sung hỗn hợp IV không ảnh hưởng tới lượng thu nhận nhưng cải thiện tăng khối lượng. Bổ sung hỗn hợp vách tế bào lợi khuẩn IV có tác dụng kích thích tăng chiều cao lông nhung, đồng thời làm giảm chiều sâu tuyến ruột. Bổ sung vách tế bào lợi khuẩn ở mức 0,03% và 0,06% đã làm tăng mật độ vi khuẩn Lactobacillus và giảm nhóm vi khuẩn E. Coli, Coliform trong đường ruột của lợn (P <0,05). Khi phân tích sử dụng hàm tối ưu lợi nhuận để đạt được tốc độ sinh trưởng cao nhất, FCR thấp nhất và lợi nhuận cao nhất, mức bổ sung hỗn hợp IV phù hợp nhất từ 0,048%-0,051% (tốt nhất là 0,05%).

Study was carried out to evaluate effect of probiotic cell wall (Lactobacilus rhamnosus and Sacc-haromyces cerevisiae cell walls - IV bio-product) supplement in growing-fattening pig diet on villus development, intestinal microbial change and economic efficiency. The experiment was conducted on 84 weaning pigs (PiDuxLY) (6.6±1.45kg), which were randomly assigned into 4 groups, viz. control group (ĐC), experimental groups IV0.01, IV0.03, IV0.06, with 3 replications (7 pigs/replication) to receive 4 dietary treatments with different levels of IV bioproduct at 0%, 0.01%, 0.03% and 0.06%. Results showed that the probiotic cell wall mixture did not affect the intake but improved growth rate and feed efficiency. The IV bioproduct supplement also increased villus height but reduced Crypt depth. Pigs fed 0.03%-0.06% IV mixture of supplement diets showed high population of Lactobacillus but lower population of E. coli and Coliform in the jejunum and cecum. Using the Solver optimal analysis in order to obtain optimal live weight gain, FCR and profit, the optimal level of probiotic IV mixture supplement in pig diet should be 0.048%-0.051% (best at 0.05%).

TTKHCNQG, CTv 169

  • [1] Wang H., Chen G., Li X., Zheng F. & Xiaoxiong Zeng X (2020), Yeast β-glucan , a potential prebiotic, showed a similar probiotic activity to inulin.,Food Funct. 11: 10386-10396.
  • [2] Van Laack R.L. & Kauffman R.N. (1999), Glycolytic potential of red, soft, exudative pork longissimus muscle.,J. Anim. Sci. 77: 2971-73.
  • [3] Van der Aar P.J., Molist F.G. & van der Klis J.D (2017), The central role of intestinal health on the effect of feed additives on feed intake in swine and poultry,Ani Feed Scie. and Tech. 233: 64-75.
  • [4] Spring P., Wenk C., Connolly A. & Kiers A (2015), A review of 733 published trials on BioMOS, a mannan oligosacc-haride, and Actigen, a second generation mannose rich fraction, on farm and companion animals,J. Appl. Anim. Nutr. 3: 1-11.
  • [5] Shetty P.H. & Jespersen L. (2006), Sacc-haromyces cerevisiae and lactic acid bacteria as potential mycotoxin decontaminating agents,Trends Food Sci. Tech. 17: 48-55.
  • [6] Rosen G.D. (2006), Holo-analysis of the efficacy of Bio-Mos® in pig nutrition,Anim. Sci. 82: 683-89
  • [7] Ryan M. T., Collins C.B., O’Doherty J.V. & Sweeney T. (2015), Effects of dietary β-glucan s supplementation on cytokine expression in porcine liver.,J. Anim. Sci. 90: 40-42.
  • [8] (2018), Luật số 32/2018/QH14 - Luật Chăn nuôi,
  • [9] Pornanek P. & Phoemchalard C. (2020), Effects on growth performance, hematology, immune responses, intestinal histomorphology, carcass traits and meat quality in growing pigs of supplementing their diet with the yeast-rich residue f-rom industrial production of ethanol f-rom molasses,Liv. Res. Rur. Dev. 32(4). http://www.lrrd.org/lrrd32/4/ppitu32064.html.
  • [10] (2012), Nutrient Requirements of Swine: Eleventh Revised Edition,Washington, DC: The National Academies
  • [11] Nabuurs M.J.A., Hoogendoorn A., Van Der Molen E.J. & Van Osta A.L.M. (1993), Villus height and crypt depth in weaned and unweaned pigs, reared under various circumstances in the Netherlands.,Res.Vet.Sci. 55: 78-84.
  • [12] Luna U.V., Caramori Júnior J.G., Corrêa G.S.S., Kiefer C., Souza M.A., Vieites F.M., Cruz R.A.S. & Assis S.D. (2015), Mannan oligosacc-harides and β-glucan in diets for weaned piglets,Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 67: 591599.
  • [13] Liu G., Yu L., Martínez Y., Ren W., Ni H., Abdullah Al-Dhabi N., Duraipandiyan V. & Yin Y. (2017), Dietary Sacc-haromyces cerevisiae Cell Wall Extract Supplementation Alleviates Oxidative Stress and Modulates Serum Amino Acids Profiles in Weaned Piglets,Hindawi Oxidative Medicine and Cellular Longevity Volume, Article ID 3967439. https://doi.org/10.1155/2017/3967439
  • [14] Kogan G. & Kocher A. (2007), Role of yeast cell wall polysacc-harides in pig nutrition and health protection.,Liv. Sci. 109: 161-65.
  • [15] Jouany J.P., Yiannikouris A. & Bertin G. (2005), The chemical bonds between mycotoxins and cell wall components of Sacc-haromyces cerevisiae have been identified,Arch. Zootech. 8: 26-50.
  • [16] Jonsson E. & Conway P. (1992), Probiotics for pigs.,Chapman & Hall, Chapter. 11: 259-16.
  • [17] Gadde U., Kim W.H., Oh S.T. & Lillehoj H.S. (2017), Al-ternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed efficiency in poultry: a review,Anim. Health Res. Rev. 18: 26-45
  • [18] Faria F.D.E., Rosa P.S. & Viera B.S (2005), Protein levels and environmental temperature effects on carcass c-haracteristics, performance, and nitrogen excretion of broiler chickens 7-21 days of age.,Braz J. Poult. Sci. 7: 247-53.
  • [19] Erfani M.N., Mayahi M. & Sadeghi M.A (2013), The effect of alphamune and biomin on histomorphological structure of small intestine and caecal tonsil lymphoid tissue in broiler chicken,Iran J. Vet. Res., Shiraz University IJVR. 15(1): 30-35.
  • [20] Dang Pham Kim, Claude Saegerman, Ton Vu Dinh, Binh Dang Vu, Bo Ha Xuan & Marie-Louise SCIPPO (2013), The preliminary survey result on antibiotic use in pig and chicken production Red River Delta of Vietnam,Food and Public Health. 3(5): 247-56
  • [21] (2012), TCVN 8764:2012.,Thức ăn chăn nuôi - Phương pháp xác định hàm lượng axit amin.
  • [22] (2007), TCVN 4328:2007,Thức ăn chăn nuôi - xác định hàm lượng nitơ và tính hàm lượng protein thô.
  • [23] (2007), TCVN 1526- 1:2007,Thức ăn chăn nuôi - xác định hàm lượng canxi.
  • [24] (2001), TCVN 4326:2001,Thức ăn chăn nuôi - xác định độ ẩm và hàm lượng chất bay hơi khác.
  • [25] (2001), TCVN 1525:2001.,Thức ăn chăn nuôi - xác định hàm lượng phospho
  • [26] (1981), The Nutrient Requirement of Pigs,Commonwealth Agricultural Bureaux, Slough, UK