Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,780,121
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Cây rau, cây hoa và cây ăn quả

Nguyễn Thị Ngọc Nhi(1), Nguyễn Thị Dung, Nguyễn Nhựt Đông, Lê Anh Duy

Nghiên cứu sử dụng bã thải cà phê làm cơ chất trồng nấm hoàng đế

The research on the application of coffee residue for calocybe indica

Tạp chí khoa học - Đại học Thủ Dầu Một

2020

44

44-48

1859-4433

Việc nghiên cứu ứng dụng bã thải cà phê làm cơ chất trồng nấm Hoàng đế (Calocybe indica) đã giảm bớt vấn đề ô nhiễm môi trường và mang lại hiệu quả kinh tế cao. Kết quả sau 50 ngày thực nghiệm nuôi trồng nấm ở 15 thùng (40 x 30 x 25cm) với 5 nghiệm thức, mỗi nghiệm thức được bố trí lặp lại 3 lần cho thấy, nấm Hoàng đế sinh trưởng và phát triển tốt ở tất cả các nghiệm thức. Đặc biệt, nấm Hoàng đế hoàn toàn sinh trưởng và phát triển được trên nguồn cơ chất 100% bã thải cà phê có khối lượng nấm (0,337c ± 0,055) thu hoạch tương đương với nghiệm thức 100% mùn cưa (0,347c ± 0,023). Khối lượng nấm trung bình cao nhất là nghiệm thức 75%CP và 25%MC (0,793a ± 0,067) có khác biệt thống kê với các nghiệm thức còn lại. Việc áp dụng quy trình trồng nấm Hoàng đế từ bã thải cà phê sẽ hiệu quả hơn nhiều ở những nơi gần các công ty chế biến cà phê hòa tan bởi tận dụng được nguồn cơ chất sẵn có.

The research on the application of coffee residue for Calocybe indica has reduced environmental pollution and got high economic efficiency. After 50 days, experimental results of growing mushrooms in 15 box (40 x 30 x 25cm) with 5 treatments, each treatment was repeatedly arranged 3 times showed that the Milky mushroom grows and develops well in all treatments. In particular, milky mushroom was fully grown and developed on the source of 100% coffee residue with the weight of fungus (0.337c ± 0.055) harvested equivalent to 100% sawdust treatment (0.347c ± 0.023). The highest average fungal weigh was 75% CP and 25% MC (0.793a ± 0.067). It was statistically different from the other treatments. The application of the method growing milky mushrooms from coffee residues will be much more effective in places near instant coffee processing companies by taking advantage of the available substrate.

TTKHCNQG, CVv 512

  • [1] Sumathy, R., Kumuthakalavalli, R., Krishnamoorthy, A. S. (2015), Proximate, vitamin, aminoacid and mineral composition of milky mushroom, Calocybe Indica (P&C). Var. Apk2 commonly cultivated in Tamilnadu.,Journal of Natural Product and Plant Resources, 5(1), 38-43
  • [2] Purkayastha, R. P.; Nayak, D. (1979), A new method of cultivation of Calocybe indica.,Taiwan Mush. 3, 14-18.
  • [3] Pelupessy, W. (2003), Environmental issues in the production of beverages: Global coffee chain.,Environmentally Friendly Food Processing.
  • [4] Mussatto, S. I., Machado, E. M., Martins, S., Teixeira, J. A. (2011), Production, composition, and application of coffee and its industrial residues.,Food and Bioprocess Technology, 4(5), 661.
  • [5] Lakshmipathy, G., Jayakumar, A., Raj, S. P. (2012), Optimization of growth parameters for increased yield of the edible mushroom Calocybe indica.,African Journal of Biotechnology, 11(30), 7701.
  • [6] Kerketta, A., Singh, H. K., Shukla, C. S. (2017), Assessment of Mycelial Growth and Yield Attribute of Calocybe indica P and C. Int.,J. Curr. Microbiol. App. Sci, 6(12), 1082-1087.
  • [7] Bokaria, K.; Balsundram, S. K.; Kaphle, K. (2014), Commercial production of Milky Mushroom (Calocybe indica).,Merit Research Journal of Agricultural Science and Soil Sciences. 2: 32-37.
  • [8] Amin, R., Khair, A., Alam, N., & Lee, T. S. (2010), Effect of different substrates and casing materials on the growth and yield of Calocybe indica.,Mycobiology, 38(2), 97-101.
  • [9] Alam, N., Amin, R., Khan, A., Ara, I., Shim, M. J., Lee, M. W., & Lee, T. S. (2008), Nutritional analysis of cultivated mushrooms in Bangladesh-Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju, Pleurotus florida and Calocybe indica.,Mycobiology, 36(4), 228-232.