Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  23,158,960
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

68

Nuôi trồng thuỷ sản

BB

Lê Thị Như Phương(2), Hoàng Minh Tuấn, Nguyễn Hữu Tích, Nguyễn Ngọc Phước(1)

Ảnh hưởng của mật độ luân trùng (Brachionus plicatilis) lên sinh trưởng và tỉ lệ sống của cá song trân châu ở giai đoạn ương từ cá bột lên 18 ngày tuổi

Effects of rotifer density (Brachionus plicatilis) on growth and survival rate of pearl grouper at the nursery stage f-rom fry to 18 days old

Tạp chí Khoa học Đại học Hạ Long

2024

103-111

2815-5521

Luân trùng Brachionus plicatilis được xem là loại thức ăn sống quan trọng trong ương nuôi ấu trùng cá biển. Tuy nhiên, mỗi loài cá khác nhau yêu cầu mật độ luân trùng khác nhau trong quá trình ương nuôi. Nghiên cứu được tiến hành nhằm xác định mật độ luân trùng thích hợp lên sinh trưởng và tỉ lệ sống của cá song trân châu (cá song lai) giai đoạn ương từ cá bột đến 18 ngày tuổi với 4 nghiệm thức thức ăn có mật độ luân trùng lần lượt là 10, 15, 20 và 25 luân trùng/mL, mỗi nghiệm thức được lặp lại 3 lần. Thí nghiệm kết thúc khi ấu trùng cá bắt đầu ăn Artemia. Kết quả nghiên cứu cho thấy tốc độ tăng trưởng, tỉ lệ sống của cá song trân châu đạt cao nhất, tỉ lệ phân đàn và tỉ lệ dị hình thấp nhất khi ương từ giai đoạn cá bột lên 18 ngày tuổi với mật độ luân trùng là 20 luân trùng/mL.

The rotifer Brachionus plicatilis plays a crucial role as live feed in the cultivation of marine fish larvae. Different fish species, however, require different densities of rotifers during rearing. A study was conducted to determine the optimal rotifer density for the growth and survival rate of the pearl grouper (hybrid grouper) larvae f-rom the fry stage to 18 days old, with four feeding treatments of 4 densities of rotifer: 10, 15, 20 or 25 rotifers/mL. Each treatment was performed in triplicate. The experiment was terminated when the fish larvae began consuming Artemia. The results indicated that the growth and survival rate of the pearl grouper were highest, and the rate of deformities and coefficient of variation (CV) in body length were lowest when reared f-rom the fry stage to the fingerling stage at 18 days old with a rotifer density of 20 individuals/mL.

TTKHCNQG, CVv 538

  • [1] Yang, X.; Zhao, X.; Wang, G.; Dong, X.; Yang, Q.; Liu, H.; Chi, S. (2022), Improvement of hybrid grouper (Epinephelus fuscoguttatus ♀× E. lanceolatus ♂) by enzyme-digested poultry by-product: Growth performance, amino acid and peptide transport capacity, and intestinal morphology,Frontiers in Nutrition
  • [2] Watanabe, W. O.; Ellis, S. C.; Ellis, E. P.; Lopez, V. G.; Bass, P.; Ginoza, J.; Moriwake, A. (1996), Evaluation of first‐feeding regimens for larval Nassau grouper Epinephelus straitus and preliminary, pilot‐scale culture through metamorphosis,Journal of the World Aquaculture Society
  • [3] Waspada, M.; Fatoni, T. (1991), Nutrient enrichment of rotifers, Brachionus plicatilis, to support fry production of grouper, Epinephelus fuscoguttatus,Jurnal Penelitian Budidaya Pantai
  • [4] Trương Quốc Thái; Nguyễn Văn Dũng; Nguyễn Khắc Đạt; Nguyễn Thị Thu Hằng (2021), Ảnh hưởng của thức ăn và mật độ ương cá song lai (♂ E. lanceolatus ×♀ E. fuscoguttatus) từ giai đoạn cá bột lên cá hương,Tạp chí Khoa học và Công nghệ Biển
  • [5] Trần Ngọc Hải; Nguyễn Thanh Phương (2006), Giáo trình Kỹ thuật sản xuất giống và nuôi cá biển,
  • [6] Sterzelecki, F. C.; dos Santos Cipriano, F.; Vasconcelos, V. R.; Sugai, J. K.; Mattos, J. J.; Derner, R. B.; Cerqueira, V. R. (2021), Minimum rotifer density for best growth, survival and nutritional status of Brazilian sardine larvae, Sardinella brasiliensis,Aquaculture
  • [7] Snell, T. W.; Carrillo, K. (1984), Body size variation among strains of the rotifer Brachionus plicatilis,Aquaculture
  • [8] Sakakura, Y.; Shiotani, S.; Chuda, H.; Hagiwara, A. (2007), Flow field control for larviculture of the seven-band grouper Epinephelus septemfasciatus,Aquaculture
  • [9] Rimmer, M. A.; Glamuzina, B. (2019), A review of grouper (Family Serranidae: Subfamily Epinephelinae) aquaculture f-rom a sustainability science perspective,Reviews in Aquaculture
  • [10] Rezek, T. C.; Watanabe, W. O.; Harel, M.; Seaton, P. J. (2010), Effects of dietary docosahexaenoic acid (22:6n–3) and arachidonic acid (20:4n‐6) on the growth, survival, stress resistance and fatty acid composition in black sea bass Centropristis striata (Linnaeus 1758) larvae,Aquaculture Research
  • [11] Rainuzzo, J. R.; Reitan, K. I.; Olsen, Y. (1997), The significance of lipids at early stages of marine fish: a review,Aquaculture
  • [12] Pouil, S.; Tlusty, M. F.; Rhyne, A. L.; Metian, M. (2020), Aquaculture of marine ornamental fish: overview of the production trends and the role of academia in research progress,Reviews in Aquaculture
  • [13] Pepin, P. (2023), Feeding by larval fish: how taxonomy, body length, mouth size, and behaviour contribute to differences among individuals and species f-rom a coastal ecosystem,ICES Journal of Marine Science
  • [14] Peck, M. A.; Huebert, K. B.; Llopiz, J. K. (2012), Intrinsic and extrinsic factors driving match–mismatch dynamics during the early life history of marine fishes,Advances in Ecological Research
  • [15] Olivotto, I.; Di Stefano, M.; Rosetti, S.; Cossignani, L.; Pugnaloni, A.; Giantomassi, F.; Carnevali, O. (2011), Live prey enrichment, with particular emphasis on HUFAs, as limiting factor in false percula clownfish (Amphiprion ocellaris, Pomacentridae) larval development and metamorphosis: molecular and biochemical implications,Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology
  • [16] Nunn, A. D.; Tewson, L. H.; Cowx, I. G. (2012), The foraging ecology of larval and juvenile fishes,Reviews in Fish Biology and Fisheries
  • [17] Nguyễn Đức Tuấn; Trần Thế Mưu; Vũ Thị Thanh Nga; Phạm Quốc Hùng (2015), Ảnh hưởng của nhiệt độ và độ mặn lên sự phát triển phôi và tỉ lệ nở của cá song lai (♂ cá song vua E. lanceolatus × ♀ cá song hổ E. fuscoguttatus),Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn
  • [18] Nankervis, L.; Cobcroft, J. M.; Nguyen, N. V.; Rimmer, M. A. (2022), Advances in practical feed formulation and adoption for hybrid grouper (Epinephelus fuscoguttatus ♀× E. Lanceolatus ♂) aquaculture,Reviews in Aquaculture
  • [19] Nagata, W. D. (1989), Nitrogen flow through a Brachionus/Chlorella mass culture system,Rotifer Symposium V: Proceedings of the Fifth Rotifer Symposium, held in Gargnano, Italy, September 11–18, 1988
  • [20] Müller, U. K.; Stamhuis, E. J.; Videler, J. J. (2000), Hydrodynamics of unsteady fish swimming and the effects of body size: comparing the flow fields of fish larvae and adults,Journal of Experimental Biology
  • [21] Meei Su, H.; Sen Su, M.; Liao, I. C. (1997), Preliminary results of providing various combinations of live foods to grouper (Epinephelus coioides) larvae,Hydrobiologia
  • [22] Matsunari, H.; Hashimoto, H.; Oda, K.; Masuda, Y.; Imaizumi, H.; Teruya, K.; Mushiake, K. (2013), Effects of docosahexaenoic acid on growth, survival and swim bladder inflation of larval amberjack (Seriola dumerili, Risso),Aquaculture Research
  • [23] Lục Minh Diệp; Nguyễn Hữu Dũng; Dinis, M. T.; KjØrsvik, E.; Reinertsen, H. R. (2008), Ảnh hưởng của các loại thức ăn làm giàu đến sự sinh trưởng và tỉ lệ sống của ấu trùng cá chẽm (Lates calcarifer Bloch),Tạp chí Khoa học – Công nghệ Thủy sản
  • [24] Lubzens, E.; Tandker, A.; Minkoff, G. (1989), Rotifer as food in aquaculture,Hydrobiologia
  • [25] Le, D. V.; Nguyen, P. N.; Dierckens, K.; Nguyen, D. V.; De Schryver, P.; Hagiwara, A.; Bossier, P. (2017), Growth performance of the very small rotifer Proales similis is more dependent on proliferating bacterial community than the bigger rotifer Brachionus otundiformis,Aquaculture
  • [26] Izquierdo, M. (2005), Essential fatty acid requirements in Mediterranean fish species,Cahiers Options Méditerranéennes
  • [27] Huỳnh Thanh Tới; Huỳnh Thị Ngọc Hiền; Vũ Hùng Hải; Âu Văn Hóa; Trần Trung Giang; Nguyễn Thị Hồng Vân (2021), Ảnh hưởng thay thế tảo Chlorella sp. bằng men bánh mì Sacc-haromyces cerevisiae lên tăng trưởng quần thể luân trùng Brachionus calyciflorus,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ
  • [28] Hoàng Nhật Sơn; Phạm Công Hải; Kim Văn Vạn (2020), Thử nghiệm thức ăn trong ương nuôi ấu trùng cá song chanh (Epinephelus malabaricus) giai đoạn đầu,Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam
  • [29] Harel, M.; Koven, W.; Lein, I.; Bar, Y.; Behrens, P.; Stubblefield, J.; Place, A. R. (2002), Advanced DHA, EPA and ArA enrichment materials for marine aquaculture using single cell heterotrophs,Aquaculture
  • [30] García-Ortega, A.; Daw, A.; Hopkins, K. (2012), Feeding hatchery-produced larvae of the giant grouper Epinephelus lanceolatus,Proceedings of the 40th US‐Japan Aquaculture Panel Symposium: Hatchery Technology for High Quality Juvenile Production
  • [31] Fukusho, K. (1989), Biology and mass production of the rotifer Brachionus plicatilis (1),International Journal of Aquaculture and Fishery Technology
  • [32] Eryalcin, K. (2018), Effects of different commercial feeds and enrichments on biochemical composition and fatty acid profile of rotifer (Brachionus Plicatilis, Muller 1786) and Artemia franciscana,Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences
  • [33] Conceicao, L.; Tandler, A. (2018), Success factors for fish larval production,
  • [34] Choi, J.; Han, G. S.; Byun, S. G.; Oh, H. Y.; Lee, T. H.; Lee, D. Y.; Kim, H. S. (2022), Effects of dietary docosahexaenoic acid enrichment in Artemia feed on the growth, survival, and fatty acid composition of Pacific cod (Gadus macrocephalus) larvae,Aquaculture Research
  • [35] Bunlipatanon, P.; Utaynapun, K. (2017), Growth performance and disease resistance against Vibrio vulnificus infection of novel hybrid grouper (Epinephelus lanceolatus × Epinephelus fuscoguttatus),Aquaculture Research
  • [36] (2014), Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 10462:2014 về Cá nước mặn – Giống cá song chấm nâu, cá giò – Yêu cầu kỹ thuật,
  • [37] Alvarez, P.; Cotano, U.; Estensoro, I.; Etxebeste, E.; Irigoien, X. (2021), Assessment of larval growth patterns: a comparison across five fish species in the Bay of Biscay,Regional Studies in Marine Science