



- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
Hoá sinh; phương pháp nghiên cứu hoá sinh
Trần Thị Thùy Trang, Đặng Phương Thủy, Đặng Tấn Thành, Hà Danh Đức(1)
Ảnh hưởng của atrazine và butachlor đến sự sinh trưởng của đậu xanh (Vigna radiata), cây rau muống (Ipomoea aquatica) và vi khuẩn đất
Effects of atrazine and butachlor on growth of mung bean (Vigna radiata), Water spinach (Ipomoea aquatica) and soil bacteria
Khoa học (Đại học Đồng Tháp)
2021
5
70-76
0866-7675
Atrazine và butachlor là những hoạt chất của chất diệt cỏ được sử dụng rộng rãi để kiểm soát cỏ dại. Trong nghiên cứu này, ảnh hưởng của atrazine và butachlor đối với sự sinh trưởng của đậu xanh, rau muống và số lượng vi khuẩn đất đã được khảo sát. Kết quả cho thấy rằng tất cả đậu xanh và rau muống đều bị chết sau khi phun xịt atrazine. Tuy nhiên, tác động của butachlor đối với cả hai loài cây trồng trong mùa khô là không rõ ràng, trong khi hợp chất này làm giảm sự sinh trưởng của cây trồng trong mùa mưa khi sử dụng ở nồng độ 2,0× (4.0 L/ha). Ví dụ, chiều dài của cây đậu, và trọng lượng của thân đậu và rễ của đậu xanh trồng trong mùa mưa ở nồng độ 2,0× butachlor giảm lần lượt là 36,2% và 44,3% so với đối chứng. Hơn nữa, việc sử dụng butachlor làm giảm năng suất của đậu xanh. Ngoài ra, cả atrazine và butachlor đều ức chế sự phát triển của vi khuẩn đất sau khi sử dụng. Nghiên cứu này chỉ ra rằng cả atrazine và butachlor có độc tính cao đối với đậu xanh, rau muống và vi khuẩn trong đất.
Atrazine and butachlor are herbicides extensively applied to control weeds. In this study, the effects of these compounds on the growth of mung bean, water spinach and soil bacteria were determined. The results showed that all offsets of mung bean and water spinach were killed after amendment with atrazine. However, the effects of butachlor on both plants in the dry season were unapparent, while this compound used at 2.0× (4.0 L/ha) severely reduced the growth of the plants in the rainy season. For example, the length of beanstalks, and weight of beanstalks and roots of mung bean grown in the rainy season at 2.0× butachlor were lower by 36.2% and 44.3% compared to the control, respectively. Moreover, the application of butachlor decreased the yield of mung bean. In addition, both atrazine and butachlor inhibited the growth of soil bacteria even after two months. This study showed that these herbicides are highly toxic to mung bean, water spinach, and soil bacteria.
TTKHCNQG, CVv 392
- [1] Zhou, X., Shi, X., Zhang, L., and Zhou, Y. (2012), Effects of pesticide-contamination on population and activity of bacteria in purple paddy soil,Energy Procedia, 16, 284-289
- [2] Wang, S., Li, H., and Lin, C. (2013), Physiological, biochemical and growth responses of Italian ryegrass to butachlor exposure,Pesticide Biochemistry and Physiology, 106(1-2), 21-27
- [3] Sebiomo, A., Ogundero, V.W., and Bankole, S.A. (2011), Effect of four herbicides on microbial population, soil organic matter and dehydrogenase activity,African Journal of Biotechnology, 10(5), 770-778
- [4] Min, H., Ye, Y.-f., Chen, Z.-y., Wu, W.-x., and Yufeng, D. (2001), Effects of butachlor on microbial populations and enzyme activities in paddy soil,Journal of Environmental Science and Health, Part B, 36(5), 581-595
- [5] Ma, T., Zhu, L., Wang, J., Wang, J., Xie, H., Su, J., Zhang, Q., and Shao, B. (2011), Enhancement of atrazine degradation by crude and immobilized enzymes in two agricultural soils,Environmental Earth Sciences, 64, 861-867
- [6] Hess, D. F. (2000), Light-dependent herbicides: an overview,Weed Research, 48(2), 160-170
- [7] Ha Danh Duc, Nguyen Thi Kim Khanh and Bui Minh Triet (2018), Effects of hercicides on bacteria num and chemical components of soil,Journal of Science and Technology - The University of Da Nang, 9(118), 89-93
- [8] Graymore, M., Stagnitti, F., and Allinson, G. (2001), Impacts of atrazine in aquatic ecosystems,Environment International, 26(7-8), 483-495
- [9] Gao, J., Song, P., Wang, G., Wang, J., Zhu, L., and Wang, J. (2018), Responses of atrazine degradation and native bacterial community in soil to Arthrobacter sp. strain HB–5,Ecotoxicology and Environmental Safety, 159, 317-323
- [10] Emurotu, M. O., and Anyanwu, C. U. (2016), Effect of atrazine and butachlor on soil microflora in agricultural farm in Anyigba, Nigeria,European Journal of Experimental Biology, 6(2), 16-20
- [11] Dwivedi, S., Singh, B. R., Al-Khedhairy, A. A., Alarifi, S., and Musarrat, J. (2010), Isolation and c-haracterization of butachlorcatabolizing bacterial strain Stenotrophomonas acidaminiphila JS-1 f-rom soil and assessment of its biodegradation potential,Letters in Applied Microbiology, 51(1), 54-60
- [12] Croll, B. T. (1991), Pesticides in surface waters and groundwaters,Journal of the Institution of Water and Environmental Management, 5(4), 389-395
- [13] Chen, Y. L., and Chen, J. S. (1979), Degradation and dissipation of herbicide butachlor in paddy field,Journal of Pestcide Science, 4, 431-438
- [14] Ayansina, A. D. V., Ogunshe, A. A. O., and Fagade, O. E. (2003), Environment impact assessment and microbiologist: An overview,Proceedings of 11th annual national conference of environment and behaviour association of Nigeria (EBAN), 26-27
- [15] Ayansina, A., and Oso, B. A. (2006), Effect of two commonly used herbicides on soil microflora at two different concentrations,African Journal of Biotechnology, 5(2), 129-132
- [16] Arthur, E. L., Perkovich, B. S., Anderson, T. A., and Coats, J. R. (2000), Degradation of an atrazine and metolachlor herbicide mixture in pesticide-contaminated soils f-rom two agrochemical dealerships in Iowa,Water, Air, and Soil Pollution, 119, 75-90
- [17] (1998), American public health association, 20th ed,American Public Health Assoc, Washington, DC
- [18] Aminpanah, H., Sorooshzadeh, A., Zand, E., and Moumeni, A. (2013), Using more competitive cultivar against barnyardgrass (Echinochloa crusgalli) to reduce herbicide application rate in lowland rice fields,Thai Journal of Agricultural Science, 46(4), 201-207