Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  25,124,055
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Bảo quản và chế biến nông sản

Trần Thị Ngọc Mai, Huỳnh Phương Quyên, Nguyễn Công Danh, Lê Thị Giang, Lê Hoàng Tính, Nguyễn Thái Ngọc Uyên, TRẦN THỊ NGỌC MAI(1)

Nghiên cứu bảo quản táo cắt tươi bằng màng bao ăn được alginate có bổ sung cao chiết rong nâu Sargassum polycystum

Effects of alginate-based edible coatings enriched with extract Sargassum polycystum on quality attributes of fresh-cut apples

Khoa học & công nghệ Việt Nam

2022

02B

43 - 47

1859-4794

Mục tiêu của nghiên cứu này là đánh giá hiệu quả của lớp phủ ăn được alginate có bổ sung glycerol và cao chiết rong nâu Sargassum polycystum (màng A-G-S) lên quả táo cắt tươi. Kết quả thu được công thức tạo màng A-G-S có tỷ lệ alginate/nước 1,0%, glycerol 20% và cao chiết bổ sung là 2,0%. Màng A-G-S phủ trên bề mặt táo cắt tươi có khả năng kháng ôxy hóa tương đương màng A-G-As, sử dụng chất kháng ôxy hóa là acid ascorbic. Thời gian khuyến nghị cho sản phẩm táo cắt tươi phủ màng A-G-S là 12 ngày ở 5±2oC, độ chấp nhận thương mại (CAR) là 59,57%; các giá trị tỷ lệ hao hụt khối lượng (WL), tổng hàm lượng chất rắn hoà tan (TSS)/hàm lượng acid tổng số (TA), hàm lượng polyphenol tổng (TPC) tương ứng là 16,51±0,52%, 30,80 và 0,63±0,02 mg/g. Màng có độ dày trung bình 7,04 µm, bề mặt đồng nhất, có độ dai dẻo nhất định và độ truyền hơi nước (WVTR) của màng đạt 5,31x10-4 g/mm2 .
 

The objective of this study was to evaluate the effect of alginate edible coating supplemented with glycerol and brown seaweed extract Sargassum polycystum (A-G-S film) on fresh-cut apples. The result obtained with the formula film A-G-S is the concentration of alginate/ water 1.0%, glycerol 20%, and additional extract 2.0%. The A-G-S film on the surface of fresh-cut apples has the same antioxidant capacity as A-G-As film, using ascorbic acid as an antioxidant. These fresh-cut apples are recommended to be stored at 5±2o C for 12 days with a commercial acceptance ratio (CAR) of 59.57%. The values of WL, TSS/TA, TPC are respectively 16.51±0.52%, 30.80, and 0.63±0.02 mg/g. The film has an average thickness of 7.04 µm, uniform surface, certain ductility, and water vapor transmittance rate (WVTR) of the film 5,31x10-4 g/mm2 .
 

TTKHCNQG, CVv 8

  • [1] Trần Thị Ngọc Mai (2020), So sánh quá trình thu nhận cao chiết rong nâu Sargassum bằng các phương pháp chiết khác nhau và đánh giá khả năng kháng oxy hóa bằng phương pháp DPPH.,Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam, 62(6), tr.34-38.
  • [2] Y. Lin (2020), Effects of chitosan treatment on the storability and quality properties of longan fruit during storage.,Food Chem., 306, DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.125627.
  • [3] R.M. Robles-Sánchez (2013), Influence of alginate-based edible coating as carrier of antibrowning agents on bioactive compounds and antioxidant activity in fresh-cut Kent mangoes.,LWT - Food Science and Technology, 50(1), pp.240-246.
  • [4] S. Rastegar (2019), Effectiveness of alginate coating on antioxidant enzymes and biochemical changes during storage of mango fruit.,Journal Food Biochem., 43(11), DOI: 10.1111/jfbc.12990.
  • [5] N. Azarakhsh (2014), Lemongrass essential oil incorporated into alginate-based edible coating for shelf-life extension and quality retention of fresh-cut pineapple.,Postharvest Biology and Technology, 88, pp.1-7.
  • [6] I. Albertos (2019), Development of functional bio-based seaweed (Himanthalia elongata and Palmaria palmata) edible films for extending the shelflife of fresh fish burgers.,Food Packaging and Shelf Life, 22, DOI: 10.1016/j. fpsl.2019.100382.
  • [7] H. Doh (2020), Preparation of novel seaweed nanocomposite film f-rom brown seaweeds Laminaria japonica and Sargassum natans.,Food Hydrocolloids, 105, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.105744.
  • [8] S. Sahraee (2019), Protection of foods against oxidative deterioration using edible films and coatings: a review.,Food Bioscience, 32, DOI: 10.1016/j.fbio.2019.100451.
  • [9] R. Alghazeer (2018), Anticancer and antioxidant activities of some algae f-rom western Libyan coast.,Preprints, DOI: 10.4236/ns.2018.107025.
  • [10] S. Lim (2019), Evaluation of antioxidant activities of various solvent extract f-rom Sargassum serratifolium and its major antioxidant components.,Food Chemistry, 278, pp.178-184.
  • [11] T.S. Parreidt (2019), The development of a uniform alginate-based coating for cantaloupe and strawberries and the c-haracterization of water barrier properties.,Foods, 8(6), DOI: 10.3390/foods8060203.
  • [12] C. Medina-Jaramillo (2020), Alginate-edible coatings for application on wild andean blueberries (vaccinium meridionale swartz): effect of the addition of nanofibrils isolated f-rom cocoa by-products.,Polymers, 12(4), DOI: 10.3390/polym12040824.
  • [13] B. Hassan (2018), Recent advances on polysacc-harides, lipids and protein based edible films and coatings: a review.,International Journal of Biological Macromolecules, 109, pp.1095-1107.
  • [14] P. Ding (2020), Trends and advances in edible biopolymer coating for tropical fruit: a review.,Food Research International, 134, DOI: 10.1016/j. foodres.2020.109208.
  • [15] S.C. Riva (2020), Recent developments on postharvest application of edible coatings on stone fruit: a review.,Scientia Horticulturae, 262, DOI: 10.1016/j.scienta.2019.109074.
  • [16] E.A. Baldwin (2012), Edible coatings and films to improve food quality.,
  • [17] R.S. Belloso (2011), Advances in fresh-cut fruits and vegetables processing.,