Lọc theo danh mục
liên kết website
Lượt truy cập
- Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam
68
Cây lương thực và cây thực phẩm
BB
Chung Trương Quốc Khang, Nguyễn Lê Đức Huy, Tống Thị Thùy Trang, Nguyễn Thanh Dự, Huỳnh Kỳ(1), Huỳnh Như Điền, Nguyễn Lộc Hiền, Phạm Thị Bé Tư
Hàm lượng anthocyanin, hợp chất thứ cấp và khả năng kháng oxy hóa trên các giống lúa màu
Anthocyanin content, phytochemical constituents and anti-oxidant activity in pigmented rice varieties
Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp
2024
1
12-21
1859-3828
Nghiên cứu này được thực hiện nhằm mục tiêu đánh giá được hàm lượng anthocyanin, các hợp chất thứ cấp và khả năng kháng oxy hóa của các giống lúa màu. Hàm lượng anthocyanin được đánh giá bằng cách sử dụng Cyanidin-3-Glucoside. Hàm lượng polyphenol tổng số được đo bằng phương pháp Folin-Ciocalteu và hàm lượng flavonoid tổng số được thực hiện bằng phương pháp so màu AlCl3. Khả năng kháng oxy hóa được đánh giá thông qua khả năng ức chế oxy hóa 2,2′-azinobis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS). Bên cạnh đó, tương quan màu sắc hạt gạo đến hàm lượng anthocyanin cũng được thực hiện. Kết quả ghi nhận, giống Núi vôi dạng 1 có hàm lượng flavonoids cao nhất (657,33±5,77 GAE.100-1g), tiếp theo là Mắc cu 1 (665,33±32,14 GAE.100-1g), thấp nhất là Jasmine 85 (263,67±20,81 GAE.100-1g). Hàm lượng anthocyanin cao nhất là giống Pèo du dây (153,97±1,77 mg.100-1g), kế đến là Xiền pản (152,89±0,52 mg.100-1g) và Plẩu sáng râu (139,8±1,97 mg.100-1g). Giống có hàm lượng polyphenol tổng số cao nhất là Phước ly (193,29±1,82 GAE.100-1g), tiếp theo là giống Sóc (181,27±4,53 GAE.100-1g) và Sông đôi (180,74±5,43 GAE.100-1g). Giống Phước ly có khả năng ức chế ABTS cao nhất với phần trăm ức chế là 77,77% và khác biệt có ý nghĩa với các giống còn lại. Tương quan giữa màu sắc hạt gạo và hàm lượng anthocyanin là tương quan thuận, màu sắc hạt gạo càng đậm thì hàm lượng anthocyanin càng cao. Bên cạnh đó hàm lượng amylose thấp nhất được tìm thấy ở giống Nếp tím thơm (3,62±0,25%), cao nhất là giống Nàng co đỏ 1 (25,1±0,66%).
The objectives of this study was to evaluate the anthocyanin content, total polyphennol and flavonoids contents, and antioxidant capacity of colored brown rice varieties. The anthocyanin content was determined using Cyanidin-3-Glucoside. The total polyphenol content was measured using the Folin-Ciocalteu technique, while the total flavonoid content was measured using the AlCl3 colorimetric method. Antioxidant capacity was evaluated through the ability to inhibit oxidation of 2.2′-azinobis-(3- ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS). Furthermore, a correlation of rice grain color with anthocyanin content was performed. The results showed that, Nui voi dang 1 has the highest flavonoid content (657.33±5.77 GAE.100- 1g), followed by Mac cu 1 (665.33±32.14 GAE.100-1g), while Jasmine 85 showed the lowest flavonoid content with the value of 263.67±20.81 GAE.100-1g. The Peo du day variety has the highest anthocyanin content (153.97±1.77 mg.100-1g), followed by Xien pan (152.89±0.52 mg.100-1g) and Plau sang rau (139.8±1.97 mg.100-1g). The highest total polyphenol content was found in the Phuoc ly variety with the value of 193.29±1.82 GAE.100-1g, followed by Soc variety (181.27±4.53 GAE.100-1g) and Song doi (180.74±5.43 GAE.100-1g), respectively. The Phuoc ly variety has also showed the highest capacity to inhibit ABTS, with an inhibition percentage of 77.77% and significantly different with the remaining varieties. The association between brown color rice grain and anthocyanin content is positive, mean that the darker the color of the brown rice grain, the higher the anthocyanin content. In addition, the Nep tim thom variety had the lowest amylose content (3.62±0.25%), while the Nang co do 1 variety had the highest amylose content (25.1±0.66%).
TTKHCNQG, CVv 421
- [1] Nguyễn Thị Thu Hương & Trương Thị Mỹ Chi (2010), Nghiên cứu tác dụng chống oxy hóa in vitro và in vivo của một số loài nấm linh chi (ganoderma lucidum) và nấm vân chi (trametes versicolor).,Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh.
- [2] A. Gunaratne, K. Wu, D. Li, A. Bentota, H. Corke & Y. Z. Cai (2013), Antioxidant activity and nutritional quality of traditional red-grained rice varieties containing proanthocyanidins. .,Food Chemistry.
- [3] R. Chatthongpisut, S. J. Schwartz & J. Yongsawatdigul (2015), Antioxidant activities and antiproliferative activity of Thai purple rice cooked by various methods on human colon cancer cells.,Food Chemistry.
- [4] C. S. Yang, J. M. Landau, M.-T. Huang & H. L. Newmark (2001), Inhibition of carcinogenesis by dietary polyphenolic compounds.,Annual review of nutrition.
- [5] Y. Shen, L. Jin, P. Xiao, Y. Lu & J. Bao (2009), Total phenolics, flavonoids, antioxidant capacity in rice grain and their relations to grain color, size and weight. .,Journal of Cereal Science.
- [6] N. Li, Y. Guo, S. Zhao, J.. Kong, D. Qiao, L. Lin, & B. Zhang (2020), Amylose content and molecular-order stability synergistically affect the digestion rate of indica rice starches.,International Journal of Biological Macromolecules.
- [7] S. Varavinit, S. Shobsngob, W. Varanyanond, P. Chinachoti & O . NaiviNul (2003), Effect of amylose content on gelatinization, retrogradation and pasting properties of flours from different cultivars of Thai rice.,Starch/Starke.
- [8] N. Nenadis, L.-F. Wang, M. Tsimidou & H.-Y. Zhang (2004), Estimation of scavenging activity of phenolic compounds using the ABTS*+ assay.,Journal of Agricultural and Food Chemistry.
- [9] R. Re, N. Pellegrini, A. Proteggente, A. Pannala, M. Yang & C. Rice-Evans (1999), Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay.,Free radical biology and medicine.
- [10] A. Djeridane, M. Yousfi, B. Nadjemi, D. Boutassouna, P. Stocker & N. Vidal (2006), Antioxidant activity of some Algerian medicinal plants extracts containing phenolic compounds.,Food chemistry. .
- [11] P. J. Cáceres, C. Martínez-Villaluenga, L. Amigo, & J. Frias (2014), Maximising the phytochemical content and antioxidant activity of Ecuadorian brown rice sprouts through optimal germination conditions.,Food chemistry. .
- [12] A. Ghasemzadeh, M. T. Karbalaii, H. Z. Jaafar & A. Rahmat (2018), Phytochemical constituents, antioxidant activity, and antiproliferative properties of black, red, and brown rice bran.,Chemistry Central Journal.
- [13] R. Graham (2002), A proposal for IRRI to establish a grain quality and nutrition research center.,
- [14] B. O. Juliano (1971), A simplified assay for milled-rice amylose.,Cereal Sci. Today.
- [15] J. Bao, S. Shen, M. Sun & H. Corke (2006), Analysis of genotypic diversity in the starch physicochemical properties of nonwaxy rice: apparent amylose content, pasting viscosity and gel texture.,Starch‐Stärke.
- [16] M. Frei, P. Siddhuraju & K. Becker (2003), Studies on the in vitro starch digestibility and the glycemic index of six different indigenous rice cultivars from the Philippines.,Food chemistry.
- [17] C. Aguilar-Garcia, G. Gavino, M. Baragaño- Mosqueda, P. Hevia & V. C. Gavino (2007), Correlation of tocopherol, tocotrienol, γ-oryzanol and total polyphenol content in rice bran with different antioxidant capacity assays.,Food Chemistry.
- [18] J. Terao (2009), Dietary flavonoids as antioxidants. Food factors for health promotion.,
- [19] S. Kumar & A. K. Pandey (), Chemistry and biological activities of flavonoids: an overview.,The Scientific World Journal.
- [20] P. Wongsa (2020), Phenolic compounds and potential health benefits of pigmented rice.,Recent Advances in Rice Research.
- [21] F. Goffman & C. Bergman (2004), Rice kernel phenolic content and its relationship with antiradical efficiency.,Journal of the Science of Food and Agriculture.
- [22] P. Goufo, J. Pereira, J. Moutinho-Pereira, C. M. Correia, N. Figueiredo, C. Carranca, & H . Trindade (2014), Rice (Oryza sativa L.) phenolic compounds under elevated carbon dioxide (CO2) concentration.,Environmental and Experimental Botany.
- [23] M. Nakornriab, T. Sriseadka & S. Wongpornchai (2008), Quantification of carotenoid and flavonoid components in brans of some Thai black rice cultivars using supercritical fluid extraction and high‐performance liquid chromatography‐mass spectrometry.,Journal of Food Lipids.
- [24] B. Min, M. H. Chen & B. W. Green (2009), Antioxidant activities of purple rice bran extract and its effect on the quality of low‐NaCl, phosphate‐free patties made from channel catfish (Ictalurus punctatus) belly flap meat.,Journal of Food Science.
- [25] A. M. Asamarai, P. B. Addis, R. J. Epley & T. P. Krick (1996), Wild rice hull antioxidants.,Journal of Agricultural and Food Chemistry.
- [26] E. G. N. Mbanjo, T. Kretzschmar , H. Jones, N. Ereful, C. Blanchard, L. A. Boyd & N. Sreenivasulu (2020), The genetic basis and nutritional benefits of pigmented rice grain.,Frontiers in genetics.
- [27] G. Ugochukwu, F. Eneh, I. Igwilo & C. Aloh (2017), Comparative Study on the Heavy Metal Content of Domestic Rice (Oryza sativa L.) Brands Common in Awka, Nigeria.,IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology.
