Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  28,177,619
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Nuôi trồng thuỷ sản

Nguyễn Hoàng Vinh, Nguyễn Thị Ngọc Anh, Trần Ngọc Hải(1)

Ảnh hưởng của các mức bổ sung dinh dưỡng lên sự sinh trưởng, hiệu suất và đặc tính gel agar của rong câu chỉ (gracilaria tenuistipitata) ở điều kiện thí nghiệm

Effects of different nutrient supplementations on growth, agar yields and gel properties of red seaweed (Gracilaria tenuistipitata) in laboratory conditions

Khoa học (Đại học Cần Thơ)

2022

3

231-239

1859-2333

Nghiên cứu này nhằm đánh giá ảnh hưởng của bổ sung hàm lượng dinh dưỡng đến sinh trưởng và chất lượng agar của rong câu chỉ (Gracillaria tenuistipitata) ở điều kiện thí nghiệm. Sáu nghiệm thức bổ sung các mức dinh dưỡng được bố trí ngẫu nhiên và mỗi nghiệm thức được lặp lại 3 lần. Nghiệm thức đối chứng không bổ sung dinh dưỡng, 5 nghiệm thức còn lại được bổ sung 5, 10, 15, 20 và 25 g/m3 với tần suất 1 lần/tuần, sử dụng phân vô cơ (urê và DAP, tỉ lệ N:P =10:1). Sinh khối rong ban đầu là 2 g/L, ở độ mặn 15‰. Sau 30 ngày, sinh khối và tăng trưởng của rong ở nghiệm thức 15 và 20 g/m3 đạt cao nhất và giảm ở mức bổ sung 25 g/m3 . Hiệu suất và sức đông agar đạt cao nhất ở nghiệm thức đối chứng và thấp nhất ở nghiệm thức 25 g/m3 , trong khi độ nhớt ở nghiệm thức đối chứng là thấp nhất. Nhiệt độ đông và nhiệt độ tan đông của agar khác nhau không có ý nghĩa thống kê (p>0,05) giữa các nghiệm thức bổ sung dinh dưỡng. Ngoài ra, hàm lượng protein của rong câu chỉ tương quan thuận với sự tăng mức bổ sung dinh dưỡng, ngược lại sức đông agar tương quan nghịch với hàm lượng protein của rong.

This study was conducted to evaluate the effects of different nutrient supplementations on the growth and agar quality of red seaweed (Gracillaria tenuistipitata) in laboratory conditions. Six different nutrient supplementation treatments were randomly assigned in triplicate. The control treatment was not supplemented with nutrients. The remaining five treatments were supplemented with 5, 10, 15, 20, and 25 g/m3 weekly, using inorganic fertilizers (urea and DAP, ratio N:P = 10:1). The initial biomass of seaweed was 2 g/L at a salinity of 15 ‰. After 30 days, the biomass and growth of seaweed in treatments of 15 and 20 g/m3 reached the highest values and decreased at the supplement level of 25 g/m3 . The yields and gel strength of agar were highest in the control treatment and lowest in the 25 g/m3 treatment, while the viscosity in the control treatment was the lowest. Gelling temperature and melting temperature of agar were not statistically significant (p > 0.05) among the levels of nutrient supplementation. In addition, the protein content of seaweed positively correlated with the increase of nutrient supplementations, whereas the gel strength of agar negatively correlated with the protein content of red seaweed.

TTKHCNQG, CVv 403

  • [1] Yu, J., & Yang, Y. F. (2008), Physiological and biochemical response of seaweed Gracilaria lemaneiformis to concentration changes of N and P,Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, 367, 142-148. https://doi.org/10.1016/j.jembe.2008.09.009
  • [2] Yarnpakdee, S., Benjakul, S., & Kingwasc-harapong, P. (2015), Physico-chemical and gel properties of agar f-rom Gracilaria tenuistipitata f-rom the lake of Songkhla, Thailand,Food Hydrocolloids, 51, 217-226. doi.org/10.1016/j.foodhyd.2015.05.004
  • [3] Yarisk, C., Redmond, S., & Kim, J. K. (2012), Gracilaria culture handbook for New England,Connecticut: Wrack Lines, 72. https://opencommons.uconn.edu/wracklines/72
  • [4] Yang, Y., Chai, Z., Wang, Q., Chen, W., He, Z., & Jiang, S. (2015), Cultivation of seaweed Gracilaria in Chinese coastal waters and its contribution to environmental improvements,Algal Research, 9, 236-244. https://doi.org/10.1016/j.algal.2015.03.017
  • [5] Whyte, J. N. C., Englar, J. R., & Hosford, S. P. C. (1984), Factors affecting texture profile evaluation of agar gels,Botanica Marina, 27(2), 63-70. https://doi.org/10.1515/botm.1984.27.2.63
  • [6] Wang, L., Shen, Z., Mu, H., Lin, Y., Zhang, J., & Jiang, X. (2017), Impact of alkali pretreatment on yield, physico-chemical and gelling properties of high quality agar f-rom Gracilaria tenuistipitata,Food Hydrocolloids, 70, 356-362. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.11.042
  • [7] Wang, C., Lei, A., Zhou, K., Hu, Z., Hao, W., & Yang, J. (2014), Growth and nitrogen uptake c-haracteristics reveal outbreak mechanism of the opportunistic macroalga Gracilaria tenuistipitata,PLoS ONE 9(10), e108980. doi:10.1371/journal.pone.0108980
  • [8] Vinh. N. H., & Anh, N. T. N. (2019), Khảo sát sinh lượng của rong câu chỉ (Gracilaria tenuistipitata) trong ao nuôi tôm quảng canh cải tiến ở tỉnh Bạc Liêu và Cà Mau,Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, 1, 88-97. https://doi.org/10.22144/ctu.jvn.2019.022
  • [9] Vinh, N. H., Thủy, L. T. M., & Anh, N. T. N. (2019), Khảo sát hiệu suất và đặc tính gel của agar chiết xuất từ rong câu chỉ (Gracilaria tenuistipitata) thu trong ao nuôi tôm quảng canh cải tiến ở tỉnh Bạc Liêu và Cà Mau,Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 55(1B), 54-61. https://doi.org/10.22144/ctu.jvn.2019.022
  • [10] Sarkar, S., Rekha, P. N., Biswas, G., Ghoshal, T. K., Ambasankar, K., & Balasubramanian C.P. (2019), Culture potential of the seaweed, Gracilaria tenuistipitata (Rhodophyta) in brackishwater tide fed pond system of Sundarban, India,Journal of Coastal Research, 86(sp1), 258-262. https://doi.org/10.2112/SI86-038.1
  • [11] Santander-Avanceña, S.S., Luhan, M. R.J., & FeleraPanizales, J. (2015), Improved growth performance of Gracilariopsis heteroclada via short-term nitrogen enrichment,Botanica Marina, 58(6), 457-463. doi.org/10.1515/bot2015-0029
  • [12] Peng, C., Hong-Bo, S., Di, X., & Song. (2009), Progress in Gracilaria biology and developmental utilization: Main Issues and Prospective,Journal Reviews in Fisheries Science (17), 494-504. https://doi.org/10.1080/10641260903144586
  • [13] Navarro-Angulo, L., & Robledo, D. (1999), Effects of nitrogen source, N:P ratio and N-pulse concentration and frequency on the growth of Gracilaria cornea (Gracilariales, Rhodophyta) in culture,Hydrobiologia 398/399, 315-320. https://doi.org/10.1023/A:1017099321188
  • [14] Msuya, F. E., & Neori, A. (2008), Effect of water aeration and nutrient load level on biomass yield, N uptake and protein content of the seaweed Ulva lactuca cultured in seawater tanks,Journal of Applied Phycology, 20(6), 1021-1031. https://doi.org/10.1007/s10811-007-9300-6
  • [15] Manivannan, K., Thirumaran, G., Devi, G. K., Anantharaman, P., & Balasubramanian, T. (2009), Proximate composition of different group of seaweeds f-rom Vedalai coastal waters (Gulf of Mannar): Southeast Coast of India,Middle-East Journal of Scientific Research, 4, 72-77
  • [16] Luyến, T. T., Phụng, Đ. M., Tuấn, N. A., & Nghĩa, N. D. (2004), Chế biến rong biển,
  • [17] Luhan, M. R. J., Harder, F., & Hurtado, A. Q. (2006), Growth and agar quality of Gracilaria heteroclada (Zhang et Xia) grown in a filter tank. Philipp,The Journal of Agricultural Science, 89, 358-361
  • [18] Luhan, M. R. J., Ferrer, M. S. R., Tanaka, J., & Aruga, Y. (2004), Monthly variation of agar quality of some gracilarioids f-rom the Philippines (Rhodophyta, Gracilariaceae),The Philippine Scientist, 41, 22-35
  • [19] Lobban, C. S., & Harrison, P. J. (1994), Seaweed ecology and physiology,Cambridge University Press. Cambridge London, 163-209. https://doi.org/10.1017/CBO9780511626210
  • [20] Lee, W. K., Lim, Y. Y., Leow, A. T. C., Namasivayam, P., Abdullah, J. O., & Ho, C. L. (2017), Factors affecting yield and gelling properties of agar,Journal of Applied Phycology, 29(3), 1527-1540. https://doi.org/10.1007/s10811-016-1009-y
  • [21] Lee, W. K., Lim, P. E., Phang, S. M., Namasivayam, P., & Ho, C.L. (2016), Agar properties of Gracilaria species (Gracilariaceae, Rhodophyta) collected f-rom different natural habitats in Malaysia,Regional Studies in Marine Science, 7, 123-128. https://doi.org/10.1016/j.rsma.2016.06.001
  • [22] Ihsan, N. Y., Subiyanto, Pribadi, T. D. K., & Schulz, C. (2019), Nitrogen assimilation potential of seaweed (Gracilaria verrucosa) in polyculture with Pacific white shrimp (Penaeus vannamei),AACL Bioflux, 12(1), 51-62
  • [23] Hiện, Đ. V., Thúy, N. T. T., Huyền, T.T., & Bách, N. T. (2019), Ảnh hưởng của CMC, nhiệt độ và nồng độ agar đến độ nhớt của dung dịch, độ cứng gel agar,Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản, 1, 22-29
  • [24] Hậu, L. N. & Đại, N. H. (2010), Rong câu Việt NamNguồn lợi và sử dụng,
  • [25] Guo, H., Yao, J., Sun, Z., & Duan, D. (2015), Effects of salinity and nutrients on the growth and chlorophyll fluorescence of Caulerpa lentillifera,Chinese Journal of Oceanology and Limnology, 33, 410-418. https://doi.org/10.1007/s00343-015- 4105-y
  • [26] Chirapart, A., Munkit, J., & Lewmanomont, K. (2006), Changes in yield and quality of agar f-rom the agarophytes, Gracilaria fisheri and G. tenuistipitata var. liui cultivated in earthen ponds,Kasetsart Journal (Natural Science), 40(2), 529-540
  • [27] Banerjee, K., Ghosh, S. Homechaudhuri., & Mitra. A. (2009), Biochemical composition of marine macroalgae f-rom Gangetic Delta at the Apex of Bay of Bengal,African Journal of Basic & Applied Sciences 1, 96-104
  • [28] Aziz, A. Hassan, A., Roy, S. K., Haque, M. Z., Saha, B. K., Ahmed, S., Rahman, M., Mohanta, L. C., & Mashuk, O. F. (2021), Potential of Gracilaria tenuistipitata var. liui grown in Nuniac-hara, Cox’s Bazar, Bangladesh,Bangladesh Journal of Scientific and Industrial Research, 56(1), 39-46. https://doi.org/10.3329/bjsir.v56i3.55970
  • [29] (1998), Standard methods for the examination of water and wastewater, 19th ed,American Public Health Association.Washington D.C, 487 pages
  • [30] (2000), Official Methods of Analysis,Assocciation of Official Analytical Chemists Arlington, 159 pages