Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,435,405
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi

Đặng Thúy Nhung(1), Nguyễn Thị Xuân, Hán Quang Hạnh, Vũ Đình Tôn

Sử dụng côn trùng làm thức ăn chăn nuôi: Xu hướng và triển vọng

Use of Insects as Animal Feed: Trends and Prospects

Khoa học nông nghiệp Việt Nam

2021

5

695-704

2588-1299

Sử dụng côn trùng làm thức ăn chăn nuôi ngày càng phát triển trên thế giới và là một hướng đi có nhiều tiềm năng ở Việt Nam nhằm thay thế nguồn protein động vật và thực vật. Mục tiêu của bài viết này là khái quát và đánh giá đặc điểm sinh học, giá trị dinh dưỡng và tiềm năng sử dụng một số loài côn trùng ăn được làm thức ăn chăn nuôi. Ấu trùng ruồi lính đen, sâu bột, nhộng tằm, châu chấu và dế là những loài được sử dụng phổ biến với nhiều tiềm năng về mặt dinh dưỡng khi hàm lượng protein thô và chất béo thô rất cao, dao động lần lượt là 42,1-63,3 và 8,5-36%, ngoài ra chúng cũng rất giàu lysine và threonine. Bổ sung hoặc thay thế một phần hay hoàn toàn bột cá hoặc bột đậu tương bằng bột côn trùng trong khẩu phần ăn của gia cầm và lợn cho kết quả tương đương hoặc tốt hơn về năng suất cũng như chất lượng thịt. Điểm cần lưu ý trong sử dụng chúng là phải giảm tối đa nguy cơ gây mất an toàn vệ sinh như: nhiễm khuẩn, độc tố, kim loại nặng,... trong quá trình nuôi, thu hoạch, chế biến và bảo quản. Cần tiếp tục đánh giá tiềm năng cũng như hiệu quả sử dụng một số loài côn trùng trên các đối tượng vật nuôi khác nhau nhằm phát triển nguồn protein mới, an toàn và giá thành phù hợp.

Use of insects as animal feed has been increasing significantly in the world and considered to be a potential development pathway in Vietnam to substitute protein-rich feed of animal and plant origin. The objectives of this paper is to review and evaluate the biological c-haracteristics, nutritive value, and potential use of several edible insect species as animal feed. Black soldier fly larvae, mealworm, silkworm, locusts, and crickets are the most common species that have been used widely and the greatest potential in term of nutritive value of crude protein and fat contents with 42.1-63.3 and 8.5-36% respectiverly, rich in lysine and threonine. Partial or total supplement of fish meal or soybean meal with insect meal in the poultry and pig diets resulted in similar or even better production performance and meat quality. Some risks of food safety such as microbiological, toxic, and heavy metal contamination should be carefully eliminated during the rearing, harvesting, processing and preserving of insects. Further assessment of the potential and effects of insect replacement in different animal diets are requested to develop a noval and safe source of protein - rich feed material with acceptable production cost.

TTKHCNQG, CTv 169

  • [1] Wang D., Zhai S.W., Zhang C.X., Bai Y.Y., An S.H. & Xu Y.N. (2005), Evaluation on Nutritional Value of Field Crickets as a Poultry Feedstuff.,AsianAustralas J Anim Sci. 18(5): 667-670.
  • [2] Veldkamp T., Duinkerken G.v., Huis A.v., Lakemond C.M.M., Ottevanger E., Bosch G. & Boekel T.v. (2012), Insects as a sustainable feed ingredient in pig and poultry diets: a feasibility study.,Wageningen UR Livestock Research.
  • [3] van Huis A., Itterbeeck J.V., Klunder H., Mertens E., Halloran A., Muir G. & Vantomme P. (2013), Edible insects: future prospects for food and feed security.,Rome, Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  • [4] Urošević M. I., Popovic A., Jajj I., Petrovj M., Sa'sa Krstovi & Samardzic M.M. (2019), The potential and risks of insects usage as animal feed - the legislation in European Uni-on and perspective for Serbia.,Annals of Agronomy. 43(1): 46-56.
  • [5] Tang C., Yang D., Liao H., Sun H., Liu C., Wei L. & Li F. (2019), Edible insects as a food source: a review. Food Production,,Processing and Nutrition. 1(1): 8
  • [6] Sánchez-Muros M.J., Barroso F.G. & ManzanoAgugliaro F. (2014), Insect meal as renewable source of food for animal feeding: a review.,Journal of Cleaner Production. 65: 16-27
  • [7] Rumpold B.A. & Schlüter O.K. (2013), Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production.,Innovative Food Science and Emerging Technologies. 17: 1-11.
  • [8] Ramos-Elorduy J., González E.A., Hernández A.R. & Pino J.M. (2002), Use of Tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae) to Recycle Organic Wastes and as Feed for Broiler Chickens.,Journal of Economic Entomology. 95(1): 214-220.
  • [9] Patel S.R., Pandya H.V., Patel S.D. & Naik M.M. (2013), Biology of Bombyx mori L. (Lepidoptera: Bombycidae).,International Journal of Plant Protection 6(2): 382-389.
  • [10] Nguyễn Huân & Kế Toại (2020), Nhiều nhà máy thức ăn chăn nuôi sắp hết nguyên liệu.,Truy cập từ https://nongnghiep.vn/nhieu-nha-may-thuc-anchan-nuoi-sap-het-nguyen-lieu-d262460.html ngày 14/08/2020.
  • [11] Newton G.L., Booram C.V., Barker R.W. & Hale O.M. (1977), Dried Hermetia Illucens Larvae Meal as a Supplement for Swine.,Journal of Animal Science. 44(3): 395-400.
  • [12] Maurer V., Holinger M., Amsler Z., Frueh B., Wohlfahrt J., Stamer A. & Leiber F. (2016), Replacement of soybean cake by Hermetia illucens meal in diets for layers.,Journal of Insects as Food and Feed. 2(2): 83-90.
  • [13] Makkar H.P.S., Tran G., Heuzé V. & Ankers P. (2014), State-of-the-art on use of insects as animal feed.,Animal Feed Science and Technology. 197: 1-33.
  • [14] Khan S.H. (2018), Recent advances in role of insects as al-ternative protein source in poultry nutrition.,Journal of Applied Animal Research. 46(1): 1144-1157.
  • [15] Jongema (2017), Worldwide list of recorded edible insects.,The Netherlands, Department of Entomology, Wageningen University and Research.
  • [16] Jin X.H., Heo P.S., Hong J.S., Kim N.J. & Kim Y.Y. (2016), Supplementation of Dried Mealworm (Tenebrio molitor larva) on Growth Performance, Nutrient Digestibility and Blood Profiles in Weaning Pigs.,Asian Australas J Anim Sci. 29(7): 979-986.
  • [17] (2019), The european insect sector today: Challenges, opportunities and regulatory landscape. IPIFF vision paper on the future of the insect sector towards 2030. Brussels, Belgium.,The International Platform of Insects for Food and Feed.
  • [18] Ijaiya A.T. & Eko E.O. (2009), Effect of Replacing Dietary Fish Meal with Silkworm (Anaphe infracta) Caterpillar Meal on Growth, Digestibility and Economics of Production of Starter Broiler Chickens.,Pakistan Journal of Nutrition. 8(6): 845-849.
  • [19] Hussain I., Sarzamin Khan, Asad Sultan, Naila Chand, Rafiullah Khan, Waqas Alam & Ahmad N. (2017), Meal worm (Tenebrio molitor) as potential al-ternative source of protein supplementation in broiler.,International Network for Natural Sciences. 10(4): 255-262.
  • [20] DiGiacomo K. & Leury B.J (2019), Review: Insect meal: a future source of protein feed for pigs?,Animal. 13(12): 3022-3030.
  • [21] Diener S. & Christian Zurbrügg (2011), Black soldier fly larvae for organic waste treatment–prospects and constraints.,2nd International Conference on Solid Waste Management in the Developing Countries, Khulna, Bangladesh
  • [22] DeFoliart G.R. (1997), An overview of the role of edible insects in preserving biodiversity.,Ecology of Food and Nutrition. 36(2-4): 109-132.
  • [23] Cullere M., Tasoniero G., Giaccone V., Miotti-Scapin R., Claeys E., Smet S.D. & Zotte A.D (2016), Black soldier fly as dietary protein source for broiler quails: apparent digestibility, excreta microbial load, feed choice, performance, carcass and meat traits.,Animal : an international journal of animal bioscience. 10(12): 1923-1930.
  • [24] Burrows M. (1997), The neurobiology of an insect brain.,
  • [25] (2019), Thông tư số 21/2019/TTBNNPTNT ngày 28 tháng 11 năm 2019 hướng dẫn một số điều của Luật Chăn nuôi về thức ăn chăn nuôi.,
  • [26] Biasato I., Renna M., Gai F., Dabbou S., Meneguz M., Perona G., Martinez S., Lajusticia A.C.B., Bergagna S., Sardi L., Capucchio M.T., Bressan E., Dama A., Schiavone A. & Gasco L. (2019), Partially defatted black soldier fly larva meal inclusion in piglet diets: effects on the growth performance, nutrient digestibility, blood profile, gut morphology and histological features.,Journal of animal science and biotechnology. 10: 12-12.
  • [27] Banjo A.D., Lawal O.A. & Adeduji O.O. (2005), Bacteria and fungi isolated f-rom housefly (Musca domestica L.) larvae.,African Journal of Biotechnology. 4(8): 780-784.
  • [28] Altmann B.A., Neumann C., Rothstein S., Liebert F. & Mörlein D. (2019), Do dietary soy al-ternatives lead to pork quality improvements or drawbacks? A look into micro-alga and insect protein in swine diets.,Meat Science. 153: 26-34.
  • [29] Alexander R.D. (1968), Life Cycle Origins, Speciation, and Related Phenomena in Crickets.,The Quarterly Review of Biology. 43(1): 1-41.
  • [30] Adeyemo G.O., Longe O.G. & L.H.A. (2008), Effects of feeding desert locust meal (Schistocerca gregaria) on performance and haematology of broilers.,Tropentag, Hohenheim, Germany.