Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,482,963
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Thức ăn và dinh dưỡng cho động vật nuôi

Phạm Ngọc Thạch, Phạm Kim Cương, Mai Văn Sán, Chu Mạnh Thắng(1), Nguyễn Thiện Trường Giang và Lê Văn Hùng

Ảnh hưởng của bổ sung enzyme phân giải xơ đến khả năng phân giải In Sacco của một số loại thức ăn giàu Cellulose làm thức ăn cho gia súc nhai lại Lâm Phước Thành.

The effects of adding fibrolytic enzymes on rumen degradation (in sacco) of several rich cellulose forage for ruminant

Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi

2020

260

53 - 61

1859 - 476X

Đánh giá tác động của hai chế phẩm enzym phân giải xơ Best Rumen và Best Rumen® là chế phẩm được tạo ra từ quá trình lên men chủng nấm sợi A.oryzae và vi khuẩn Lactobacillus, Bacillus và Sacc-haromyces có chứa enzym xenlulaza, amylaza, xylanaza và 8-glucanaza ở liều 40g/con/ngày chế phẩm Best'RumenO và 50g/con/ngày chế phẩm Best Rumen@ đến tỷ lệ và đặc điểm phân giải in sacco của rơm lúa, cỏ khô Pangola, cỏ Voi và thân cây ngô sau thu bắp. Các mẫu được ủ 96 giờ trong dạ cỏ bò đặt canula. Sử dụng mô hình toán sinh học để ước tính các thông số mô tả đặc điểm phân giải như phần hòa tan (a), phần không hòa tan bị tiêu hóa tại thời điểm t (b), tiềm năng phân giải (a+b); tốc độ phân giải (c), hiệu quả phân giải (ED). Các kết quả cho thấy, việc bổ sung chế phẩm đã cải thiện tỷ lệ phân giải vật chất khô, xơ thô và các thông số đặc điểm phân giải chất khô và có tương quan tuyến tính với chế phẩm enzyme và mức liều bổ sung (P<0,05). Bổ sung chế phẩm BestFRumen mức 40g và BestFRumen mức 50g đạt các giá trị b, a+b, c và ED cao hơn đáng kể so với các mức bổ sung khác (P<0,05). Cần nghiên cứu tiếp theo đánh giá ảnh hưởng của bổ sung chế phẩm vào khẩu phần đến khả năng sản xuất của gia súc nhai lại.

The objective of this study was to evaluate the effects of two fibrolytic enzyme products Best RumenO and Best'Rumen produced f-rom the fermentation process of A.oryzae and bacteria Lactobacillus, Bacillus and Sacc-haromyces that contains enzymes cellulase, amylase, xylanase and B-glucanase at dose levels (40g/head/day) with BestFRumen and (50g/head/day) with BestFRumen on rumen degradation (in sacco) of rice straw, Pangola hay, Elephant grass and corn stalks after harvesting. Samples were incubated for 96hrs in cattle fitted with rumen cannulae. A biometrical model was used to estimate the parameters describing dagradability c-haracteristics such as rapidly degradable fraction at time zero (a); slowly degradable fraction at time t (b); potential degradability at time t (a+b); fractional rate constant at which the fraction described by b will be degraded per h (c); efficient degradation (ED). The results showed that supplementation the level of 40g BestFRumen and 50g Best Rumen achieved values of b, a+b, c và ED were significantly higher than the other supplemental levels (P<0.05). Further research is needed to determine the effects of adding fibrolytic enzymes in to diet on cattle perfomance

TTKHCNQG, CVv 345

  • [1] Yang W.Z.; Beauchemin K.A.; Rode L.M. (2002), Effects of particle size of alfalfa-based dairy cow diets on site and extent of digestion.,J. Dai. Sci., 85(8): 1958-68.
  • [2] White B.A.; Mackie R.I.; Doerner K.C.; Jung (1993), Enzymatic hydrolysis of forage cell walls.,Forage Cell Wall Structure and Digestibility. Am. Soc. Agron., Crop Sci. Soc. Am., Soil Sci. Soc. Am, Madison, WI, USA, Pp. 455-98.
  • [3] Wallace R.J.; Newbold C.J.; Fuller R (1992), Probiotics for Ruminants.,Probiotics: The Scientific Basis. Chapman and Hall, London, Pp 317-53.
  • [4] Vanzant E.S.; Cochran; R.C.; Titgemeyer E.C. (1998), Standardization of in situ techniques for ruminant feedstuff evaluation.,J. Ani. Sci., 76(10): 2717-29.
  • [5] Thu T.V.; Loh T.C.; Foo H.L.; Yaakub H.; Bejo M.H. (2011), Effects of liquid metabolite combinations produced by Lactobacillus plantarum on growth performance, faeces c-haracteristics, intestinal morphology and diarrhoea incidence in postweaning piglets.,Tro. Ani. Health & Pro., 43: 69-75.
  • [6] Thanh N.T.; Chwen L.T.; Foo H.L.; Hair-Bejo M.; Kasim A.B. (2010), Inhibitory activity of metabolites produced by strains of Lactobacillus plantarum isolated f-rom Malaysian fermented food.,Int. J. Probiotics and Prebiotics, 5: 37.
  • [7] Soriano A.P.; Mamuad L.L.; Kim S.H.; Choi Y.J.; Jeong C.D.; Bae G.S.; Chang M.B.; Lee S.S. (2014), Effect of Lactobacillus mucosae on in vitro rumen fermentation c-haracteristics of dried brewers grain, methane production and bacterial diversity.,Asian-Aust. J. Ani. Sci., 27: 1562-70.
  • [8] Paryad A.; M. Rashidi (2009), Effect of Yeast (Sacc-haromyces cerevisiae) on Apparent Digestibility and Nitrogen Retention of Tomato Pomace in Sheep.,Pak. J. Nut., 8(3): 273-78.
  • [9] Ørskov E.R.; Deb Hovell F.D.; Mould F. (1980), The use of the nylon bag technique for the evaluation of feedstuffs.,Trop. Ani.Pro., 5: 195-13.
  • [10] Ørskov E.R.; Ryle M. (1990), Towards future feed evaluation systems.,Energy Nutrition of Ruminants. Elsevier Applied Science. London and New York. Ch.10, pp 133-44.
  • [11] Nocek J.E.; Kautz W.P.; Leedle J.A.Z.; Allman J.G. (2002), Ruminal supplementation ofdirect-fed microbials on diurnal pH variation andin situ digestion in dairy cattle.,J. Dai. Sci., 85: 429433.
  • [12] Newbold C.J.; R.J. Wallace; F.M. McIntosh (1996), Mode of action of the yeast Sacc-haromyces cerevisiaeas a feed additive for ruminants.,Brit. J. Nutr., 76: 249.
  • [13] Newbold C.J.; R. Brock; R.J. Wallace (1991), Influence of autoclaved or irradiated Aspergillus oryzae fermentation extract on fermentation in the rumen simulation technique (Rusitec).,J. Agric. Sci., Camb. 116: 159-62.
  • [14] Morgavi D.P.; Beauchemin K.A.; Nsereko V.L.; Rode L.M.; Iwaasa A.D.; Yang W.Z.; McAllister T.A.; Wang Y. (2000), Synergy between ruminal fibrolytic enzymes and enzymes f-rom Trichoderma longibrachiatum.,J. Dai. Sci., 83: 1310-21.
  • [15] Mohamed M.I.; Maareck Y.A.; Soha Abdel-Magid S.; Awadalla I.M. (2009), Feed intake, digestibility, rumen fermentation and growth performance of camels fed diets supplemented with a yeast culture or zinc bacitracin.,Ani. Feed Sci. Tec., 149(3-4) 341-45.
  • [16] McDonald I. (1981), A revised model for the estimation of protein degradability in the rumen.,J. Agr. Sci. (Cambridge), 96: 251-25.
  • [17] Martin C.; Fonty G.; Michalet-Doreau B.; Martin SA (2002), Factors affecting the fibrolytic activity of the digestive microbial ecosystems in ruminants.,Gastrointestinal Microbiology in Animals. Trivandrum: Res. Signpost; Pp 1-17.
  • [18] Loh T.C.; Thanh N.T.; Foo H.L.; Hair-Bejo M.; Azhar B.K. (2010), Feeding of different levels of metabolite combinations produced by Lactobacillus plantarum on growth performance, fecal microflora, volatile fatty acids and villi height in broilers.,Ani. Sci. J., 81: 205-214.
  • [19] Lindberg J.E.; Gonda H.L. (1997), Fibre and protein digestion in goats.,CIHAEM. ressources. cihaem.org/om/pdf/ c25/97605954.pdf
  • [20] Jiao P.X.; Liu F.Z.; Beauchemin K.A.; Yang W. Z. (2017), Impact of strain and dose of lactic acid bacteria on in vitro ruminal fermentation with varying media pH levels and feed substrates.,Ani. Feed Sci. Tec., 224: 1-13.
  • [21] Ilghami H.; Taghizadeh A.; Janmohammadi H.; Shoja J. (2008), In situ ruminal dry matter and crude protein degradability of plant and animal derived protein sources in northwest of Iran.,J. Anim. Vet. Adv., 7(1): 85-88.
  • [22] Harrison G.A.; R.W. Hemken; K.A. Dawson; R.J. Harmon; K.B. Barker (1988), Influence of addition of yeast culture to diets of lactating cows on ruminal fermentation and microbial populations.,J. Dai. Sci., 71: 2967-75.
  • [23] Ghorbani G.R.; Morgavi D.P.; Beauchemin K.A.; Leedle J.A.Z. (2002), Effects of bacterial direct-fed microbials on ruminal fermentation, blood variables, and the microbial populations of feedlot cattle.,J. Ani. Sci., 80(7): 1977-85.
  • [24] Galyean M. (1989), Laboratory procedures in animal nutrition research.,Department of Animal and Life Science. New Mexico State University, USA.
  • [25] El-Waziry Ahmed M.; Ibrahim Hisham R. (2007), Effect of Sacc-haromyces cerevisiae of Yeast on Fiber Digestion in Sheep Fed Berseem (Trifolium alexandrinum) Hay and Cellulase Activity.,Aust. J. Basic & App. Sci., 1(4): 379-85.
  • [26] Colombatto D.; Beauchemin K.A. (2003), A proposed methodology to standardize the determination of enzymic activities present in enzyme additives used in ruminant diets.,Can. J. Ani. Sci., 83: 559-68.
  • [27] Chaucheyras‐Durand F.; Walker N.D.; Bach A. (2008), Effects of active dry yeasts on the rumen microbial ecosystem: past, present and future.,Ani. Feed Sci. Tec., 145: 5-26.
  • [28] Chang J.S.; E.M. Harper; R.E. Calza (1999), Fermentation extract effects on the morphology and metabolism of the rumen fungus Neocallimastix frontalisEB188.,J. App. Microbiol., 86: 389-98.
  • [29] Candyrine S.C.L.; Jahromi M.F.; Ebrahimi M.; Liang J.B.; Goh Y.M.; Abdullah N. (2017), In vitro rumen fermentation c-haracteristics of goat and sheep supplemented with polyunsaturated fatty acids.,Ani. Pro. Sci., 57: 1607-12.
  • [30] Beauchemin K.A.; Colombatto D.; Morgavi D.P.; Yang W.Z.; Rode L.M. (2004), Mode of action of exogenous cell wall degrading enzymes for ruminants.,Can. J. Ani. Sci., 84: 13-22.
  • [31] Beauchemin K.A.; Colombatto D.; Morgavi D.P.; Yang W.Z. (2003), Use of exogenous fibrolytic enzymes to improve feed utilization by ruminants.,J. Ani. Sci., 81(Suppl. 2E): E37-E47.