Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  22,130,197
  • Công bố khoa học và công nghệ Việt Nam

Khoa học y, dược

BB

Lê Hồng Phong, Nguyễn Phúc Bảo Trân, Nguyễn Thị Kim Cúc, Nguyễn Thị Thùy Trang, Huỳnh Minh Trí, Nguyễn Thanh Lãm, Nguyễn Đức Hiền(1)

Khảo sát sự lưu hành và tính mẫn cảm với kháng sinh của vi khuẩn Campylobacter trên gà thịt tại Tỉnh Đồng Nai

Prevalence of Campylobacter and antibiotic susceptibility from broilers in Dong Nai province

Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y

2024

5

36

Nghiên cứu được thực hiện nhằm khảo sát sự lưu hành và tính mẫn cảm đối với kháng sinh của vi khuẩn Campylobacter trên gà thịt tại một số huyện ở tỉnh Đồng Nai từ tháng 9/2020 đến tháng 12/2023. Kết quả nghiên cứu cho thấy trong tổng số 392 mẫu (102 mẫu swab trực tràng và 290 mẫu thân thịt) được thu thập sau nuôi cấy phân lập đã phát hiện có 82 mẫu nhiễm vi khuẩn Campylobacter; chiếm tỷ lệ là 20,92%. Kết quả định danh Campylobacter bằng phương pháp PCR cho thấy tỷ lệ C. coli hiện diện cao hơn C. jejuni với tỷ lệ lần lượt là 69,51% và 30,49%. Xác định tính mẫn cảm đối với kháng sinh của các chủng Campylobacter phân lập đã được tiến hành bằng phương pháp xác định nồng độ ức chế tối thiểu (minimum inhibitory concentration – MIC) và phương pháp khuếch tán trên thạch. Kết quả nghiên cứu cho thấy các chủng Campylobacter phân lập được kháng với hầu hết các loại kháng sinh thử nghiệm với hơn 50% các chủng ở mức trung gian và kháng. Trong đó, các chủng Campylobacter kháng nhiều nhất với tetracycline, ciprofloxacin và enrofloxacin chiếm tỷ lệ 98,79%; kháng nalidixic acid chiếm tỷ lệ 91,46%. Riêng đối với các kháng sinh thuộc nhóm carbapenem, tất cả các chủng vi khuẩn phân lập được nhạy cảm hoàn toàn với nhóm kháng sinh này.

This study aimed to determine the prevalence and antibiotic susceptibility of Campylobacter isolated from the broilers in Dong Nai province from 9/2020 to 12/2023. The studied result showed that out of 392 collected samples (102 samples of rectal swab and 290 samples of chicken meat), there were 82 samples positive with Campylobacter, accounting for 20.92%. Species identification was performed by multiplex PCR (mPCR), as a result the rate of C. coli species and C. jejuni species was 69.51% and 30.49%, respectively. Antibiotic resistance testing of Campylobacter isolates was performed by disc diffusion method and determining the minimal inhibitory concentration (MIC). The tested result indicated that the isolated Campylobacter strains were resistant to most tested antibiotics with more than 50% of isolates being intermediate and resistant. Of which, the Campylobacter strains resisted with the highest rate to tetracycline, ciprofloxacin and enrofloxacin (98.79%), nalidixic acid (91.46%). Antibiotic susceptibility test showed that all isolated Campylobacter strains were susceptible with imipenem and meropenem of carbapenem group.

  • [1] WHO (2022), Campylobacter,World Health Organization
  • [2] Wieczorek, K.; Bocian, Ł.; Osek, J. (2020), Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter in chicken carcasses,Food Control
  • [3] Wang, G.; Clark, C. G.; et al. (2002), Colony multiplex PCR assay for identification and differentiation of Campylobacter species,Journal of Clinical Microbiology
  • [4] Walker, L. J.; Wallace, R. L.; et al. (2019), Prevalence of Campylobacter coli and Campylobacter jejuni in retail meat products,Journal of Food Protection
  • [5] Shobo, C. O.; Bester, L. A.; et al. (2016), Antibiotic resistance profiles of Campylobacter species in South Africa,Journal of Infection in Developing Countries
  • [6] Schreyer, M. E.; Olivero, C. R.; et al. (2022), Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter jejuni and C. coli in Argentina,Current Research in Food Science
  • [7] Ramatla, T.; Tawana, M.; et al. (2022), Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter species in South Africa,International Journal of Infectious Diseases
  • [8] Trương Thị Hương Giang; Đặng Thị Thanh Sơn; et al. (2020), Thực trạng ô nhiễm vi khuẩn Campylobacter và tính kháng kháng sinh,Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y
  • [9] Prescott, F. J.; Munroe, L. D. (1982), Campylobacter jejuni enteritis in man and domestic animals,Journal of the American Veterinary Medical Association
  • [10] Percival, S. L.; Williams, D. W. (2014), Campylobacter,Microbiology of Waterborne Diseases
  • [11] Platts-Mills, J. A.; Liu, J.; Gratz, J.; et al. (2014), Detection of Campylobacter in stool and determination of significance,Journal of Clinical Microbiology
  • [12] Paravisi, M.; Laviniki, V.; Bassani, J.; et al. (2020), Antimicrobial resistance in Campylobacter jejuni f-rom Brazilian poultry slaughterhouses,Brazilian Journal of Poultry Science
  • [13] Minh, V. D.; Meeyam, T.; Unger, F.; et al. (2023), Prevalence of Campylobacter on retail fresh chicken carcasses,Veterinary Integrative Sciences
  • [14] Kaakoush, N. O.; Mitchell, H. M.; Man, S. M. (2015), Campylobacter,Molecular Medical Microbiology
  • [15] ISO (2017), Microbiology of food chain-horizontal method for detection of Campylobacter spp,ISO 10272–1:2017
  • [16] Lưu Quỳnh Hương; Lê Thị Hồng Nhung; et al. (2021), Xác định số lượng vi khuẩn Campylobacter trên thịt gà bán lẻ,Khoa học kỹ thuật Thú y
  • [17] Lê Hồng Phong; Nguyễn Phúc Bảo Trân; et al. (2022), Khảo sát sự hiện diện và mức độ nhạy cảm đối với kháng sinh của Campylobacter,Khoa học kỹ thuật Thú y
  • [18] Hao, H.; Sander, P.; Iqbal, Z.; et al. (2016), Risk of veterinary antimicrobial agents on public health,Frontiers in Microbiology
  • [19] CLSI (2023), Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing,M100 Clinical and Laboratory Standards Institute
  • [20] CLSI (2016), Methods for antimicrobial dilution and disk susceptibility testing,M45 Clinical and Laboratory Standards Institute
  • [21] Carrique-Mas, J.; Bryant, J. E.; Cuong, N. V.; et al. (2014), Epidemiological investigation of Campylobacter in pig and poultry farms,Epidemiology and Infection
  • [22] Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (2009), Thông tư số 66/2009/TT-BNNPTNT về kỹ thuật lấy và bảo quản mẫu thịt tươi,QCVN 01-04:2009/BNNPTNT
  • [23] Beibei, L.; Licai, M.; Yingli, L.; et al. (2016), Antimicrobial resistance of Campylobacter species isolated f-rom broilers,Foodborne Pathogens and Disease
  • [24] Azizian, K.; Hasani, A.; Shahsavandi, S.; et al. (2018), Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in cecum contents of chickens,Tropical Biomedicine